Ideea națională – justiție și parcurs european
Manifestarea de astăzi din Piața Marii Adunări Naționale, unde au venit cîteva sute de oameni, mi-a amintit de anul 1988, cînd puțini fiind, am dat semnalul pentru cei mulți. Da, astăzi în PMAN nu a fost prea multă lume, dar suficientă pentru a demonstra că este determinată să lupte, să apere idealul național, cursul european deturnat de bandiții de la guvernare.
Prestația organizatorilor, acestor tineri luptători pentru drepturile noastre cetățenești a fost impecabilă, vorbitorii (printer care Nicolae Josan, Ilie Bratu, Sergiu Mocanu) au fost la cel mai inalt nivel, mesajul anticorupție, anticomunism, sustinerea ideii aducerii unui procuror general din străinatate, dar si a sefului Curtii Supreme de Justitie denotă faptul că ținem degetul pe rană, că știm ce vrem și asta vom obține.
E timpul să vedem cum procedăm în continuare, cum ne organizăm în așa fel încît să nu cădem pradă intereselor de partid, ci să ne constituim ca o Mișcare civică consolidată, capabilă să determine guvernarea să accepte revendicările, poate chiar cu perspectiva transformării acesteia intr-o mișcare politică și electorală.
Si mai e ceva. Ciudat, dar nu au fost provocări. Ciudat, dar tancurile rusești și cele din Transnistria nu au venit să scrîșnească din șenile, așa cum prevesteau, apocaliptic, sconcsii (dihorii) oligarhiei criminale, doi bloggerași și un sfert aflați în slujba lui Plahotniuc pentru o bortă de covrig și o bere răsuflată.
Revendicările societății civile în cadrul mitingului de protest
Participanții la acțiunea de protest din Piața Marii Adunări Naționale au semnat o proclamație adresată autorităților, instituțiilor europene și internaționale, presei libere. Aceasta cuprinde următoarele cerințe:
• Excluderea Partidului Comuniștilor de la guvernare.
• Repunerea zonei dintre Prut și Nistru în drepturi, prin realizarea unității națiunii noastre și susținerea dezvoltării acesteia.
• Formarea unei coaliții pro-europene;
• Instituirea in funcție a unui Procuror General din exteriorul statului, imparțial și neimplicat politic;
• Instituirea in funcție a unui Președinte a Curții Supreme de Justiție din exteriorul statului;
• Demararea unor investigații transparente ale concesionărilor întreprinderilor de stat din perioada 2000-2014, cu atragerea la răspundere a tuturor celor găsiți vinoveți de fraudă și încălcare a legislației;
• Retragerea imunitații pentru deputat.
• Informarea obiectivă a populației privind cauzele actualei situații socio-economice precare din R. Moldova și soluționarea acestor probleme prin institutiile Mass-Media.
• Ridicare nivelului de conștiință civică a populației si încurajarea unei atitudini pro active față de problemele sociale cu care se confruntă oamenii în domeniile lor de activitate prin eliminarea constrangerilor institutiilor de stat asupra societatii civile;
• Reducerea lipsei de cunoaștere și eliminarea stereotipiilor de propagandă sovietică vizibile în rândul cetățenilor R. Moldova față de adevărata lor identitate națională prin Mass Media;
• Inițierea unor campanii orientate să impună un model de progres social, care să răspundă necesităților stringente ale prezentului și să direcționeze R. Moldova pe un traseu ireversibil de dezvoltare multi-vectorială.
Vasile Năstase