Germania condamnă acțiunile de la BEM: La noi s-ar fi ieșit în stradă

Imagine postare

germania-fotoPrivatizarea Băncii de Economii, dar și modul în care a fost concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, sunt dur criticate de partenerii europeni ai Republicii Moldova. Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, acuză autoritățile de la Chișinău de o lipsă totală de transparență.

„Nici într-un caz nu sunt mulțumit de nivelul de transparență. Ambele cazuri au atras o atenție mare din partea noastră și suntem foarte indignați că nu prea sunt transparente. Au fost niște proceduri care nu sunt prea înțelese de populație. Tuturor le este clar că în această chestiune ce ține de BEM au fost delapidări de bani, dar vinovații trebuie de adus în fața instanței de judecată. Dacă asta nu se va întâmpla, toate aceste chestiuni vor cădea pe umerii cetățeanului. În calitate de observatori din străinătate nici într-un caz nu putem accepta o astfel de situație”, a declarat diplomatul german în cadrul emisiunii Politica de la TV7.

Matthias Meyer afirmă că a făcut observații autorităților de la Chișinău despre lipsa de transparență în tranzacția de la Banca de Economii, dar și în ceea ce privește concesionarea Aeroportului.

„Am spus despre observațiile noastre, dar nu am primit niște răspunsuri care să ne satisfacă. Guvernul nu-și face niciun serviciu atunci când acționează cu ușile închise. Îmi pun întrebarea de ce până în prezent, în această chestiune ce ține de Banca de Economii, nimeni nu a ieșit în stradă să facă demonstrații. La noi în Germania deja mulți oameni ar fi ieșit în stradă și ar fi protestat”, a conchis ambasadorul Germaniei la Chișinău.

Statul intenționează să scoată la vânzare și pachetul de acţiuni de 33,33 la sută care i-a mai rămas la Banca de Economii a Moldovei. Un proiect de hotărâre în acest sens este inclus pe agenda ședinței de astăzi a Guvernului. Pachetul statului urmează să fie scos la vânzare cu 65 de milioane de lei, deși experții spun că acesta ar costa minim 1,2 miliarde de lei.

Până săptămâna trecută, statul deținea pachetul majoritar la Banca de Economii, de 56 la sută.

Sursa: jurnal.md