Guvernul Filip, luat în zeflemea după decizia de a deschide o ambasadă în Ghana: Au un sistem eficient de guvernare tribală
Propunerea Ministerului de Extene de-a deschide prima ambasadă a Republicii Moldova pe continentul african, și anume în statul Ghana, trezește nedumerire în rândul experților de politică externă.
„Paradoxal, dar adevărat: cu cât mai mult Republica Moldova înaintează spre UE, cu atât mai aproape suntem de Africa. (…) De exemplu, Ghana ar putea împărtăși PD-luiu experiența sa de anulare a sistemului pluripartid și de instaurare pentru 10 ani a unui regim autoritar”, a ironizat fostul director executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă.
Și ex-ambasadorul Republicii Moldova în România, Belgia și NATO, Iurie Reniță, a adresat o scrisoare deschisă premierului Pavel Filip în care critică dur noile priorități ale politicii externe a Republicii Moldova, manifestate prin deschidera unor misiuni diplomatice pe continentele african, latino-american și asiatic.
Publicăm comentariul integral al lui Victor Chirilă:
„Paradoxal, dar adevărat: Cu cât mai mult R. Moldova înaintează spre UE, cu atât mai aproape suntem de Africa.
Aveți îndoieli? Ei, bine, nu vă grăbiți… Probabil, ați auzit de propunerea Ministerului d Extene al R. Moldova de-a deschide prima Ambasada moldovenească pe continentul african. Țara fericită este Ghana, un stat din Africa subsahariană, situat pe coasta de vest a continentului african, care împărtășeste cu R. Moldova multe trăsături comune.
La fel ca și R. Moldova, Ghana și-a obținut independența în urma disoluției unui imperiu. La fel ca și țara noastră Ghana a optat pentru democrație, dar, din nefericire, s-a ales foarte curând cu un regim autoritar. Având în vedere cum evoluează lucrurile la noi acasă, putem spune că R. Moldova pășește sigur pe urmele Ghanei… Cei drept, după 10 ani, Ghana a revenit la democrație.
Ghana este, de asemenea, o țară agrară. Agricultura reprezintă aproximativ 20% din PIB și angajează mai mult de jumătate din forța de muncă, în mare parte proprietari de terenuri mici. În timp ce țara noastră este cea mai săracă din Europa, Ghana se numără printre cele mai sărace state africane. În ambele state rata populației care trăiește sub limita sărăciei este de peste 20%.
Ghana, cu toată sărăcia ei, a dat lumii un Secretar General al ONU, nimeni altul decât Kofi Anan. R. Moldova a încercat și ea o astfel de performanță, dar a eșuat. Din punctul meu de vedere, decizia Guvernuluj Filip de-a deschide prima noastră ambasada africana în Ghana este, nu doar istorică, ci, pur și simplu, genială.
În primul rând, această misiune diplomatica propulsează R. Moldova în competiția acerbă pentru cucerirea nemărginitei piețe africane, precum și a imenselor resurse minerale africane. Astfel, printr-o decizie istorică, R. Moldova devine un actor internațional de talie globală…
În al doilea rând, ea deschide nenumărate oportunități de cooperare și schimb de experiență atât de mult necesară R. Moldova pentru a avansa “neclintit” pe cale veșnicii sale tranzițiii democratice și a integrarii europene.
De exemplu, Ghana ar putea împărtăși Partidului Democrat din Moldova experiența sa de anulare a sistemului pluripartid și de instaurare pentru 10 ani a unui regim autoritar. O experiență, dealtfel, nu tocmai reușită.
Guvernanții noștri “pro-europeni” ar putea fi interesați să preia experiența Ghanei în domeniul reformării autorităților locale. În Ghana există un sistem eficient de guvernare tribală în paralel cu cea centrală/națională.
Guvernul și Parlamentul R. Moldova ar putea prelua experiența Ghanei în domeniul asigurării libertății presei. Ghana se bucură, în prezent, de un grad înalt de libertate a presei, iar presa și radiodifuzorii privați operează fără restricții semnificative. Mass-media are libertatea de a critica autoritatile fara teama de represalii.
De asemenea, autoritățile moldovene ar putea studia experiența Ghanei în domeniul reducerii sărăciei. Ghana este prima țară din Africa subsahariană care a realizat Obiectivul 1 de Dezvoltare a Mileniului, obiectivul reducerii la jumătate a sărăciei extreme. Ghana a devenit recent o țară cu venituri medii.
Guvernanții noștri ar putea fi interesați și de modul cum Ghana asigură creșterea stabilă a populației sale. În Ghana poligamia este legală și oamenii nu au o problemă cu familiile poligamice, dacă, desigur, susținătorul poate oferi resurse suficiente pentru familiile sale. Cu toate acestea, căsătoria cu mai mult de o soție este cel mai adesea specifică pentru membrii mai bogați și mai puternici ai societății.
La rândul lor, guvernanții noștri ar putea împărtăși autorităților ghaneze bogata lor experiența în combaterea, “de o manieră inclusivă”, a provocărilor transnaționale.
Ghana este un punct de tranzit pentru traficul sexual din Africa de Vest către Europa și reprezintă un important centru de tranzit pentru heroină din sud-vestul și sud-estul Asiei și, într-o măsură mai mică, cocaina sud-americană destinată Europei și SUA.
De asemenea, Ghana se confruntă cu problema crimelor și a spălării banilor, însă lipsa unei infrastructuri financiare bine dezvoltate limitează utilitatea țării ca centru de spălare a banilor. Fără îndoială, experiența guvernanților noștri la acest important capitol va fi foarte mult apreciată de partenerii ghanezi.
După cum vedeți, stimați prieteni, decizia Guvernului nostru deschide oportunități nebănuite pentru scumpă noastră țărișoară. R. Moldova are toate șansele să devină un exemplu de dezvoltare europeană pentru întreg continentul african și mai ales pentru Africa subsahariană, considerată cea mai săracă și puțin dezvoltată regiune din lume.
Apropo, R. Moldova ar putea propune statelor din Africa subsahariană să creeze, în cadrul ONU, Mișcarea celor mai Sărace Țări din Lume. Astfel, promovând și apărând mai bine interesele lor economice.
Da, mai să uit, minele de aur din Ghana sunt în așteptarea forței de munca calificate din R. Moldova…
Să aveți o zi cât mai bună! După cum vedeți viitorul sună bine! Africa este tot mai aproape de noi…”
Sursa:jurnal.md