Grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului a atacat la Curtea de Apel decizia CEC din 30 martie; „Şase oameni au decis soarta a 400.000 de cetăţeni”
Grupul de iniţiativă civică pentru organizarea referendumului constituţional a atacat la Curtea de Apel decizia Comisiei Electorale Centrale din 30 martie, prin care a respins propunerea de organizare a referendumului şi a anulat înregistrarea grupului de iniţiativă.
„Am depus la Curtea de Apel Chişinău o cerere de chemare în judecată prin care cerem anularea hotărârii CEC”, a precizat preşedintele Partidului Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Referendumul este un instrument direct al democraţiei. Prin referendum se atenuează distanţa dintre guvernanţi şi guvernaţi. Referendumul este mijloc de manifestare a voinţei populare şi oferă poporului posibilitatea de a controla puterea şi de a media probleme extrem de importante. Comisia Electorală Centrală, cu rea credinţă şi în mod fraudulos, a interpretat prevederile constituţionale”, a mai spus Andrei Năstase.
În cererea depusă la Curtea de Apel se spune că CEC a încălcat drepturile constituţionale ale cetăţenilor printr-o serie de articole care nu au fost respectate. Mai exact, se invocă încălcarea următoarelor articole din Constituţie: art. 2 (Suveranitatea şi puterea de stat); art. 4 (Drepturile şi libertăţile omului); art. 38 (Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales); art. 75 (Referendumul); art. 142 (Limitele revizuirii Constituţiei); 143 (Legea privind modificarea Constituţiei), precum şi art. 21 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care prevede că orice persoană are dreptul să ia parte la conducerea treburilor publice ale ţării sale, fie direct, fie prin reprezentanţi liber aleşi şi că voinţa poporului trebuie să constituie baza puterii de stat.
„Solicităm admiterea cererii de chemare în judecată şi anularea deciziei CEC, cu obligarea CEC să adopte o hotărâre de iniţiere a procesului de organizare a unui referendum republican”, a precizat Andrei Năstase.
„Să vorbeşti astăzi în RM despre drepturile omului este un non-sens, pentru că acestea sunt încălcate la stânga şi la dreapta. Patru judecători ai Curţii Constituţionale decid soarta preşedintelui RM, şase membri CEC decid soarta a 400.000 de mii de cetăţeni. Revolta populară e provocată de batjocura guvernanţilor. Suntem conştienţi că actualii guvernanţi şi oligarhi, în frunte cu Plahotniuc, nu vor ceda de bunăvoie”, a declarat secretarul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Chiril Moţpan.
Reprezentanţii grupului de iniţiativă au mai spus că pe 24 aprilie, la ora 12:00, toţi cetăţenii RM trebuie să fie prezenţi la protest în PMAN. „În momentul de faţă trebuie să fim uniţi. Ţara este în pericol. Acest regim criminal vrea să ne aducă la un genocid social, să termine populaţia RM”, a spus Andrei Năstase.
Amintim că decizia de a iniţia un referendum republican a fost luată după protestul organizat pe 6 septembrie 2015 de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, în cadrul căruia manifestanţii au votat o proclamaţie cu mai multe revendicări. Pe 30 martie 2016, Comisia Electorală Centrală a respins iniţiativa de organizare a plebiscitului în cadrul căruia cetăţenii urmau să se pronunţe pro sau contra alegerii şi demiterii şefului statului prin vot direct, reducerii numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi limitării imunităţii parlamentare.
Şeful CEC, Iurie Ciocan, a declarat că deşi în listele de subscripţie au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, nu s-a respectat condiţia să fie cel puţin 20 de mii de semnături din jumătate din unităţile administrativ teritoriale de nivelul doi.
Sursa:jurnal.md