Ianukovici pare să cedeze presiunilor mulţimii

Imagine postare

descărcareProtestele din Piaţa Independenţei de la Kiev se pare că au avut un impact asupra autorităţilor. Preşedintele Ianukovici recunoaşte că poliţiştii au avut o reacţie exagerată la manifestaţiile din seara de vineri spre sîmbătă. Mai mult ca atît, oficialul i-a cerut Preşedintelui Comisiei Europene o întrevedere, pentru a discuta detaliile Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

„Se poate spune că în noaptea de vineri spre sâmbătă, polițiștii au reacționat exagerat. Respectiv, nu poate exista niciun motiv pentru justificare. Asta deși înțelegem, că ei au fost provocați de ceva”, declară Viktor Ianukovici.

Acesta mărturiseşte pentru presa ucraineană că decizia de a nu semna Acordul la Vilnius, care a scos oamenii în stradă, a fost luată pripit. „Acele persoane, care au pregătit acordul … mulți dintre ei nu mai sunt la putere, deci nu vor purta nicio responsabilitate”, a adăugat Şeful Ucrainei, precizînd: “astăzi ne dorim să obținem condiții mai bune în prezentul acord, deoarece în primul rând are legătură cu interesele noastre economic”.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Ianukovici ar vrea să discute despre Acord cu Jose Manuel Barroso, promiţînd că va investigha cazurile de utilizare a forței de către oamenii legii în timpul dispersării manifestanților din centrul Kievului și să informeze publicul cu privire la rezultatele acestei investigații.

De cealaltă parte, diplomatul European şi-a arătat disponibilitatea de a se întîlni cu Preşedintele Ianukovici, doar că nu este pregătit pentru eventuale negocieri. Data vizitei și componența delegației vor fi discutate pe canale diplomatice.

Glasul.md menţionează că refuzul lui Ianukovici de a semna Acordul de Asociere şi Liber Schimb a provocat 2 săptămîni de proteste. Chiar şi  delegaţia din partea Partidului fostului preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili este dispusă să protesteze la Kiev alături de poporul ucrainean, cel care cerea demisia Guvernului.

Precizăm că opoziţia din Ucraina a înaintat o moţiune de cenzură în Rada Supremă. Acest lucru a stîrnit îmbrînceli între liderul „Partidului Radical” Oleg Liaşko și deputatul din fracţiunea „Batikivşcina” Alexandr Turcinov, după ce liderul formaţiunii „Batikivşcina”, Arseni Iaţeniuk, a declarat că Partidul Regiunilor a adus în sala de şedinţe circa 200 de provocatori.