În timp ce guvernarea de la Chişinău afirmă că asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro nu ajunge în RM din cauza unor motive tehnice şi că este vorba despre o „întârziere”, Comisarul European pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, spune clar: UE urmăreşte să vadă cum vor fi îndeplinite condiţiile, printre care respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind modificarea sistemului electoral.

„Aceste tranşe sunt condiţionate. Este vorba despre condiţii legate de discuţiile cu FMI, dar şi de legea electorală. Comisia de la Veneţia şi-a exprimat opinia în legătură cu acest proiect şi vrem să vedem cum se va ţine cont de aceste opinii”, a precizat oficialul UE, în cadrul unui briefing.

Precizăm că reprezentanţii PD au dat asigurări în repetate rânduri că asistenţa financiară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene va ajunge în Republica Moldova şi că banii, de fapt, întârzie din cauza unor motive tehnice.

Asta deşi Parlamentul European a amânat asistenţa după ce mai multe grupuri politice şi-au exprimat îngrijorări în legătură cu evoluţiile politice din ţară şi cu schimbarea sistemului electoral de către tandemul PD-PSRM.

Amintim că ambasadorii UE au aprobat pe 15 iunie 2017 acordul privind acordarea asistenţei macro-financiare de 100 de milioane de euro pentru RM. Astfel, circa 60 de milioane de euro trebuiau oferiţi sub formă de credit, iar alte 40 de milioane în calitate de grant. UE a schimbat însă retorica după ce alianţa tacită PD-PSRM au modificat abuziv sistemul electoral cu doar un an înainte de alegeri. Astfel, asistenţa financiară a fost condiţionată de respectarea avizului Comisiei de la Veneţia privind legea electorală, dar şi de implementarea mai multor reforme cerute de-a lungul ultimilor ani.

Sursa:jurnal.md

(47 accesari)