Val Butnaru 12Omul care nu poate lega mai mult de două cuvinte într-o singură frază a ieşit la rampă! Monosilabicul a comis un text, autorii căruia i-au spus interviu. N-a făcut-o de viaţă bună. Cine a citit atent compunerea a sesizat frica hoţului în lege faţă de protestele din centrul Chişinăului.

El ştie că zilele îi sunt numărate şi a pornit la ultimul său atac. Puşcăriabilul n-a spus nimic nou, repetând, în fond, minciunile lansate de până acum de buhăieşii săi. Mai exact, scribii plătiţi de Plahotniuc au urmat întru totul indicaţiile stăpânului. Iată de ce nu este corect să ne legăm de buhăieşi. Toate minciunile murdare pe care le varsă ei în capul protestatarilor nu le aparţin. Plahotniuc repetă obsesiv trei lucruri care îl macină şi care îi dau fiori.

Constatând că la apelul liderilor Platformei DA au venit în Piaţă peste 100.000 de oameni, el încearcă prima manevră de discreditare a Marii Adunări Naţionale. El repetă propria sa teză mai veche – există o mare diferenţă dintre protestatari şi liderii Platformei DA. Ba chiar e o diferenţă între lideri înşişi. Apă de ploaie. Adică, el e deşteptul, iar oamenii sunt atât de proşti încât nici nu ştiu de ce au venit în Piaţă. Exact asta spunea şi Cristi Tabără la Rublica TV după Marea Adunare Naţională din 6 septembrie.

Cea de-a doua teză e la fel de veche. În spatele Platformei stau nişte oligarhi care vor să vină la putere. O, îi tremură rău fundul pantalonilor dacă se teme până şi să rostească numele lui Victor Ţopa. Există un proverb românesc care spune aşa – boală lungă, moarte sigură. E despre clientul nostru. În primul rând, oligarh este persoana care încurcă propriile afaceri cu cele ale statului. Deci, e cazul lui Plahotniuc. Pe urmă, întrebarea trebuie pusă altfel – cine a furat miliardul? Cine a pus la cale nenumărate atacuri raider? Cine a furat hotele şi insulele din averea statului? Cine a subjugat sistemul judecătoresc? Victor Ţopa sau Vladimir Plahotniuc, în complicitate cu ceilalţi hoţi? Pentru aceste crime mafiotul din Grozeşti trebuie să stea la puşcărie. Aşa se întâmplă în toate ţările europene.

Şi, în sfârşit, cea mai mare bătaie de cap a monosilabicului este declaraţia privind necesitatea edificării unei Alternative politice. Plahotniuc spune că protestatarii au fost înşelaţi, că nu pentru chestiuni politice au venit ei în Piaţă. Da, au fost înşelaţi. Dar nu de liderii Platformei DA. După furtul miliardului şi degradarea inimaginabilă a nivelului de trai, foştii votanţi ai celor trei partide de la guvernare – PLDM, PD şi PL – au declarat că au fost înşelaţi pe adevărate şi că îşi retrag voturile.

Pe fundalul decepţiei generale, în ultimele luni poate fi auzită pretutindeni o singură întrebare: pe cine să votăm în condiţiile în care nu-i mai credem pe ăştia trei? Ce va să însemne această întrebare dacă nu o abordare eminamente politică a situaţiei create? Este cu totul altceva că Plahotniuc şi condrumeţii lui s-au speriat de o atare întorsătură. Alternativa politică, care urmează să fie identificată de Platformă, ar putea aduna în jurul ei toţi foştii votanţi PLDM, PD şi PL. Cum să-i placă lui Plahotniuc aşa ceva? Miroase a puşcărie. Ca să-şi salveze pielea, capului mafiei nu-i rămâne decât să pună la cale tot felul de provocări care ar discredita mişcarea protestară.

