Igor Boţan, despre „şahiştii” de la guvernare: „Problema e că Dodon a intrat într-o relaţie foarte strânsă cu Partidul Democrat”

Imagine implicită

Tandemul Dodon-Plahotniuc a fost confirmat în repetate rânduri şi demonstrat prin mai multe fapte, afirmă analistul politic Igor Boţan, care nu pune la îndoială cooperarea dintre Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc. Dar pentru că cei doi încearcă să mai mimeze periodic confruntări, Dodon ar putea organiza un protest în viitorul apropiat, care nu va fi decât un nou tertip pentru a încerca să se desolidarizeze de guvernare.

„În strategia pe care o desfăşoară Dodon şi Plahotniuc, ideea principală este polarizarea. Ei, fiind în tandem, nu pot forma un sistem bipolar pe spectrul politic din Moldova. De aceea este important să demonstreze că se desolidarizează şi aici ideea unui protest sub egida Preşedinţiei cred că ar fi un fel de salvare pentru sistemul bipolar pe care Dodon împreună cu Plahotniuc îl construiesc aici, în RM.

Dodon cu certitudine are nevoie de un protest, dar un protest contrafăcut. Problema e că domnul Dodon a intrat într-o relaţie foarte strânsă cu Partidul Democrat, deşi în campania electorală îşi îndemna contracandidaţii să semneze un fel de angajament că nu vor coopera în niciun fel cu PD. Acum toată lumea – în ţară şi peste hotare, fie că e vorba despre UE sau Rusia  – vorbeşte fie despre un tandem Plahotniuc-Dodon, fie un cartel Plahotniuc-Dodon, fie un binom Plahotniuc-Dodon. Şi acest lucru s-a confirmat de câteva ori: atunci când au fost împărţite posturile de ambasador, atunci când au fost redistribuite funcţiile în întreprinderile importante de stat, în primul rând, la Moldova-Gaz şi la votul mixt”, spune Igor Boţan.

Întrebat, în cadrul unui interviu la Europa Liberă, dacă Dodon are, precum pretinde, atâţia susţinători gata să iasă în stradă, Igor Boţan a menţionat că şeful statului are destui susţinători, dar: „Problema e că va trebui să coordoneze cu PD cam cât de mulţi trebuie să iasă în stradă, astfel încât să fie crezut că pe bune se disociază de Partidul Democrat, dar să nu producă o impresie prea puternică asupra PD şi susţinătorilor acestuia şi asupra partenerilor externi. Deci vor trebui să găsească şi aici un numitor comun – cam cât de mulţi ar fi bine să vină şi să protesteze, chipurile.”

„Eu nu pot scăpa de această idee că există tandem, cartel sau binom, lucru care a fost demonstrat cu fapte. Cu susţinerea Alianţei pentru integrare europeană când Partidul Comuniştilor era gata-gata să preia puterea, dacă nu se alegea domnul Timofti cu voturile domnului Dodon şi multe, multe alte exemple care arată că domnul Dodon este un jucător şi este în faza de debut, dar există un şahist mult mai puternic, cel care aranjează lucrurile în această ţară. Deocamdată vedem că cedări nu face acest om din umbră, numit „coordonator al guvernării”, ci Dodon îl ajută să-şi promoveze ideile şi să aranjeze lucrurile aşa cum îi convine mai bine”, a punctat Igor Boţan.

Sursa:jurnal.md