Hai, fuguţa-n PDM! sau escrocherie de milioane, protejată de demnitari de stat, de Chiril Moţpan

Imagine implicită

Costea Botnari borsetca„Unii se străduiesc să câştige bogăţia vremelnică cu orice preţ şi iubesc faptele păcatului, nevrând să ştie că vine moartea şi-şi vor pierde sufletul”.

Antonie cel Mare

Am aflat cu întârziere că indivizii, pe care i-am cunoscut şi eu, într-un ceas rău, prin anul 2005, au deja la activ zeci de înşelăciuni, catalogate la preţ de milioane. Se află continuu în procese de judecată. Se ascund, ca laşii, prin poduri, prin buruieni, de cei pe care i-au nenorocit cu bună-ştiinţă. Soţ şi soţie. Ai impresia că anume despre ei ar fi spus Ioan Botezătorul că sunt „pui de năpârci”.

Or, stropită din belşug cu lacrimi, batjocorită de trădare, povestea pe care vreau să v-o spun e una dramatică, lungă şi încâlcită, care a marcat nu doar destinul meu, ci şi a zeci de oameni amăgiţi de aceşti nenorociţi aventurieri, fără suflet şi fără frică de Dumnezeu.

Ion Moţpan, zis şi Panteluţă, originar din satul Selişte, Nisporeni (un consătean ticăloşit, cu care nu am nicio legătură de rudenie) e cunoscut ca cel mai mare şi mai de marcă escroc din raionul Nisporeni. Agramat. Fără scrupule. Abil şi şmecher la manipulări. Se bagă (împreună cu soţia sa Maria, pe care o alintă Albina), fără ruşine sub pielea oamenilor naivi şi creduli. Ani la rând, au nenorocit zeci de concetăţeni de-ai noştri. Şi-au întins tentaculele, ca o caracatiţă, peste aproape o jumătate de Moldovă. Un fel de Ostapi Benderi de Nisporeni, pe numele cărora au fost pornite mai multe dosare penale.

Însă, toate fără finalitate.

Acum ştiu şi de ce!

Zilele astea, numitul Panteluţă, alias Ionuţ, alias Johny, dădea târcoale sediului central al PDM. Se dădea mare şi tare, zicând că-i cumătru cu Ion Gangan, primarul de Nisporeni. Se crucea, că e prieten cu însuşi Marian Lupu, preşedinte PDM, cu însuşi Constantin Botnari, secretarul partidului…

N-aş fi crezut nici în ruptul capului acestor braşoave, dacă n-aş fi intrat în posesia unor probe ce le confirmă esenţa. Căci anume protejaţi de ei, Panteluţă şi Albina au ajuns să se pricopsească, prin înşelăciune, cu peste 200.000 de euro!

A început totul în 2008, când pe numele acestor Moţpani, domiciliaţi în Seliştea Nisporenilor, procuratura locală a pornit o cauză penală, ca urmare a unei bănuieli rezonabile de comitere a unei infracţiuni prevăzute de art. 190 alin. (2)lit. a), b), c) din Codul penal (escrocherie). Ulterior, în 2010, cauza a fost retrasă de la organul de urmărire penală a raionului Nisporeni (unde a stat şi s-a murat) şi transmisă Departamentului de Urmărire Penală al MAI. Dar… în 2011, procurorul Vitalie Sibov, şef-adjunct al Secţiei conducerea urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV, a încetat, prin ordonanţa din 22 iunie 2011, urmărirea penală sub motiv că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii.

De aici încolo, povestea devine de-a dreptul ridicolă. Prim-adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, dispune, la 7 octombrie 2011, reluarea urmăririi penale. Vitalie Sibov nu se lasă şi dispune, repetat, încetarea urmăririi penale. Pântea intervine din nou, dar fără succes. La 16 martie 2012, Sibov dispune din nou încetarea urmăririi penale. Pe 30 martie, domnul Andrei Pântea mai face o încercare, dar e pus la respect de însuşi procurorul general Valeriu Zubco care, prin ordonanţa din 7 mai 2012, dispune anularea ordonanţei emisă de către prim-adjunctul procurorului general. La sugestia fariseică a lui Zubco, dosarul a ajuns la Judecătoria sectorului Râşcani. Şi aşa, cu sprijinul unor procurori şi al judecătorului de instrucţie Ghenadie Morozan, cumnat, cică, cu oligarhul Plahotniuc, cauza penală nr. 2008248006, a fost lăsată pe apa sâmbetei.

