Igor Boţan: „PD vrea să schimbe regulile de alegere a Parlamentului pentru a putea folosi nestingherit tot arsenalul de mijloace financiare, mediatice şi administrative”

Imagine implicită

Plahotniuc şi Dodon nu ar accepta să renunţe la ceea ce le este absolut necesar primului şi extrem de convenabil celui de al doilea. Astfel, ei vor sta ferm pe poziţii şi vor face tot posibilul pentru modificarea sistemului electoral. De aceea, ambii invocă dreptul suveran al autorităţilor moldovene de a pleda pentru un sistem electoral care le convine. Declaraţiile au fost făcute de analistul politic Igor Boţan, în cadrul unui interviu realizat de istoricul român Armand Goşu pentru Revista22

„Condiţionările sunt precise, iar tranşele sunt eşalonate pentru ca UE să nu scape hăţurile din mâini şi să poată ţine totuşi situaţia sub un minim control, asigurându-se că mişcarea e în direcţia dorită. Dorinţele domnilor Dodon şi Plahotniuc converg în sensul că ambii cred că schimbarea sistemului electoral le ridică şansele pentru un scor mai mare la viitoarele alegeri parlamentare. De aceea, ambii invocă dreptul suveran al autorităţilor moldovene de a pleda pentru un sistem electoral care le convine. Diferenţa este că Partidul Democrat (PD) este prins la colţ, prins în menghină, forţat ca să implementeze reforme foarte dureroase şi nepopulare, care nu au fost realizate în cei opt ani de când se află la guvernare. Iar impactul implementării reformelor nu poate ridica scorul PD, partid demolat practic de reputaţia extrem de proastă pe care şi-a creat-o”, a declarat Igor Boţan.

Mai mult, Igor Boţan spune că PD a ales să schimbe regulile de alegere în Parlament pentru a-şi putea folosi nestingherit tot arsenalul de mijloace financiare, mediatice şi administrative.

„Deci, calculul PD este că, dacă tot nu poate evita implementarea reformelor condiţionate de suportul financiar al partenerilor de dezvoltare, atunci măcar să schimbe regulile de alegere a Parlamentului, astfel încât să poată folosi nestingherit tot arsenalul de mijloace financiare, mediatice şi administrative pentru a-şi asigura un scor cât mai bun. Evident, asta înţeleg structurile europene, mai ales Comisia de la Veneţia, care spune că nu e recomandabil să se procedeze aşa. În cazul domnului Dodon situaţia e diferită. Partidul Socialiştilor, pe care îl controlează, a devenit unul dominant, iar teoria spune că partidele mari, dar mai ales cele dominante sunt beneficiarii exclusivi ai aplicării sistemelor electorale majoritare”, a explicat analistul politc.

„Din aceste considerente nu văd de ce domnii Plahotniuc şi Dodon ar accepta să renunţe la ceea ce le este absolut necesar primului şi extrem de convenabil celui de al doilea. În privinţa reacţiei UE la schimbarea sistemului electoral, cred că ea va fi similară celei din cazul Cioloş. De dragul menţinerii stabilităţii, suportul financiar va fi totuşi oferit Republicii Moldova. Dar acest lucru va avea repercusiuni serioase pe viitor”, a conchis Igor Boţan.

Sursa:jurnal.md