start_222078Reluăm un articol publicat de colegii noștri de la Moldova Suverană despre orgiile economice ale raiderului numărul unu al Republicii Moldova.

Moldova Suverană, iunie 2012

Premierul Vlad Filat a declarat, în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europa Liberă, că ar cunoaşte cine stă în spatele atacurilor de tip raider, care au avut loc anul trecut asupra mai multor bănci economice, precum şi a unor întreprinderi.

„Pentru mine personal totul este foarte clar, însă această claritate urmează s-o aibă şi autorităţile statului – Procuratura şi justiţia. Şi dacă acest lucru nu se va face aici în Republica Moldova, urmează ca aceste lucruri să fie realizate în afara ţării. Şi este regretabil”, a declarat Vlad Filat.

Premierul susţine că această situaţie nu se referă doar la sistemul bancar, ci şi la imaginea ţării noastre în plan extern. „Eu vreau să vă spun că toate acele realizări ar fi fost imposibile pentru că şi deciziile din partea comunităţii internaţionale urmau să fie unele adecvate. De aceea atunci cînd spuneam că nu este doar un atac de tip raider asupra sistemului bancar, este un atac asupra Republicii Moldova, aveam în vedere acest lucru. Or, iarăşi la această distanţă de timp – acţiuni ilegale fără infractori”, a mai spus Vlad Filat.

Potrivit lui, această situaţie actuală din Moldova este strict monitorizată de mai multe guverne din Europa, precum şi de cel din SUA. Primul ministru mai afirmă că a discutat despre această situaţie şi cu ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser, căruia i-a menţionat că este regretabil faptul că după 2 ani decizia unei judecătoare de la Căuşeni a făcut ca totul să treacă pe „linie moartă”.

„Aici nu este vorba de realizările unei persoane, a unei instituţii. Sînt realizările Republicii Moldova. Şi sigur că trebuie să acordăm şi viteza necesară în procesul de reformă a justiţiei, oferind independenţa necesară, suficientă judecătorilor, dar totodată responsabilizînd puternic judecătorii. Toţi trebuie să înţeleagă că încălcînd legea – răspunzi şi răspunderea trebuie să fie una pe măsură”, a conchis Vlad Filat.

Cînd în presa noastră cea de toate zilele au apărut mai multe informaţii despre privatizarea de către Plahotniuc a două insule de pe lacul de lîngă restaurantul «La izvor», am crezut cu toată sinceritatea că e o glumă mai puţin inspirată a jurnaliştilor. După ce am fost obişnuiţi să aflăm că haiducul de la Pituşca a devalizat bănci de bănci ca în vestul sălbatic, după ce ne-am obişnuit cu ideea că acesta dă lovituri de anvergură, inhăţarea celor două insuliţe mi s-a părut o chestiune infimă şi minoră. E ca şi cum Ostap Bender ar fi încercat să fure portmonee din buzunarele oamenilor muncii după ce a obţinut în stil de mare maestru milionul de la Koreiko. De altfel, Alexandr Ivanovici avea o calitate identică cu cea a lui Vladimir Plahotniuc. De dimineaţă pînă seara, cam pînă la orele 17, acesta dă impresia că munceşte la şi pentru stat, iar noaptea adună milioanele într-o veselie! Urmăriţi-l atent pe al doilea om din parlament cum toată ziulica ciripeşte la celular şi se şuşoteşte cu alde Guma de parcă i-ar fi avocat sau naş de cununie. Seara, insă, şi, bineînţeles, noaptea acesta reformează justiţia! Cum o mai reformează, aşa o reformează. Judecătorii care i-au făcut hatîrul şi au comis crimele economice de rezonanţă internaţională acum vor fi reformaţi de către marele raider. Vor primi salarii majorate de la stat, vor beneficia de imunitate chiar şi în camerele din puşcării…

Revenind la povestea celor două insule amărîte, să ne amintim de intervenţia primarului Dorin Chirtoacă care a turnat în foc benzină de marca PETROM.

„Poftele unora sînt nelimitate. Vreau să aflu despre cine este vorba” 

„Investigaţia va continua şi vom ieşi la faţa locului pentru a vedea absurdul. În ce măsură insulele respective sînt necesare pentru exploatarea restaurantului. Este absurd. După aceea vom contesta pe cale extraordinară de atac, să oprim şi această bătaie de joc”.

