Igor Boţan: „Am convingerea fermă că există un cartel politic constituit de socialiştii lui Dodon şi democraţii lui Plahotniuc; Formula s-a perpetuat de la AIE, iar Dodon a acceptat-o demult”

Imagine implicită

dodon-plahotniucÎntre oligarhul Vladimir Plahotniuc şi preşedintele Igor Dodon, precum şi între oamenii acestora, există un cartel politic, iar această cooperare s-a perpetuat de la formulele stabilite de Alianţa pentru Integrare Europeană. De această părere este analistul politic Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă.

„Eu am convingerea fermă că există un cartel politic constituit dintre socialiştii domnului Dodon şi democraţii domnului Plahotniuc. Când spun „cartel”, am în vedere înţelegeri în beneficiu mutual. Aceasta nu înseamnă că ei sunt aliaţi care semnează documente şi contracte de cooperare. Lor le convine această cooperare. Acum să facem referinţă la documente. Există documente foarte interesante pe care le-au semnat liderii Alianţei pentru Integrare Europeană privind partajarea în secret a instituţiilor şi a funcţiilor. Iată în acel document misiunile diplomatice, de asemenea, au fost partajate. Cu alianţa s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, dar formula se perpetuează şi domnul Dodon a acceptat demult să fie parte a acestei formule. De exemplu, atunci când au fost numirile pentru Comisia Electorală Centrală – şi noi vedem cu câtă râvnă domnul Dodon luptă ca să aibă această reprezentare în baza documentelor secrete, dar şi, trebuie să recunoaştem, în Codul Electoral această formulă încă în 2005 a fost introdusă – deci, el, care, chipurile, condamna partajarea funcţiilor, iată că participă la partajarea funcţiilor în Comisia Electorală Centrală”, afirmă Igor Boţan.

În ceea ce priveşte ambasadele, analistul politic spune că partajarea funcţiilor de ambasadori este prevăzută de documentul secret. „Şi vedem că domnul Dodon participă, de asemenea, cu multă râvnă şi în acest domeniu. Noi ne dăm seama că argumentele lui ar fi cam în felul următor: „Ok, în instituţiile Internaţionale şi în ţările din CSI preşedintele care semnează decretele de numire a ambasadorilor trebuie să aibă cota sa”. Şi eu cred că aceasta face acum. Domnul Dodon, atât timp cât protesta şi condamna statul corupt şi capturat, parcă era de acord că instituţiile respective, cele care nu sunt instituţii politice, că trebuie să fie partajate în baza unor criterii referitoare la abilităţi, integritate”, a menţionat directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, la Europa Liberă.

Întrebat dacă în schimbul partajării, în schimbul câtorva poziţii pe care le obţine Preşedinţia, Dodon este rugat să facă nişte concesii, să mai dea înapoi, să mai apese pe frână sau nu, Igor Boţan a declarat: „Dar el le face. Domnul Dodon a fost foarte generos în promisiunile sale electorale. Foarte curând, se vor împlini 100 de zile de la începerea mandatului domniei sale. El a avut şase promisiuni concrete pentru aceste 100 de zile, niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost realizată, poate, cu excepţia discuţiilor despre migranţii noştri. În rest, toate lucrurile pe care le-a făcut domnia sa sunt vizite de curtoazie.”

Or, potrivit lui Igor Boţan, tot ce a făcut Dodon este praf în ochi, mimând că vrea dizolvarea Parlamentului sau organizarea referendumurilor.

„El nu a iniţiat nimic. Noi înţelegem de ce cere aceste împuterniciri pentru dizolvarea Parlamentului – ca să nu i le dea şi ca să aibă o scuză de ce nu îşi onorează promisiunile electorale. Dacă domnul Dodon ar fi vrut cu adevărat dizolvarea Parlamentului, el îmbrăţişa versiunea domnului Ciubaşenco: nu promulgă legile şi atunci Parlamentul trebuie să înceapă procedura de demisie. La început să-l suspende din funcţie, după care să înceapă procedura de demisie, pe care el să o câştige şi atunci va fi clar pentru toată lumea”, a punctat analistul politic.

Sursa:jurnal.md