Ianukovici: „Am încercat să părăsesc țara pentru că viața mea și a rudelor mele era în pericol”

Imagine postare

images (1)La puterea au venit oameni care promovează violența, iar victimele de pe Maidan sunt rezultatele politicii Vestului. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă de către Viktor Ianukovici.

În cadrul unei conferințe de presă susținută în orașul rus Rostov – pe – Don, ex-președintele Ucrainei a declarat că regretă că n-a avut putere pentru a asigura o stabilitate în țară. Acesta neagă că ar fi fugit. „ Nu am fugit nicăieri. Din Kiev am ajuns în Harkov. În mine s-a tras din arme. Mașina care mă acoperea a fost găurită din toate părțile. Am plecat, dar nu singur. M-am dus în Harkov ca să mă întâlnesc cu liderii de partid. Am fost nevoiți să ajungem acolo noaptea târziu. În Harkov, serviciul de securitate avea informații că acolo s-au îndreptat grupuri de oameni radicali. Nu a fost nicio frică, au fost condițiile de securitate pe care a trebuit să le iau”.

Pe de altă parte, Ianukovici declară că a fost nevoit să părăsească țara pentru că viața lui și a  rudelor sale era în pericol, însă intenționează să organizeze un referendum în cadrul căreia să fie ridicate problemele actuale ale Ucrainei, dar și în ceea ce privește Constituția pentru a scăpa de criză.

„Kievul a fost invadat de oameni înarmați care distrugeau totul în calea lor. Oamenii simpli erau jefuiți. Inițial a cedat, dar ceea ce s-a întâmplat mai departe a fost o teroare, iar acum la putere au venit oameni care promovează violența.

Victimele de pe Maidan sunt rezultatele politicii Vestului.  Noi suntem o țară puternică și neapărat vom reuși să ieșim din această situație. Intenționez să organizez un referendum în cadrul căreia să fie ridicate problemele actuale ale Ucrainei, dar și în ceea ce privește Constituția”, a subliniat Ianukovici.

De asemenea, nu s-a arătat mirat de manifestațiile din Crimeea, calificîndu-le drept o reacție naturală la ceea ce s-a întîmplat la Kiev, dar consideră că peninsula trebuie să rămînă în componența Ucrainei.

Despre prezența sa în orașul rus, Rostov – pe – Don, Ianukovici spune că a venit la un prieten mai vechi, unde și-a găsit refugiul. Neagă că s-ar fi întîlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, însă recunoaște că a avut o convorbire telefonică și au stabilit că se vor întîlni atunci cînd Putin va dispune de timp.