Guvernanţii IGNORĂ total revendicările Forumului Civic şi ale partenerilor externi; APEL la consolidare şi protest masiv faţă de dictatura oligarhică

Imagine implicită

demnitate 20 ianuarieDeşi a trecut o lună de la înaintarea revendicărilor înaintate de către Forumul Civic, guvernarea a ignorat solicitările acestuia de a crea o platformă de dialog cu societatea civilă şi opoziţia protestatară, mimând o serie de acţiuni forţate, menite să creeze impresia opiniei publice naţionale şi a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova privind disponibilitatea realizării unor reforme.

Declaraţiile aparţin reprezentanţilor Forumului Civic care au făcut astăzi apel către comunitatea internaţională, finanţatorii externi şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova să susţină în continuare eforturile societăţii civile şi ale mişcării protestatare, insistând pe îndeplinirea condiţiilor.

Totodată, Forumul Civic îndeamnă întreaga societate civilă şi opoziţia protestatară să facă abstracţie de culorile politice, afilierea ideologică şi de altă natură, să se consolideze şi să protesteze masiv, prin acţiuni comune şi conjugate, împotriva dictaturii oligarhice care a capturat statul.

„Concluzia noastră este că, în aceste zile, guvernarea nu a făcut nimic altceva decât să mimeze nişte reforme şi că în continuare nici nu are de gând să implementeze revendicările Forumului Civic. În scrisoarea premierului român Cioloş, dar şi în concluziile miniştrilor de Externe ai UE, condiţiile înaintate coincid într-o măsură foarte mare, dacă nu totală, cu revendicările Forumului Civic. Deci acele revendicări nu au fost supte din deget, s-au bazat pe identificarea problemelor şi soluţionarea lor de urgenţă. Implementarea lor este absolut vitală pentru un mic progres al unor reforme, pentru a ieşi din această criză profundă în care ne-au băgat guvernanţii noştri. Numai din cauza faptului că instituţiile statului sunt capturate de interesele private ale unei persoane şi ale grupului restrâns de pseudo-politicieni din jurul acestei persoane, ne aflăm în această criză profundă”, a declarat directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Una dintre revendicările Forumului Civic, dar şi a partenerilor de dezvoltare, a fost reforma Procuraturii Generale. Modul în care a fost votată această lege demonstrează că guvernanţii nu sunt capabili să implementeze reforme decât sub o monitorizare strictă, au spus reprezentanţii Forumului Civic.

„Modul în care a fost aprobată legea cu privire la PG demonstrează cu brio că guvernarea nu vrea să facă reforme. Legea a fost discutată în comisii, cu o mulţime de amendamente care-i deturnau sensul. După ce a fost avizată de Comisia de la Veneţia vin „inventatorii” din Parlament cu o mulţime de amendamente. Peste noapte, acest exerciţiu este dat peste cap. Argumentul – că nu a fost coordonată cu conducerea. Cine este această conducere? Autorii amendamentelor le-au retras, iar legea a fost votată de parlament în formula iniţială. Acest lucru este o demonstraţie a faptului că această guvernare nu poate realiza reforme decât dacă e monitorizată de cineva. Presupun că au fost telefonaţi şi li s-a spus: retrageţi aceste amendamente, ele nu sunt în concordanţă cu ceea ce s-a realizat”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.

Că guvernarea mimeză reforme o demonstrează şi legea prin care a fost amendat Codul Audiovizualului şi care reduce numărul licenţelor de emisie ce pot fi deţinute de o persoană, de la cinci la două. „Dar cele care sunt deja, rămân până le expiră termenul, cu alte cuvinte până la „paştele calului”. Argumentul – că sunt proprietate privată. Este un argument absolut fals. Este în vigoare legea demonopolizării care spune că sectorul trebuie demonopolizat”, a explicat directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

Reprezentanţii Forumului Civic susţin că guvernanţii au ignorant total apelul la dialog propus de societatea civilă, inducând în eroare partenerii de dezvoltare că de fapt, acest dialog a fost iniţiat.