Primul pas a şi fost făcut. Nu i-a reuşit aşa cum şi-l imaginase, dar l-a făcut. Putem să ne aşteptăm că va pune la cale şi alte potlogării. E foarte important ca unioniştii sinceri să nu se lase folosiţi de Plahotniuc prin intermediul unor şefi de partide sau alţi idioţi utili care şi-au făcut viză de reşedinţă la televiziunile lui mincinoase. Mă refer în special la tineri. Nu vă lăsaţi manipulaţi. În scurt timp, mult mai repede decât îşi închipuie unii, adevărul va ieşi la suprafaţă. Ca să înţelegeţi cum stau lucrurile, am să redau o întâmplare de la mitingul din 13 septembrie.

În Piaţă am fost abordat de un literat decrepit care toată viaţa lui a băgat strâmbe între oameni. La un moment dat, l-am întrebat de ce trebuie să cerem Unire unor guvernanţi care nici nu vor să ne audă? Nu ar fi mai bine să abordăm alte modalităţi de lucru (bunăoară, marketing de reţea, aşa ca propunere)? Ca la referendum majoritatea să voteze Unirea? La care acesta mi-a răspuns senin: „Cu un sac de bani se rezolvă orice referendum!”

Nu, băieţi, asta la voi, la hotelul Nobil aşa se rezolva totul. Cu Reunificarea lucrurile stau cu totul altfel. Să tragem linia. Concluzia care se impune în urma acestui accident jurnalistic numit interviu cu Plahotniuc este că puşcăriabilul a transmis câteva semnale clare. Unul e pentru banda de la guvernare. Staţi liniştiţi, mă amărâţilor, chiar dacă mă tem şi eu, dar totul e sub control! Celălalt e pentru noi.

El a confirmat, încă o dată, dacă mai era nevoie, că el e stăpânul Moldovei. Că el decide soarta acestui pământ, iar acoliţii Lupu, Filat şi Ghimpu sunt nişte executori docili. Plahotniuc ne-a spus că va continua să-şi bată joc de oameni. Va continua să mintă populaţia cu televiziunile lui. Va continua să mimeze reformele. Va continua să risipească promisiuni generoase. El speră că această stare de fapt va mai dura o lună-două, până vor da frigurile, şi oamenii obosiţi nu vor mai putea sta în corturi.

Între timp, tarifele la energie electrică şi preţul la pâine vor reveni la cotele majorate. Între timp, va fi găsit un ţap ispăşitor care va fi învinuit de furtul miliardului. Nu vom afla niciodată numele adevăraţilor beneficiari. Exact aşa cum a fost găsit un ţap ispăşitor în cazul Pădurea Domnească, iar adevăraţii ucigaşi ai lui Sorin Paciu au scăpat nepedepsiţi. Între timp, va fi mimată şi reforma justiţiei, aducându-ni-se procurori din UE care nu au atribuţia nici măcar să intenteze un dosar penal. Este clar că stăpânului Moldovei nici nu-i trece prin gând să îndeplinească vreuna dintre revendicările protestatarilor. În situaţia în care Plahotniuc nu vrea să cedeze puterea de bună voie, soluţia este una – ori îl înlăturăm pe stăpânul Moldovei cu toată guvernarea lui criminală, ori rămânem sclavii lui pentru mult timp înainte.

Metoda legală prin care poate fi dată jos tripleta criminală este Greva Generală. Republica Moldova e grav bolnavă. E ca şi o persoană bolnavă de cancer. Şi în loc să-i aplicăm dureroasa, dar salvatoarea chimioterapie, noi îi dăm să bea câte o linguriţă de muşeţel înainte de culcare. Greva generală trebuie declanşată acum, în câteva zile. Marşul automobilistic de duminica viitoare poate fi transformat într-o chemare la Grevă şi mobilizare generală a cetăţenilor. Când se va anunţa Greva Generală, lucrurile vor lua o cu totul altă turnură. Atunci nu vor mai depinde prea multe de liderii Platformei DA. Atunci totul va depinde de noi. Vom participa cu toţii la Grevă, înseamnă că vom scăpa de hoţi şi corupţi. Iar dacă nu vom răspunde apelului, să dăm vina doar pe noi. Înseamnă că ne merităm soarta de sclavi.

Sursa:jurnal.md

(70 accesari)