„Am avut o discuție bună cu reprezentanții importanți ai opoziției din Moldova. Împărtășesc îngrijorarea privind invalidarea netransparentă a alegerilor locale din Chișinău, care subminează încrederea cetățenilor moldoveni în instituțiile statului și provoacă supărări”, a comentat Johannes Hahn pe contul său de Twitter.

După întrevederea cu Johannes Hahn putem afirma cu certitudine că la Bruxelles există o stare acută de îngrijorare cu privire la invalidarea alegerilor și derapajele guvernării de la principiile democratice, a comentat Maia Sandu.

„Uniunea Europeană nu va sprijini un regim antidemocratic și anticetățenesc, iar consecințele nefaste nu vor întârzia să apară. Comportamentul iresponsabil al guvernării îndepărtează Moldova de UE. Noi, toți cetățenii Republicii Moldova, trebuie să ne opunem instaurării unei dictaturi și izolării țării noastre de Europa”, a declarat președinta PAS.

Johannes Hahn a avut discuții și cu premierul Pavel Filip, pe care l-a atenționat că legalitatea deciziei privind anularea alegerilor trebuie să fie clarificată inclusiv în contextul alocării pe viitor a asistenței UE pentru țara noastră.

„Mi-am exprimat îngrijorarea profundă față de evoluțiile politice recente din Moldova; legalitatea invalidării alegerilor pentru Primăria Chișinău trebuie să fie clarificată inclusiv în contextul alocării pe viitor a asistenței Uniunii Europene”, a spus comisarul european.

De cealaltă parte, Serviciul de presă al Guvernului informează că „decizia privind transferul primei tranșe sau suspendarea acesteia nu sunt luate” și că „potrivit oficialului european, situația este prea fierbinte acum și neclară pentru a lua astfel de decizii și urmează a fi analizată la calm pentru că are multe semne de întrebare”.

Johannes Hahn

@JHahnEU

Had also good discussion with important representatives of opposition from . I share the concern of non-transparent invalidation of local elections in which undermines the trust of Moldovan people in the state institutions and causes irritations.

Johannes Hahn

@JHahnEU

 Open and frank meeting today with PM of Moldova @filip_pavel. I expressed my deep concern about recent political developments in Moldova; legality of invalidation of mayoral elections needs to be clarified, also in view of further disbursement of EU assistance
Sursa:jurnal.md