Igor Boţan, despre cazul Domnicăi Manole: „În RM, justiţia tratează cetăţeanul de la care emană suveranitatea mai rău decât pe criminali”

Imagine implicită

Botan IgorUniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au reacţionat negativ la decizia CSM privind urmărirea penală a judecătorului Domnica Manole. Mesajul partenerilor internaţionali transmis guvernanţilor de la Chişinău a fost următorul: „Nu mai credem în reforme adoptate pe hârtie. În locul reformelor, vedem doar lucruri strâmbe”.

Astfel a comentat analistul politic Igor Boţan reacţiile UE şi SUA în cazul Domnicăi Manole, magistrata cercetată penal pentru că a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni

„Aceşti parteneri spun foarte clar şi răspicat: „Nu mai credem în reforme adoptate pe hârtie, în legi ş.a.m.d. Vrem să vedem efectele aplicării legilor care, chipurile, sunt reformate. Iar la aplicarea acestor legi vedem lucruri foarte strâmbe. De ceea, trebuie să luăm în consideraţie că situaţia nu se îmbunătăţeşte pentru guvernare, ci, dimpotrivă, devine mai dificilă”, a comentat Igor Boţan la Europa Liberă.

Analistul politic afirmă că decizia în privinţa Domnicăi Manole demonstrează încă o dată că justiţia din Moldova tratează cetăţenii mai rău ca pe criminalii.

„Am văzut că judecători din Republica Moldova, care au renume, care au activat ani în şir şi la Curtea Supremă de Justiţie, şi la Curtea Constituţională, afirmă public şi tare că ar fi procedat la fel, pentru că este încălcat un interes public. În ţara noastră justiţia tratează cetăţeanul de la care emană suveranitatea şi puterea mai rău decât pe criminali. Pentru că, dacă avem criminali şi există norme concurente în privinţa pedepsirii acestora, se aplică norma mai blândă. În privinţa cetăţeanului, prevederile privind iniţierea referendumului erau complementare şi ele au devenit brusc concurente şi, aşa cum spuneam, în cazul cetăţeanului simplu, de la care emană suveranitatea, se aplică în mod premeditat norma care este mai dură. Un judecător a făcut dreptatea. Alţi judecători, care sunt emeriţi, să le zicem aşa, spun că s-a procedat corect”, a mai spus Igor Boţan.

Politologul a mai accentuat în context că, atât Uniunea Europeană, cât şi SUA pot doar atenţioneze despre stagnarea reformelor, însă cetăţenii Republicii Moldova sunt cei care trebuie să facă concluziile.

„Dacă reprezentanţii Uniunii Europene, dacă reprezentanţii Statelor Unite ale Americii spun că reformele care se fac nu se fac cum se cade, cetăţeanul ar trebui să facă concluzii. Diplomaţii mai mult nu pot să-şi permită să spună, decât ceea ce spun. Iar dacă noi nu suntem în stare să facem concluziile adecvate, atunci da, e problema noastră şi ne merităm guvernarea pe care o avem. Aceasta trebuie să fie clar pentru oricine din această ţară”, a spus Igor Boţan.

Referindu-se la alegerile prezidenţiale, expertul politic a menţionat că este esenţial ca scrutinul să se desfăşoare în condiţii libere şi corecte pentru toţi candidaţii.

„Dacă candidatul guvernării câştigă aceste alegeri, atunci această guvernare va spune că este legitimată şi poate să continue. Indiferent că lucrurile stau prost în economie, în sfera socială, în relaţiile cu partenerii de dezvoltare. Deci, este un lucru extrem de important ca aceste alegeri să se desfăşoare, în primul rând, libert şi corect”, a conchis Igor Boţan.

Sursa:jurnal.md