Zubco şi păpuşarii lui au ieşit învingători în partida de ping-pong cu soarta oamenilor. Documentele de care dispun confirmă că Panteluţă e protejat de persoane influente din eşalonul de vârf al conducerii ţării. Când a simţit că funia se strânge la par, că dosarul instrumentat de profesionişti urma să ajungă în judecată şi indivizii urmau să fie trimişi la răcoare, au intervenit forţele malefice de la Chişinău. Cineva mare de tot, (cine să fie oare?) i-a ordonat lui Zubco, iar ăsta subalternului său, procurorului Vitalie Sibov, să distrugă dosarul. Zis şi făcut! Din imprimarea audio, în posesia căreia am intrat, aflu, chiar de la Panteluţă, că de puşcărie l-a scăpat „…cel de doi metri şi jumătate”:

Ion Moţpan (IM): Bună dimineaţa, om bun. De la Nisporeni. Nu eşti la curent, au ajuns hârtiile dincolo?

Voce: Nu mi-a spus nimeni…

I.M.: S-o implicat omul ista de doi metri şi jumătate, b…

Voce: O, asta-i altceva…

I.M.: Că ist mititel…nu, ista-i cu aere, el îi ocupat…

Voce: Eu ce v-am spus când aţi venit aici?

I.M.: O spus şi cumătru Ion. Ce s-au băgat ei… Acolo vreo trei o să zboare din lucru.

Voce: Viaţa-i ca „telneaşka”, când îi alb, când îi negru. La sângur o fost alb, acuma-i negru. O să fie iar alb, că după alb vine negru, după negru, alb…

I.M.: Da, da…Bun, om bun. Să mergi, te rog, pân-la urmă. Eu o să te sun. Că dacă avem oleacă de sprijin, să se ducă în p……mă-sii Chiril….

Voce: Aista, care-i lung, mai trebuia să facă ceva… ian chemaţi-i la mine, b… !

I.M.: O fost omu ista al meu de la Nisporeni personal la dânsul. 45 de minute o stat cu dânsul şi era ocupat de doamne fereşte…

I.M.: Las-că terminăm şi te duc eu la mine…, că am cumpărat un capăt de pădure, vreau să fac iaz… La mine în casă o fost Papuc, o fost oameni ca oamenii…. Zubco! Zubco o zis că dacă-i cânţi mata bine, el te aplaudă pe mata, dacă-i cânt eu ghini, mă aplaudă pe mine hi, hi, hi.

Voce: Da, da. Zicea că se duce la primul, aici, pe Bănulescu, le-ai spus la băieţi?

I.M.: Da, da. Şi s-o băgat acolo, acel cu barbă de doamne fereşte, b…, b… , da aşa de operativ, că acela i-o spus din patru-n patru ore să-i spuie…

Voce: Da, cine-o să se joace cu preşedintele ţării…

I.M.: Ei, o să ne scoată Dumnezeu şi din asta…

Voce:.Ţi-am spus că ”telneaşka” are două culori, ha-ha.

I.M.: O să mergi până la urmă?

Voce: Numaidecât.

 

Audio 1

 

Conform materialelor administrate, la domiciliul soţilor Moţpan s-a efectuat o percheziţie în cadrul căreia ofiţerii de urmărire penală au ridicat un şir de documente, care n-au fost examinate şi apreciate de organul de urmărire penală ierarhic-superior. Mai mult. La 16 martie 2012, prin ordonanţa procurorului Vitalie Sibov, urmărirea penală a fost încetată, iar materialele probatorii, fără a fi cercetate şi anexate la dosarul penal, restituite bănuiţilor.

Culmea e că acest Sibov nu era în drept să adopte vreo hotărâre pe cauza dată. După reluarea urmăririi penale, cauza a fost condusă de un alt procuror. Iar în materialele cauzei nu se afla dispoziţia procurorului ierarhic-superior, prin care ar fi fost dispusă conducerea în continuare a urmăririi penale de către Vitalie Sibov. Ordinele cui le îndeplinea cu atâta ardoare acest Sibov? Dar Vladimir Gheorghevici? Se pare că e un oarecare Adam? Cine e persoana din umbră care le dădea ordine procurorilor?

Prenumele lui l-am aflat chiar din gura Mariei Moţpan, care s-a grăbit să-l sune pe protectorul lor din Palatele de la Chişinău, pentru a-i mulţumi…

Voce: Da.

Maria Moţpan (MM): Domnule Constantin, bună ziua. Sunt Maria Moţpan. Sunt la birou la dvs. Dacă aş putea să mă întâlnesc cu dvs.

Constantin: Eu nu-s acolo.

MM: Am venit să vă mulţumesc mult.

Constantin: Bun. Hai, căutaţi-vă de treabă.

MM. Da altă dată, poate-ţi trebuie ceva?

