Gazele româneşti nu mai sunt dorite în Republica Moldova. Conducta Iaşi – Ungheni este inutilă

Imagine implicită

gazoduct_iasi_ungheni_basarabia_mdRomânia nu va mai exporta gaze către Republica Moldova în această iarnă. Nu e nici cerere şi există şi probleme tehnice la conducta care face legătura între sistemele de transport dintre cele două ţări.

Prin urmare, investiţia de 26 de milioane de euro în gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurată anul trecut, nu-şi găseşte, cel puţin deocamdată, rostul.

Niciun metru cub nu va mai trece din România către Republica Moldova, în această iarnă. Moldovenii nu au mai făcut vreo solicitare de gaze către Petrom, compania care, încă de anul trecut, s-a oferit să exporte, şi chiar a exportat, gaze în Ungheni, la un preţ sub cel al Gazprom. De altfel, datele Transgaz arată că nu există exporturi de gaze pentru Iaşi – Ungheni, şi nici nominalizări de export, într-o perioadă a anului în care, dacă ar fi existat cerere, acestea s-ar fi făcut.

Dar dincolo de cererea inexistentă de la moldoveni, cantităţi mari de gaze oricum nu pot trece din România către Moldova. Potrivit unor surse din piaţă, presiunea gazelor din conductele basarabene este mai mare decât cea din conductele Transgaz. Prin urmare, este foarte dificil de „împins” cantităţi importante de gaze peste Prut, soluţia actuală viind viabilă doar pentru cantităţi extrem de mici. Pentru ca zeci sau sute de milioane de metri cubi de gaze să ajungă în Moldova, pe lângă cerere pentru aşa ceva, ar trebui montate mai multe compresoare care să ridice presiunea gazului din conductele româneşti. O investiţie de milioane de euro, care acum nu mai prezintă niciun interes.

De altfel, întreaga investiţie a avut, mai degrabă, un scop propagandistic. Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat cu mare fast, în 27 august 2014, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, în prezenţa unor înalţi oficiali de stat din ambele ţări. La acea dată, oficiali de stat din Republica Moldova declarau că „importurile de gaze naturale din România constituie un pas important în procesul de aplicare a strategiei guvernului Republicii Moldova în privinţa conectării la piaţa energetică a Uniunii Europene, care oferă cele mai bune soluţii pentru consolidarea securităţii energetice a statului moldovean.”

Sursa:economica.net