Iartă-i, Bucătarule, că sunt… cenzurați, de Vasile NĂSTASE

Imagine postare

vasileTeleviziunea lui Plahotniuc, Publika, achiziționată și aceasta prin mijloace de tip raider, a făcut la începutul lui 2014 o emisiune privind retrospectiva anului ce s-a scurs, în care au fost evocate personalitățile trecute în lumea celor drepți. Salutabilă inițiativă, cu atît mai mult cu cît asemenea proiecte au fost valorificate și de alte posturi de televiziune atît de la noi cît și din străinătate.

Prima emisiune am vizionat-o cu intermitență și mi s-a părut că eu și nu Publika a scăpat episodul plecării dintre noi a marelui patriot și regizor, cronicarul mișcării de eliberare națională, Victor Bucătaru.

Am revăzut emisiunea în cauză a doua zi și am observat că trista epopee a trecerii la Domnul a acestora a fost prezentată în ordine cronologică, relatîndu-se cu precădere despre lucrurile mari, temeinice lăsate posterității de Mircea Guțu, Tudor Tătaru, Dumitru Matcovschi, Eugen Cioclea, Titus Jucov…  Și da, m-am convins fără putință de tăgadă, că printre aceste remarcabile personalități ale neamului nostru lipsește în mod cu totul și cu totul de neînțeles regretatul Victor Bucătaru. Să ne înțelegem, dacă din lista respectivă ar fi fost ostracizată oricare altă personalitate, fie că e vorba de poetul martir Matcovschi sau de marele umorist și om cu suflet de pîine, Tudor Tătaru, reacția mea ar fi fost una identică. Am rămas șocat și contrariat de ce Publika și-a permis acest gest dezonorant și descalificant în raport cu un mare om de cinema, un documentarist remarcabil de la care insuși postul lui Plahotniuc a catadixit să fure imagini documentare despre evenimentele de la sfîrșitul anilor 80! Conform cronologiei, Publika ar fi trebuit să evoce plecarea lui Victor Bucătaru imediat după ce a relatat despre tragica și dureroasa dispariție a prietenului de suflet al acestuia, Dumitru Matcovschi…

Nu a fost să fie. Cineva îmi va reproșa că e treaba instituției media  pe cine să arate și pe cine nu, că există o politică editorială, că Bucătaru nu a fost invitat permanent la această televiziune. Sigur, Publika nu este un post public, ci unul privat  și orice critică a noastră va rămîne doar o simplă nedumerire, însă din cîte ne amintim nici celelalte personalităti dispărute nu au fost alintate cu invitații la televiziunea independentă Publika, apoi la Publika lui Filat, ca să nu mai vorbim de ultima perioadă, a „premierului fără nas”, cînd aceasta a ajuns de nevoie în imperiul mediatic al Păpușarului, poate cu excepția lui Titus Jucov cu care am avut onoarea să mă întîlnesc de cîteva ori în platoul de dezbateri.

Iartă-i, Bucătarule, că sunt… cenzurați!