votare-complexul-studentesc-timisoara-1Vor să modifice Codul Electoral. Guvernarea a cerut avizul Comisiei de la Veneția privind introducerea votului uninominal, care ar putea intra în vigoare la următoarele alegeri. 

Pe 13 ianuarie a fost expediat un aviz al legii electorale. Potrivit amendamentelor cerute să fie aprobate de către europeni, 51 de aleși în Parlament ar putea fi votați în baza listelor de partid. Ceilalți 50 de deputaţi ar putea a fi aleși în circumscripții uninominale. Dacă niciunul dintre concurenţi nu va trece pragul de 50% în primul tur organizat în circumscripția sa, va urma un nou tur de scrutin cu primii doi clasați.

Proiectul propune reducerea pragului electoral al partidelor de la 6 la 4 la sută, de la 9 la 7 la sută pentru blocuri din două partide, iar pentru blocurile din trei şi mai multe de la 11% până la 9 %.

Documentul prevede formarea a 50 de circumscripţii uninominale: Opt ar putea fi create în municipiul Chişinău, iar alte două în municipiul Bălţi. Dacă va fi aprobat, trei circumscripții vor fi create în UTA Găgăuzia și stânga Nistrului. În raioane precum Ungheni, Orhei, Ialoveni, Hânceşti şi Cahul ar putea fi create câte două circumscripții. O singură circumscripţie la două raioane ar urma să fie creată pentru Basarabeasca şi Taraclia. În afara ţării ar putea fi constituită o singură circumscripţie uninominală

Amintim că introducerea votului uninominal a fost votată în Parlament în aprilie 2013. Proiectul de lege a fost susținut de către democrați și liberal – democrați, iar după două săptămîni, PLDM a votat împreună cu PCRM abrogarea acestei legi. Tot atunci fusese majorat pragul electoral de la 4% la 6% pentru partidele politice.

 

(149 accesari)