Foto Glasul 001Întors recent din vizita efectuată pe la cancelariile europene, domnul Mihai Ghimpu a ținut să ne lumineze, prin intermediul postului de radio ”Vocea Basarabiei”, ce este democrație, cum ar trebui să ne integrăm în Europa, etc. Bunăoară, în Germania sunt landuri, ca și  raioanele noastre, numai că de câteva ori mai mari decât RM.

Încetul cu încetul, protagonistul a trecut și la oile noastre. L-a învinuit pe Filat de toate relele de pe pământ și cu mare îndârjire la apărat pe Plahotniuc. Făcând aluzie la interceptările telefonice dintre prim-ministru și șeful FISC-ului, Mihai Ghimpu concluziona: ”Închipuiți-vă că Doamna Merkel dă comandă prin telefon FISC-ului cui și ce amenzi să le pună, care agenți economici să fie scutiți și care să fie sancționați. Păi a doua zi, dânsa va fi obligată să demisioneze ”.

În continuare, Președintele PL a invocat modul în care Președintele Germaniei a fost nevoit să-și lase postul, doar pentru faptul că a obținut un credit preferențial. Liderul Liberal, vrând să  închidă gura la toată lumea se tot întreba unde sunt probele ca Plahotniuc să fie tras la răspundere?! De ce Filat cu Ministerul de Interne nu pune pe masă probele care ar dovedi vinovăția lui Plahotniuc?!

Ca o mică paranteză trebuie să-l contrazicem pe domnul Ghimpu în calitatea sa de jurist. Juriștii, ar trebui să știe că genul de infracțiuni de care e învinuit Plahotniuc, nu ține de competența Ministerului de Interne, ci de cea a Procuraturii Generale, CNA și  Procuratura Anticorupție. Cui sunt subordonate aceste instituții domnul Ghimpu știe mult mai bine decât noi, pentru că a semnat acordul de partajare politică a instituțiilor de drept. Iar Ministerul de Interne chiar în plenul Parlamentului a spus clar și răspicat că monitorizarea de către Interpol a lui Plahotniuc a început încă în anul 2007, iar pentru ce anume evităm sa spunem, numai amintirea de gruparea criminală Solnțevskaia din Rusia îți face părul măciucă!

În zadar s-a angajat Mihai Ghimpu să fie avocatul lui Plahotniuc, ultimul are o cohortă de meseriași în domeniu și tocmai din cei care au fost ”vedete” în cadrul Mișcării de Eliberare Națională. Să amintim cu cîtă tenacitate Președintele comisiei de examinare a tragediei din 7 aprilie 2009 l-a scos basma curată pe Plahotniuc – Ulinici, din beleaua cu cele două identități.

Mihai Ghimpu, în ieșirile sale publice, folosește adesea masca de cel mai mare luptător anti comunism. De parcă n-au mai pătimit oamenii. Noi, cei care am făcut ”Doftana” moldovenească în 1989, ar trebui să ne rupem cămășile de pe noi, dovedind că suntem cei mai dintre cei, dar această metodă de convingere este dezgustătoare. Pasărea pe limba ei piere, iar Ghimpu nici în ruptul capului nu recunoaște că locul lui Plahotniuc nu este în Parlament și nici în politica moldovenească.

Cum vine d-le luptător de pînă la perestroică, că inocentul Plahotniuc, spunînd minciuni pe mica pe ceas că el nu este în vizorul interpolului și că deține un certificat care confirmă acest fapt?! Chipurile aceste dezinformații vin din partea oponenților politici, care nu lovesc în el, în Plahotniuc, ci în PD și Alianță. Și iată că adevărul a ieșit la suprafață. Plahotniuc a apucat prăjina și a recunoscut că interpolul a fost pe urmele lui.

Acum d-le Ghimpu, cum se poate de imaginat că D-na cancelar a RFG, Merkel (dacă tot vă face plăcere să scoateți în evidență disciplina germană) sa fi fost urmărită de Interpol și să nu i se întîmple  nimic. Mai mult decît atît, cei din coaliție s-o fi susținut așa cum îl susține d-l Ghimpu pe Plahotniuc! Încă un exemplu. Președintelui SUA, Clinton, i s-a pornit procedura de inpeachment nu pentru faptul că a avut relații amoroase cu stagiara Casei Albe, dar pentru depozițiile false făcute în Senat sub jurămînt.

La noi se poate să umbli și cu mîța-n sac și cu insigna de deputat. Pericolul care ne paște este că Mihai Ghimpu, încălcînd principiile liberale ne va dezamăgi și pe cei puțini, care mai credem că putem să ne integrăm în Europa. Pînă acum îi iertam omului felul de a se exprima, dar de la o samă de vreme s-a încălcit în ceea ce vorbește și cum gîndește. Iata una din jalnicele-i perle.

La replica președintelui de onoare al PD, D. Diacov că ” Mihai Ghimpu ne împinge la alegeri anticipate”, cel mai cinstit dintre politicieni, cum se autointulează M. Ghimpu îi răspunde – ” Ce credeți că Diacov nu are mînuța pusă acolo, la ce-a făcut Focșa, acolo pe strada Eminescu? Acolo fiică-sa are restaurant”. D-le Ghimpu, dacă e așa cum afirmați, înseamnă că acoperiți o încălcare gravă a legii și vă faceți frate cu cei care au tăinuit omorul de la vînătoarea din Pădurea Domnească. Iar dacă nu aveți probe, vorbiți aiurea în tranvai. Și dacă le aveți, sunteți obligat să mergeți la Procuratură și să dați cu subsemnatul!

Și încă ceva. În campania electorală ați plătit cîteva zeci de mii de lei pentru închirierea unui elicopter, încărcînd jurnaliști, de la mai multe instituții de presă, arătatîndu-le domeniile lui Voronin. Era de așteptat că venind la putere, se vor deschide dosare penale, pentru acapararea ilicită a bunurilor aflate în proprietatea șefilor comuniști – păduri, podgorii, conacuri, vile. Și cu ce s-a finalizat zborul? Cu-n fîs. Dimpotrivă, i-ați făcut publicitate familiei Voronin, cît de gospodari ei sunt, acum angajați-le oameni, că este nevoie de lucrat via.

De voturile morților și milioanele plătite pentru renumărarea voturilor acordate Consiliului municipal actual, nu mai întrebăm, e prea mică curiozitatea noastră, a alegătorilor pentru niște chestiuni aruncate la coșul de gunoi al istoriei. Și nici de șantajul exercitat de “prietenul” Plahotniuc asupra lui Ghimpu, care, vorba acestuia, vroia să-i ia sărmana benzinărie așa cum a deposedat zeci de oameni de afacerile lor în perioada cînd pupa în fiecare zi secera și ciocanul lui Voronin!!!

Poate un banc ne-ar reda personalitatea lui Mihai Ghimpu. Nuntașii la masa mare, le doreau tinerilor – casă, masă, copii frumoși, minte, răbdare, etc. Socrul cel mare le-a mulțumit mesenilor, spunând că toate se vor împlini, dar minte nu-i de unde. Tatăl își cunoștea bine fiul. Dar cei cu hostropățul? Păi luați-vă de mână, împreună cu muzicanții comuniști – și jucați tanănica mai aproape de Bâc. Poate vine vreo ploaie mai mare și vom scăpa de tălăghirul vectorului european, făcând loc pentru Hora Unirii.

Ion Bogos,

Un simplu membru al Mișcării de Eliberare Națională, participant la Războiul de independență de pe Nistru.

(673 accesari)