BotanNegocierile privind crearea majorităţii parlamentare se desfăşoară aşa cum s-au desfăşurat anterior, cu pregătirea de protocoale secrete şi cu dorinţa de a rezolva interesele de grup. De această părere este directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, membru al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. Expertul afirmă că dacă discuţiile ar fi fost oneste, liderii nu s-ar fi ascuns de presă şi societate.

Potrivit lui Boţan, în 2009 câţiva experţi germani au venit la Chişinău ca să ajute partidele parlamentare că creeze o coaliţie de guvernământ, dar acestora li s-a dat de înţeles că experienţa lor nu este dorită aici. „În Republica Moldova s-a decis că e mai bine să se facă negocieri tenebre deşi politicienii au declarat că negocierile vor fi deschise şi transparente”, a subliniat expertul în cadrul unei dezbateri publice, citat de agenţia IPN.

Igor Boţan nu vede cum liderii politici de acum ar putea forma o alianţă care să fie mai bună decât cele precedente.

„Încrederea a fost distrusă. Pot să fac un efort şi să spun că mai răbdăm, dar vedem ce se întâmplă, tinerii îşi fac bagajele sau caută alte soluţii cum ar fi anihilarea statului Republica Moldova şi unirea cu România şi e dreptul lor. Aşteptările mele sunt negative referitor la viitoarea alianţă. Lupul părul îşi schimbă, dar năravul ba, mai ales că „un lup” este chiar acolo”, a subliniat expertul.

Precizăm că ieri seara, liderii PLDM, PD şi PL au avut o nouă rundă de negocieri privind formarea unei coaliţii de guvernare. La ieşire, aceştia au declarat presei că de astăzi încep elaborarea unui proiect de acord privind viitoarea coaliţie, dar şi programul pentru un nou Guvern.

Preşedinţii celor trei formaţiuni au mai spus că nu au discutat deocamdată despre o candidatură pentru postul de premier, dar au recunoscut că au început deja partajarea funcţiilor şi a instituţiilor.

Sursa:jurnal.md

(63 accesari)