„Au fost invitate câteva ONG-uri, participante la acest forum. Forumul îi reprezintă însă toţi cei care au iniţiat acest forum, nu doar ONG-urile. S-a venit cu jumătăţi de măsură. Dialogul care nu a fost iniţiat, de aici şi acele reforme trunchiate. Această guvernare şi-a dovedit incapacitatea de a iniţia un dialog cu societatea civilă. Se cereau doar 10 zile pentru a iniţia aceste reforme. Le-a reuşit performanţa de a vota un guvern timp de jumătate de oră, ar fi trebuit să se grăbească şi la implementarea reformelor”, a spus secretarul Platformei „Pro Europa”, Lilia Snegureac.

Şi plasarea în arest la domiciliu a grupului Petrenco, chiar în ziua în care raportorii APCE au venit la Chişinău pentru a vedea în ce condiţii sunt deţinuţi, a fost doar praf în ochii partenerilor de dezvoltare, spun membrii Forumului Civic.

„Circumstanţele arată că nu există voinţă politică de a restabili legalitatea în acest caz, de a trata acest grup în conformitate cu legea. Grupul a fost mutat în arest la domiciliu în ziua sosirii raportorilor APCE. Asta denotă faptul că autorităţile au încercat să arate mai bine în faţa partenerilor internaţionali. Nu s-au condus de lege, dar de dorinţa de a arunca praf în ochi partenerilor de dezvoltare. Cu câteva zile înainte de această decizie, a fost luată o altă decizie de acelaşi complet de judecători, care a constatat că nu există argumente pentru a-i elibera. Condiţiile în care au fost plasaţi în arest la domiciliu sunt echivalate cu tortura. Obligaţia de a suna la fiecare două ore este tratată de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului drept o condiţie inumană, calificată drept tortură. La fel, brăţările la picior sunt aplicate criminalilor extrem de periculoşi. La ultima decizie adoptată câteva zile în urmă, când venise câţiva europarlamentari ca garanţi, s-a refuzat eliberarea lor, iar în text se spunea că eliberarea lor „va stimula repetarea de către alţi oameni a aceloraşi acţiuni”. Deci protestele sunt descurajate de guvernanţi”, a spus fostul ambasador al ONU, Alexei Tulbure.

La capitolul revendicări îndeplinite s-ar putea regăsi înregistrarea de către Ministerul Justiţiei a Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”. Însă în condiţiile unui stat de drept, această procedură ar fi durat cel mult 15 zile, nu 50 de zile de cât au avut nevoie autorităţile RM, spune liderul partidului.

„La Ministerul Justiţiei a fost dus tot pachetul necesar pentru schimbarea denumirii partidului şi înregistrarea noului preşedinte al acestui partid. Le-a trebuit 50 de zile care să facă acest lucru. Asta în condiţiile în care toate documentele erau prezentate. Nici măcar un simpatizant nu a contestat deciziile congresului partidului, consiliului sau biroului politic. Le-a trebuit 50 de zile şi indicaţia cuiva. Întrebarea este a cui? Nu cred că este o realizare. Cineva a furat miliardul, ca în fiecare an să dea la fiecare raion mită de un milion. Aşa ceva nu este posibil într-un stat de drept, iar aceste lucruri trebuie curmate”, a declarat Andrei Năstase.

În loc să purceadă la îndeplinirea revendicărilor populare, guvernarea mimează reforme, persecută protestatarii şi pune piedici în procesul de colectare a semnăturilor pentru referendum, a adăugat preşedintele Platformei DA şi unul dintre liderii protestatarilor.

„Obstacolele create sunt de neimaginat. Deja e puţin spus stat capturat, e o dictatură oligarhică, în care dictatura se extinde la nivel local. În fiecare sat este câte un afiliat PD şi corupt de acest partid. Este o sărăcie lucie. Ieri am fost în satul premierului Filip. Să nu ajungă RM în starea în care se află casa de cultură din acest sat. Azi protestatarii sunt anchetaţi penal şi administrativ şi această guvernare nu are de gând să ne lase în pace. Facem apel către instituţiile internaţionale să monitorizeze cum sunt realizate revendicările”, a mai spus Năstase.