Ziarul „Economist” scria că «Firma „Finpar Invest”, controlată de vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a cumpărat restaurantul „La Izvor”. Anterior, primarul general a solicitat Direcţiei Juridice să găsească metode pentru a nu permite privatizarea celor două insule».
Peste o scurtă perioadă de timp tînărul nostru primar a prins la curaj şi a venit în faţa opiniei publice cu un mesaj mai puţin ermetic, susţinînd că „nu exclude că intenţia de privatizare a celor două insule din Parcul ”La Izvor” este afacerea prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc”.

Noi.md scria că „Deşi recunoaşte că nu are probe care ar demonstra acest fapt, Chirtoacă face trimitere la rezultatul unor investigaţii jurnalistice, potrivit cărora firma ce vrea să intre în posesia celor 1,06 ha de teren este condusă de oamenii prim-vicespicherului Parlamentului”.

„Un om simplu nu ar fi reuşit să intre în posesia acestor terenuri atît de simplu”, a remarcat primarul. El susţine că totul a început în 2008, cînd restaurantul „La Izvor” a fost privatizat cu permisiunea Guvernului de atunci. Ulterior, noii proprietari au solicitat şi privatizarea celor două insule, sub pretextul că terenul este adiacent. Contactată de Noi.md, purtătorul de cuvînt al prim vice-preşedintelui Parlamentului, Diana Danu, a spus că nu comentează aceste acuzaţii”.

Reţinem, deci, că instituţia purtătoare de cuvînt a lui Plahotniuc nu comentează, dar se scapă cu vorba ca orice altă instituţie de acest gen şi declară totuşi că este vorba de „nişte acuzaţii”. Altfel spus, că e un fals, că e ceva ce nu-u-u-u corespunde adevarului, că, mai pe scurt, e o minciună.

Şi îmi venea să o cred pentru că gangsterii mari nu se joacă cu afaceri de doi bani, adică cu două–trei milioane de euro, cu fleacuri. Dacă as fi auzit că Plahotniuc a cumpărat insulele Canare, Bali sau Bora Bora din Polinezia Franceză sau chiar şi amărîta Insulă a Şerpilor, credeam din prima şi nici probe nu ceream!

Să lăsăm la o parte naivităţile noastre proverbiale şi să încercăm totuşi să aflăm dacă un personaj asociat în R.Moldova cu Al Capone este în stare să coboare ştacheta hoţiei de multimilioane la una de pungăsie ordinară.

Primul lucru pe care-l vom face va fi să vedem cine este şeful societăţii care a privatizat insulele cu pricina. Vedem în prima imagine Extrasul din registrul de stat al persoanelor juridice, din care rezultă că administrator al societăţii ‘Finpar Invest» este… cine credeţi? Ghenadie Sajin, despre care presa scria acum un an şi ceva că „Sajin este persoana de legătură între Plahotniuc şi Zubco. Valeriu Zubco este căsătorit cu sora lui Ghenadie Sajin, pe atunci directorul clubului de noapte „Drive”, iar recent numit în funcţia de director general al companiei „Finpar”, firmă care administrează imobilele lui Plahotniuc din Chişinău”.

E bine să ştim că anterior societatea cumnatului drag al lui Zubco avea o altă denumire şi anume „Minor” SRL şi aparţinea în proporţie de 90 la sută… Oxanel Childescu, adică soţiei lui Vlad Plahotniuc. (Ce arbore „genealogic” şi-a tras vicespicheraşul „nostru”: Plahotniuc, Ulinici, Childescu, Morozan, Sajin, Zubco…)

Şi mai aflăm din documentul oficial că, atenţie!, asociat unic la societatea omului lui Plahotniuc este OTIV PRIME REAL ESTATE B.V., OLANDA, 100 procente!

Unii vor spune că sînt nişte speculaţii, că ce dacă omul lui Plahotniuc a pus mîna pe nişte insule păcătoase la Buiucani. A găsit cumnatul lui Zubco o firmă olandeză care vrea să investească pe aceste domenii promiţătoare şi care ţi-e treaba?

Treaba, pînă la urmă, e slută şi urîtă ca un «parfum» irezistibil de sconcs. Ceea ce vă vom prezenta în continuare întrece orice imaginaţie.

Orice înţelegere a bunului simţ se lipeşte ca nuca de perete. Pentru că, prieteni, domnule primar general, domnule prim ministru Filat, onorată Alianţă, acum sîntem obligaţi să credem, pentru că e oficial şi indubitabil că sărmanele insuliţe au fost şi ele ţinta unui atac raider, beneficiar final al căruia a ajuns …cine credeţi?

Da, doamnelor şi domnilor, e vorba de aceeaşi persoană care răspunde la numele Vladimir Plahotniuc! A se vedea a doua imagine-document!

