7h_51117029-300x174Opoziția de la Kiev și toți cei care susțin integrarea europeană a Ucrainei au blocat sediul Guvernului de la Kiev, dar și străzile din apropiere, cerîndu-i să demisioneze. În pofida frigului de afară, mii de protestatari au petrecut noaptea trecută în Piața Independenței.

AFP informează că toate străzile din jurul sediului guvernului au fost, de asemenea, blocate de către automobilişti protestatari. Manifestanţii au distribuit băuturi calde participanţilor, iar în apropiere se puteau vedea foarte puţini poliţişti.

După manifestația de ieri împotriva Guvernului care s-a declarat anti-UE, numeroși ucraineni au fost răniți, dar și jurnaliști străini. În această ordine de idei, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, a lansat duminică un apel tuturor părților. „Lansez un apel tuturor părților să se abțină cu orice preț să recurgă la violență și forță, care nu sunt cel mai bun mijloc de a soluționa diferendele politice într-o societate democratică”, a declarat Rasmussen.

Reprezentantul NATO a cerut tuturor să țină cont de regulile constituționale și democratice, iar la sfîrșitul apelului său a menționat că NATO respectă pe deplin pe toți ucrainenii și idealurile democratice ale națiunii ucrainene.

Precizăm că Ucraina urma să semneze vineri, 29 noiembrie, Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană în cadrul Summitului de la Vilnius, însă a refuzat de dragul menținerii integrității statale, fiind infuențată economic de Federația Rusă. După semnarea Acordului, fostul premier ucrainean. Iulia Timoșenko avea să fie eliberată. După decizia lui Ianukovici de a nu participa la Vilnius, Timoșenko a anunțat greva foamei.

(158 accesari)