start_1169055Republica Moldova va scăpa de „guleaiurile” sovietice, de felul celor organizate în fiecare an pe 9 mai, doar după schimbarea radicală a clasei politice. În cazul unei invazii rusești similare celei din Ucraina, Chișinăul s-ar putea trezi cu trădări în lanț, pentru că guvernanții nu sunt interesați să verifice tranzacțiile dubioase în care sunt implicați promotorii evenimentelor prorusești.

Declarațiile au fost făcute de invitații din Cabinetul din Umbră, de la Jurnal TV.

„Va fi un nou „guleai” în stil sovietic pe care nu o să-l eradicăm decât prin schimbarea capitală a clasei politice, prin schimbarea modului în care în școală se învață limba română. Fără cunoașterea limbii române de către întreaga populație ne va fi foarte greu să fim europeni cu adevărat. Este nevoie de politici de dezvoltare la sate. Din păcate, politicile trenează. Toți se gândesc la alegeri și la interesele de partid. Nu avem lideri autentici precum Saakașvili care timp de 5-7 ani să producă o schimbare”, a declarat directorul Asociației pentru Politică Externă, Vasile Nedelciuc.

„Se pângărește memoria celor căzuți în război. Se dansează pe osemintele celor decedați, așa cum anul trecut Rogozin dansa în PMAN cu Voronin, făcându-i campanie electorală. Nu așa se comemorează victimele. Asta e prostituție politică. Cât de nesimțit trebuie să fii să vii cu panglica Sfântul Gheorghe la Ambasada Ucrainei așa cum au făcut comsomoliștii noștri. Este un gest de sfidare a unui imperialist rus care vine la cel învins. Ce are aceasta cu victoria asupra fascismului? Acesta este fascism”, a declarat analistul politic Oazu Nantoi.

Experții susțin că tranzacțiile economice dubioase în care sunt implicați unii finanțatori ai acestor evenimente pot fi ușor verificate. Declarațiile au fost făcute în contextul în care în fruntea Băncii de Economii a Moldovei a ajuns omul de afaceri Ilan Shor, care anul trecut, de 9 mai, a finanţat o petrecere în centrul Chişinăului, unde a petrecut alături de Rogozin.

„Instituțiile statului nu ar putea ușor scoate în evidență tranzacțiile economice dubioase, veniturile nejustificate ale atâtor magnați economici. Dacă s-ar face asemenea controale și ar supune analizei activitățile lor, toți promotorii acestor sărbători vor fi puși la respect. Ei nu-și vor mai permite aceste lucruri. În libertate ei fac relații dubioase, intră în relații cu cei din Transnistria și Rusia și au interese comune. Pentru mulți din ei, aceste sărbători reprezintă o posibilitate de a se îmbogăți, pentru că patriotismul costă bani. Instituțiile de stat sunt slabe, cei de la guvernare nu sunt interesați sau se tem să fie interesați. Nu m-aș mira dacă într-o bună zi vin rușii aici și vom avea trădări în lanț așa cum se întâmplă în Ucraina, pentru că nu avem în pozițiile-cheie în stat oameni controlați”, a menționat Vasile Nedelciuc.

„Instituțiile de stat nu că nu pot, dar nu vor, pentru că ele sunt controlate de oligarhi care le folosesc pentru a se îmbogăți și cărora le este în cot de interesele noastre naționale. Patria lor este acolo unde sunt banii, în băncile străine. Avem mai multe posturi de televiziune care sunt aservite și controlate de un oligarh din Republica Moldova și care lansează la dreapta și la stânga mesaje că nu cumva să-i supărăm pe ruși. Nu au întreprins nimic pentru a evita această situație foarte jenantă că un oarecare Rogozin care de fapt, stă în spatele mai multor scenarii dramatice, vine în Republica Moldova. Poziția autorităților de la Chișinău este ambiguă”, a menţionat analistul politic Nicolae Chirtoacă.

sursa: jurnal.md

(239 accesari)