Aşadar, justiţia din Marea Britanie ne spune fără drept de tăgadă că „Plahotniuc a fost găsit beneficiar final al companiei cipriote Finpar Victoria Ltd, care controlează şi este unicul asociat al OTIV Prime Holding B. V. înregistrat în Olanda. În acest holding intră mai multe companii, printre care:

1. OTIV Prime Real Estate B.V. (asociat unic al Finpar Invest (Moldova) SRL, care deţine activele imobiliare ale lui Plahotniuc în RM, inclusiv insulele din parcul „La izvor”;

2. OTIV Prime Services B.V. (asociat unic al Argus – S SRL (agenţia de pază a Moldetlecom) + Argus-Tech SRL + Nobil Air;

3. OTIV Prime Financial B.V. care deţine 27% din acţiunile Victoriabank şi 87% din acţiunile Victoria Asigurări;

4. OTIV Prime Media B.V.;

5. OTIV Prime Hospitality B.V.

La sfîrşitul anului 2011 – începutul lui 2012, OTIV Prime Financial B.V. a fost scos din holdingul OTIV Prime şi şi-a schimbat denumirea în Generashon Financial B.V., care are un acţionar persoana fizică – Kontievski Yuri, care mai este şi acţionar Moldindconbank.” Acestea insă sînt detalii preţioase pe care le vom măcina altă dată.

Sărmanele insuliţe de „La izvor”. Au ajuns şi ele în paradisul fiscal al lui Plahotniuc, la firma cea mare care a prădat şi acţiunile de la Victoriabank, la firma cea mare care aparţine sută la sută prim-vicespeakerului şi care, la rîndul ei, este acţionar unic a societăţii lui Sajin, cumnatul lui Zubco şi partenerul lui Plahotniuc!!! Fireşte, acest material serveşte temei incontestabil de autosesizare a procuraturii generale, dar cum, Doamne, să te autosesizezi împotriva propriului cumnat şi protector?!

Îmi vine să trec puţin prin filele de aur ale literaturii universale şi să ne amintim împreună de celebrele avariţii sau zgîrcenii ale omenirii. De la Harpagon la mult mai complexul Gobseck, apoi ajungem la Grandet, despre care Honore de Balzac ne spune ca s-a îmbogăţit treptat, folosindu-se cu abilitate de conjuncturi favorabile, în momente tulburi, pînă la Hagi-Tudose pentru care sursa averii sale e chiar avariţia care depăşeşte orice închipuire. Alături de acestia, poza lui Plahotniuc ar completa în mod impecabil galeria celor mai avare personaje ale tuturor timpurilor!

Incredibil, e ca şi cum un hoţ în lege de genul lui Zelionîi sau Micu s-ar fi apucat într-o zi să fure banuţii adunaţi în Cutia milei!

Iată, doamnă purtatoare de cuvînt a imperiului avariţiei, şi probele care demonstrează că atît primarul general cît şi presa nu au adus acuzaţii gratuite, ci au spus adevărul: Plahotniuc nu fură doar bănci şi companii de asigurări, ci tot ce i se iveşte în cale, de la insuliţe pînă la urşii din faimosul tablou al lui Şişkin, „Dimineaţa în pădurea de pini”.

Aceste rînduri nu ar fi complete dacă nu am clarifica modul în care insulele primarului au ajuns în paradisul din Cipru al lui Plahotniuc. Simplu, printr-o hotarîre de judecată adoptată de un vîrcolac în mantie de judecător, zis Gr. Zubatîi, a carei dispozitiv îl puteţi „savura” în continuare.

„Se admite ca întemeiată cererea de chemare în judecată depusă de către ÎCS „Finpar Invest” SRL.

Se obligă Consiliul municipal Chişinău de a acorda în locaţiune ÎCS „Finpar Invest”, terenurile cu suprafeţele de 0,63 ha şi 0,43 ha, care sînt adiacente imobilului amplasat în mun.Chişinău, sect.Buiucani, str. Ghidighici Nr.1.

Hotărîrea este definitivă, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de15 zile, prin intermediul Curţii de Apel Chişinău”.

Vom reveni cît de curînd! Pentru că „Aici nu este vorba de realizările unei persoane, a unei instituţii. Sînt realizările Republicii Moldova. Toţi trebuie să înţeleagă că încălcînd legea – răspunzi şi răspunderea trebuie să fie una pe măsură”.

Cuvintele premierului, pentru cine nu înţelege, se referă în primul rînd la judecătorii-raider, inclusiv la autorul hotărîrii de mai sus…

sursa: jurnal.md


attachment (44)

(265 accesari)