Constantin: Hai, căutaţi-vă de treabă, acolo, în raion.

MM: Bine, vă mulţumesc mult şi multă sănătate.

Constantin: Hai, la revedere.

 

Audio 2

 

Aşadar, cine e demnitarul care îi ţine sub umbrela sa pe aceşti escroci şi dirijează procurorii? La celălalt capăt al firului se afla atunci (dar şi astăzi) cetăţeanul care răspunde la numărul 079415555… Am aflat că la acest număr de telefon răspunde… Cine credeţi? Constantin Botnari, omul de încredere şi mâna dreaptă a lui Vladimir Plahotniuc, nr. 2 pe lista PDM. Cel despre care Panteluţă zice: „…ist mititel… nu, ista-i cu aere”. Evident că-i cu aere. La câte milioane a adunat….

Nu-i cunosc personal pe niciunul din ei. Nu le-am făcut niciun rău. Nu le-a făcut niciun rău nici Zinaida Prisecaru din Selişte, nici Parascovia Bolea din Şendreni, nici Sergiu Bounegru, nici Nicolae Ţurcanu, nici Sergiu Cocerva din Chişinău, nici Eugen Sâli din Vorniceni, nici Dumitru Sârbu din Stăuceni, nici Maria Gavajuc din raionul Hânceşti, nici Vasile Spătari din Călăraşi, nici…, nici…, nici…

Dar ce rău i-au făcut aceşti oameni lui Ivan Gangan, primarului de la Nisporeni? Omului cu apucături de „gaişnik”. Că, după toate probabilităţile, anume el e cel care a declanşat mecanismul de anihilare a actului justiţiar. Potrivit documentelor, anume acest primar-cămătar a împrumutat sume mari de bani cumetrilor de la Selişte şi, fireşte, nu fără interes. Dobânda era grasă de tot. De exemplu, într-o înscriere din 09.10.2007, citim: „92.000 lei -Ivan Gangan a trebuie să dau 550 euro pe 2 săpt.” În doar două săptămâni, o dobândă de tocmai 550 de euro! Numele Ivan Gangan, iniţialele I.I.Gangan, apar frecvent în aceste înscrieri, alături de sume impunătoare (5.000 de euro, 1.250$, 1.100$, 850$, 92. 000 lei … ). Cum să n-aibă, sărmanul, maşină de lux! Chiar şi lui fiu-său i-a cumpărat una, ca un tată iubitor ce este. Când a aflat că-şi poate pierde investiţiile, imediat a apelat la protectorii de la Chişinău. Şi tăvălugul justiţiei moldave a trecut cu indiferenţă peste viaţa multor oameni.

Contabilitatea penală

Aş vrea să-i întreb pe toţi cei ce se simt cu pufuşor pe botişor, dacă ştiu cumva că Dumitru Sârbu de la Stăuceni, căruia protejaţii lor îi datorau peste 50.000 de euro, a decedat de scârbă! Dacă ştiu cumva cum îşi duc viaţa acei care, prin implicarea lor mârşavă, abia de mai pot răsufla? Aş vrea să-i întreb pe domnii Plahotniuc, Lupu, Botnari, Zubco, Sibov, Adam şi întreaga lor companie de avocaţi corupţi (tocmai 3 avocaţi îi apără pe şarlatanii de la Selişte!), de ce au ales să intre în cârdăşie cu aceşti indivizi, care au nenorocit atâta lume, în loc să-şi respecte statutul de demnitar public? Iar pe domnul Marian Lupu aş vrea să-l mai întreb, de ce atunci când era preşedinte interimar al ţării, i-a dat indicaţii lui Iurie Richicinschi, pe atunci secretar al Consiliului de Securitate, actualmente director-adjunct al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, să se „lămurească” cu mine, luând partea mincinoşilor de la Selişte?

Cine va dispune, domnilor demnitari, începerea urmăririi penale pe faptul însuşirii de către Ion şi Maria Moţpan, prin abuz de încredere şi înşelăciune, a unor sume exorbitante de bani?

Cine-i va pedepsi pe procurorii, judecătorii şi avocaţii corupţi, care merg mână-n mână cu infractorii?

Dar pe voi? Pe voi, demnitari fără „soveste”, cine o să vă pedepsească?

Iată de ce îmi displace tot mai mult patosul cu care PDM anunţă, aproape zilnic, că la acest partid, alături de Panteluţă, au mai aderat câţiva cetăţeni, pentru că, vezi, Doamne, au aflat, în sfârşit, cine-i cel mai bun şi mai frumos din ţară.

Încă nu e târziu să se facă dreptate.

Măcar în ceasul al doisprezecelea.

Sursa: jurnal.md