Hoții vor din nou la putere,de Gheorghe Costandachi

Imagine implicită

Costandachi GheorgheSe apropie sfârșitul anului. Mai mulți cetățeni din Moldova au agonisit ceva economii din munca de peste hotare, activități individuale sau economice corporative, bișniță, etc. Alții au acumulat ceva economii, din oportunitatea oferită de funcția de serviciu – mita de toate zilele (se referă la unii funcționari de stat cu funcții publice importante).
Toți care au agonisit economii își fac griji, cum să-și protejeze economiile sale, dobândite, atât pe căi legale, cât și ilegale și unde mai bine să le investească.
Aceste griji sunt provocate de trei factori principali.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova. Nimeni nu este convins că prezenta stabilitate politică fragilă va continua după alegeri. Venirea altor clanuri la putere vor putea schimba radical situația politică și economică din Moldova, respectiv va trage după sine consecințe grave și tulburări sociale de diferit nivel.
Situația ultimilor ani din sectorul bancar și financiar din Moldova a semănat printre rândurile tuturor cetățenilor neîncredere și confuz total. Sistemul bancar din Moldova ca nicio dată a devenit vulnerabil din cauza sistemului politic, instaurat începând cu anul 2001, sistemul de justiție care a construit o piramidă consolidată în frunte cu politicieni și oameni de afaceri putrezi de corupți și dubioși și care guvernează țara în folosul unor grupuri și clanuri de interese.
Situația regională și internațională, care insuflă cetățenilor neîncredere și dezechilibru social. Cetățenii nu sunt convinși că situației din Ucraina nu s-ar putea repeta în Moldova. Criza economică europeană și financiară internațională nu mai asigură optimismul de acum 10-15 ani. De aceea, majoritatea populației preferă să păstreze economiile sale, fiecare la discreția sa, în funcție de informația deținută și nivelul de educație economică.
Sunt de părere că a sosit un moment foarte potrivit pentru cei, care își doresc cu orice preț să devină parlamentari și să guverneze țara în următorii ani. În acest sens aceștia ar trebui să convingă cetățenii că ei ar fi apți de a administra procesele, în așa fel, încât populația să simtă schimbări reale spre stabilitate și ordine legală, unde doar numai legea ar funcționa, fie asta bună sau rea.
Totuși majoritatea politicienilor nu au avut grijă ca în programele lor să includă soluții pentru stabilizarea situației din jurul sistemului bancar. De fapt doar două sisteme într-o țară definesc vulnerabilitatea statului din interior: sistemul bancar și sistemul judiciar. Hoții de la Partidul Democrat tac, în declarațiile sale nu spun nimic, nu fac nici un fel de referințe la situația formată de ei înșiși și, despre faptul, cum pe parcursul celor 5 ani de guvernanță au provocat neîncredere totală în principalele instituții ale statului, inclusiv ură în societate.
Cu toate acestea ei fără nici un fel de remușcări merg în popor și corup cetățenii cu reparații de grădinițe, asfalt pe la porțile simpatizanților lor, concerte, cartofi, zahar, galoși, plicuri cu bani, etc., încălcând flagrant legea ce prevede sancțiuni pentru așa ceva, adoptată tot de ei.
Cât despre soluțiile de plasare și păstrare a banilor economisiți fie din muncă cinstită sau din corupție, în timpul cel mai apropiat voi veni cu unele sfaturi sigure.
Încă nu-i pierdu totul.