Igor Boțan: Orice inițiativă, oricât de rău ar da ea, PD o păstrează și acest lucru se referă și la legislația electorală
Când au văzut pe exemplul localelor cum ar putea funcționa mixtul într-un singur tur, opoziția a cerut cu fermitate democraților să introducă turul doi pentru scrutinul din toamnă. Fără nici o șansă, crede analistul Igor Boțan, pentru că democrații nu sunt obișnuiți să cedeze şi mai au și resursa administrativă.
„Din punctul meu de vedere, Partidul Democrat și-a elaborat un cod comportamental și, potrivit acestui cod comportamental, Partidul Democrat nu cedează niciodată. Orice inițiativă, oricât de rău ar da ea, Partidul Democrat o păstrează și acest lucru se referă și la legislația electorală. În privința perspectivelor utilizărilor acestui sistem electoral, am văzut nu doar reacțiile partidelor politice din Republica Moldova, dar și ale partenerilor de dezvoltare, care spun foarte clar: „Aplicarea acestui sistem electoral poate da rezultate imprevizibile”. Într-o democrație matură, politicile publice, inclusiv cele referitoare la regulile de joc, cum este sistemul electoral, trebuie să fie previzibile, astfel încât toți actorii electorali politici să-și poată face strategii în avans și să poată cu aceste strategii să vină în fața cetățenilor, să le facă promisiuni, să-și primească suportul, după care să urmeze formarea guvernării. Iată că aplicarea acestui sistem electoral toată lumea o apreciază drept una imprevizibilă”, susține Igor Boțan.
„Alegerile la care v-ați referit aici, în Chișinău, și în Bălți arată foarte clar cum funcționează sistemul electoral majoritar, pentru că vom avea jumătate din mandatele parlamentare distribuite conform acestui sistem. S-a convins toată lumea că gradul de incertitudine este foarte, foarte mare, lucru care trebuie apreciat drept unul negativ”, a spus Boțan într-un interviu pentru europalibera.org.
Cât privește introducerea turului doi:
„Nu cred că turul doi este o soluție pentru Partidul Democrat. Așa cum spuneam, Partidul Democrat nu cedează niciodată, pentru că, chiar dacă nu are dragostea cetățenilor, are resurse foarte mari și miza este pusă pe utilizarea acestor resurse – mediatice, financiare, administrative. Vedem ce se întâmplă cu primarii noștri. Ultimul caz, al primarului de Băcioi, doar subliniază că acești primari, sub presiunea Partidului Democrat, au făcut acest shifting sau și-au schimbat coloratura politică. Știm ce i s-a întâmplat primarului de la Ghelăuza, primarului de la Basarabeasca, primarului de la Taraclia. Deci sunt un șir de cazuri care arată cum funcționează această mașinărie și de ce ea este periculoasă pentru democrație. De aceea, părerea mea este că nu vor ceda, vor folosi aceste resurse de care dispun și vor mai face și jocuri colaterale pentru a nu-i permite partidului dominant, Partidului Socialiștilor, să se bucure de roadele acestui sistem electoral, în special în partea lui uninominală”, a conchis Boțan.
Sursa:jurnal.md