Vă prezentăm textul integral al Declaraţiei Forumului Civic:

La 20 şi 29 ianuarie 2016 s-au desfăşurat cele două ediţii ale Forumul Civic cu genericul „Consolidarea societăţii civile în lupta cu regimul oligarhic”, cu participarea reprezentanţilor mişcării protestatare, ai organizaţiilor necomerciale, inclusiv ai partidelor de opoziţie. În cadrul acestora s-a constatat că, prin metode de corupţie politică, practic toate instituţiile statului au ajuns în captivitatea unui clan politico-oligarhic. Forumul Civic, în calitate de platformă deschisă care exprimă voinţa cetăţenilor Republicii Moldova, şi-a manifestat profunda îngrijorare faţă de degradarea situaţiei politice, economice şi morale, precum şi în legătură cu eşecul guvernării de a deschide un dialog constructiv cu societatea civilă şi capacitatea acesteia de a realiza reforme urgente.

Legitimitatea şi credibilitatea celor care conduc în prezent instituţiile statului sunt profund deteriorate. Partidele politice de la guvernare nu şi-au onorat angajamentele faţă de cetăţeni. Statul şi instituţiile sale au devenit nefuncţionale în raport cu cetăţenii, cenzura şi manipularea din mass-media a atins cote maxime, anchetarea în cazul sustragerii a peste un miliard de dolari din averea statului supranumită „Furtul Secolului” a rămas fără finalitate, degradarea sectorului bancar continuă, întreprinderile de stat sunt exploatate în scopuri personale şi de partid, cinismul şi lipsa de respect faţă de propriii cetăţeni au luat proporţii fără precedent.

În aceste circumstanţe, Forumul Civic a întins o mână de ajutor guvernării, disponibil fiind pentru iniţierea unui dialog cu guvernanţii, mediat de o instituţie internaţională prestigioasă şi credibilă.

Forumul Civic a considerat necesară întreprinderea unor măsuri concrete de către guvernare în vederea stabilizării situaţiei economice şi politice, presupunând identificarea unui set de condiţii indispensabile pentru asigurarea funcţionării sistemelor: financiar-bancar; de drept şi anticorupţie; de informare publică; de asociere în partide politice.

Singura soluţie identificată pentru repunerea instituţiilor statului în serviciul cetăţenilor este organizarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu alegerea directă a Preşedintelui Republicii Moldova, imediat după pregătirea condiţiilor necesare pentru un scrutin liber şi corect. Pentru asigurarea desfăşurării unor alegeri libere şi corecte, participanţii la Forumul Civic au identificat setul unor condiţii fezabile ce urmau a fi îndeplinite în termen de 30 de zile.

Cu regret, după o lună de zile de la cea de-a doua ediţie a Forumului Civic, constatăm că guvernarea a ignorat solicitările acestuia de a crea o platformă de dialog cu societatea civilă şi opoziţia protestatară, mimând o serie de acţiuni forţate, menite să creeze impresia opiniei publice naţionale şi partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova privind disponibilitatea realizării unor reforme.

Şi aceasta în condiţiile în care revendicările populare înaintate guvernării pe parcursul a mai bine de un an de zile, cerinţele Forumului Civic şi condiţionalităţile finanţatorilor externi şi ale partenerilor de dezvoltare sunt convergente şi urmau a fi realizate în regim de urgenţă.

În aceste împrejurări facem apel către comunitatea internaţională, finanţatorii externi şi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova să susţină în continuare eforturile societăţii civile şi ale mişcării protestatare, insistând pe îndeplinirea condiţionalităţilor noastre comune, menite să asigure supremaţia legii, democraţia şi un trai decent într-un stat de drept.

Totodată, Forumul Civic consideră necesară amplificarea presiunii protestatare paşnice asupra guvernării şi îndeamnă întreaga societate civilă, opoziţia protestatară să facă abstracţie de culorile politice, afilierea ideologică şi de altă natură, să se consolideze şi să protesteze masiv, prin acţiuni comune şi conjugate, împotriva dictaturii oligarhice care a capturat statul, în conformitate cu Preambulul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, şi anume dreptul la revoltă asupra tiraniei şi a asupririi, inclusiv să-şi exercite suveranitatea populară în mod direct.