Guvernul a trișat în cazul Băncii de Economii

Imagine postare

bem mdExperții invitați la emisiunea „Ora Expertizei” afirmă că tranzacția de la Banca de Economii a provocat pierderi colosale statului pentru că acțiunile băncii au fost vândute la un preț de luat în râs.

Gheorghe Costandachi, expert economic: Am urmărit ședința Comisiei Economie, Buget și Finanțe, care a avut loc astăzi. Mi se pare că e un spectacol bine regizat, pregătit și prezentat populației. Până astăzi nu se cunoaște a cui acțiuni de la BEM au fost vândute. Și tranzacția nu este publicată, deoarece nu sunt operate modificările respective, pe care Banca Națională le deține. Dorin Drăguțanu trebuia să ofere informații în acest sens, dat fiind faptul că dânsul conduce organul care supraveghează, monitorizează și reglementează toate procesele care au loc pe piața bancară.

Ținând cont că acțiunile au fost vândute cu 5,10 lei, un preț de luat în râs, e clar că statul a avut de pierdut foarte mult. Cel puțin 30-45 milioane de lei le-a ratat statul, fie în formă de profit, fie în formă de comision de tranzacție, fie sub alte forme de impozite sau plăți obligatorii, pe care statul trebuia să le primească din diferența de venit sau de cheltuieli și profit realizat. Da, tranzacția a avut loc la bursa de valori,  însă a fost o înțelegere între părți. În principiu, Banca de Economii este promotorul sistemului bancar, fiindcă este o bancă sistemică, care deține 2500 de filiale și reprezentanțe în teritoriu.

Valentin Dolganiuc, ex-vicepremier: La această ședință a Comisiei am văzut multe persoane, după care plânge pușcăria. Acest lucru nu se întîmplă, deoarece organele de stat abilitate, cu dreptul și cu responsabilitatea de a face ordine în furturile, atacurile raider, contrabandă, pur și simplu sunt la cheremul oligarhilor, care astăzi se regăsesc în partidele politice, la conducere.

Îl cred pe Dorin Drăguțanu atunci când spune că 24,9% nu sunt acțiunile care au intrat în posesia acestor sisteme formaționale integrate. Revin la ideea că cei din Republica Moldova, care administrează și cumpără acțiuni din sistemul bancar și sistemul asigurărilor, nu au interes să dezvolte acest domeniu.

Viorel Gârbu, expert economic: Guvernul a trișat atunci când a motivat absența la acea misiune suplimentară de acțiuni prin faptul că nu are bani să recapitalizeze Banca de Economii. Ceea ce contează în acest moment, este ca banca să fie readusă în ordine, iar lucrul acesta trebuie să-l facă fondatorii, deținătorii Băncii de Economii. Eu nu aș merge atât de departe încât să afirm că investitorul din Federația Rusă a orchestrat falimentarea BEM.

Tranzacția mi se pare suspectă, din simplu fapt că s-a vândut atât de ieftin. De obicei pachetele mari se vând mai scump. E logica economiei de piață atunci când vine un investitor mare, i se oferă un control asupra societății pe acțiuni. Pachetul controlului costă bani. Dacă costă mai mult, atunci acțiunea separată se vinde mai puțin decât acțiunea vândută în bloc, iar acțiunile la bursa de valori se vinde cu 14 – 18 – 20 de lei. Îmi vine greu să înțeleg de ce s-a procedat în asemenea manieră. Logică economică în lucrul acesta nu este.