Hramul Bisericii „Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului”

Imagine implicită

orheiIeri, 25 aprilie 2015, la Orhei, în Republica Moldova, a fost sărbătorit Hramul Bisericii „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”, prilej cu care a fost anunțată și demararea construcției unui centru social-cultural, cu ajutorul României. Secretarul de stat DPRRP Sebastian Ioan Hotca a fost prezent la eveniment.

Potrivit paginii de Facebook =Hramul Bisericii „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”= programul evenimentului a fost următorul: 09:00 – Sfânta liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ierarhii Mitropoliei Basarabiei; 11:45 – depunere de flori la Crucea Românească ridicată în memoria victimelor comunismului și a raptului Basarabiei de către sovietici. Crucea se află în apropierea bisericii; 12:00 – sfințirea fundației Centrului Social Cultural „Filantropia”. Discursuri oficialități. 12:30 – Agapă dimpreună cu comunitatea parohială. Sursa citată mai anunță că evenimentul s-a bucurat de prezența unei delegații MAE, „cu participarea domnului Sebastian Ioan Hotca, Secretar de Stat în Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni”. Au fost acordate și înalte distincții pentru susținerea Mitropoliei Basarabiei.

Persoanele defavorizate din Orhei vor avea un spaţiu în care să se adăpostească în situaţii de criză. Astăzi a fost sfinţită temelia viitorului Centru social-cultural „Filantropia”, care va fi construit cu ajutorul Guvernului României, relatează Mesager, citat de trm.md.

Portalul media TELERADIO MOLDOVA (trm.md) relatează pe 25 aprilie 2015: „Importanţa pentru comunitate a viitorului Centru i-a adus pe mai mulţi enoriaşi la Biserica „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei. Ei au participat la slujba săvârşită de un înalt sobor de ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu mitropolitul Petru. După slujbă, ceremonia a continuat în preajma biseriicii, unde este săpat locul pentru temelia pe care va fi zidit Centrul.

Reprezentanţii Guvernului României au spus că această nouă acţiune vine în ajutorul oamenilor aflaţi în dificultate. „Credem că suntem în asentimentul comunităţii româneşti care se află în Republica Moldova şi sper să fim cât mai aproape pe viitor şi a încuraja mediul asociativ din Moldova să participe la sesiunile noastre de finanţare, pentru a putea participa prin aceste finanţări la realizarea proiectelor depuse”, a spus Sebastian Ioan Hotca, secretar de stat, Ministerul de Externe al României, citat de TELERADIO MOLDOVA.

Potrivit aceleiași surse, „În cadrul Centrului social-cultural „Filantropia” se vor desfăşura activităţi sociale ale parohiei și îşi vor regăsi liniştea persoanele aflate în situaţii de criză. Un obiectiv important va fi şi promovarea literaturii şi culturii române”. (întregul material pe trm.md)

Sursa:jurnalromanesc.ro