ÎN ATENŢIA PARLAMENTULUI EUROPEAN, CONSILIULUI EUROPEI, AMBASADELOR SUA ŞI ALE UE ACREDITATE LA CHIŞINĂU!
Atac juridic şi guvernamental, de tip rider, asupra „Moldovei Suverane”. Victor Bodiu s-a implicat personal
De-a lungul anilor, „Moldova Suverană” a fost martorul incomod al multor fărădelegi şi falsităţi ale guvernanţilor în raport cu propriul popor şi cu partenerii lor externi, fie că este vorba despre guvernarea comunistă, fie despre cea a democraţilor cu „aspiraţii pro-europene”. În esenţă, nu se deosebesc prea mult unii de alţii. Discursurile îi mai diferenţiază, pe alocuri, dar apucăturile totalitariste sunt aceleaşi.
Desfiinţarea „Moldovei Suverane” s-a dorit cu mut timp înainte de 2009. Au dorit-o şi comuniştii, gruparea Mark Tkaciuk, chiar dacă îl sprijineam pe Vladimir Voronin, au vrut-o şi foşti şi actualii „democraţi pro-europeni”. Cînd, după alegerile din Noiembrie 2009, actualii guvernanţi s-au instalat temeinic la Putere, au început atacurile împotriva noastră din toate părţile.
Ziariştii de la „Timpul” au fost primii care au invocat o aşa-zisă privatizare ilegală a ziarului „Moldova Suverană”. Mai apoi, Victor Bodiu, actualul secretar general al Guvernului, a ieşit în spaţiul public cu acuze de acelaşi fel. În regim de urgenţă, ne-au trimis în control fostul CCCEC. Fireşte că nu ni s-a depistat absolut nici o ilegalitate. Ce puteam noi să privatizăm – nişte pixuri sau cîteva mese de lucru învechite? Denumirea ziarului ne-o asumasem legal, în conformitate cu art. 7 alin (2) din Legea Presei.
Constatînd că suntem curaţi, oneşti, au decis să pornească împotriva noastră monstruosul aparat al justiţiei naţionale, care nici acum nu-şi găseşte deplina reformare în context european. Nu a fost de mirare – fostul ministru al Justiţiei de atunci, Alexandru Tănase, actualul preşedinte al CC, este şi fiul patronului „Timpul”, care de prin 2007 era preocupat de modul în care a fost „privatizată” „Moldova Suverană”.
Brutalitatea, aservirea şi mentalităţile sovietice ale justiţiei naţionale
Pe data de 05 martie 2014, Curtea Supremă de Justiţie ne-a interzis să utilizăm marca „Moldova Suverană” în favoarea inexistentei ÎS „Moldova Suverană”, o denumire pe care Guvernul vrea s-o bage într-un sertar, să fie uitată de moldoveni. Multe din amănuntele acestui proces declanşat împotriva „Moldovei Suverane” SRL sunt cunoscute la nivelul unor înalţi oficiali europeni, iar asta pentru că a existat şi o monitorizare a cazului din partea Delegaţiei UE în RM. Din aceste motive, spre a fi cît mai expliciţi, vom prezenta o scurtă cronologie.
După aproape trei luni de la învestirea noului Guvern, ca o consecinţă a alegerilor din Iulie 2009, pe data de 24 Februarie 2010, a fost emisă o Hotărîre de Guvern prin care s-a dispus reînfiinţarea ÎS „Moldova Suverană”. Aceasta din urmă, ÎS „Moldova Suverană”, ca urmare a recomandărilor Consiliului Europei privind deetatizarea unor publicaţii oficiale, guvernamentale, a intrat în proces de lichidare din anul 2005 printr-o Hotărîre de Guvern.
Atunci Guvernul RM şi-a retras calitatea de fondator. Întrucît Guvernul, conform art. 7 alin (2) din Legea Presei, nu a înfiinţat o altă publicaţie, agenţie de presă cu aceeaşi denumire sau nu a reînregistrat-o în termen de 30 de zile, redactorul şef şi colectivul redacţional au fondat Cotidianul Naţional Independent „Moldova Suverană Serie Nouă” SRL, al cărui statut a fost înregistrat la Camera Înregistrării de Stat. Astfel, nou-fondatul cotidian a preluat achitarea integrală a datoriilor editoriale faţă de abonaţi.
Hotărîrea Guvernului din data de 24 Februarie 2010 a fost una eminamente politică, iar ilegalitatea emiterii ei constă şi în aceea că intra şi se află încă în contradicţie cu Legea Presei, în speţă cu art. 7 alin (2). Cu o rapiditate suspectă, directorul numit de către noii guvernanţi la Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală a dispus reluarea procedurilor de înregistrare a mărcii ÎS „Moldova Suverană”. Au recurs la acest abuz evident în contextul în care fosta ÎS „Moldova Suverană”, faţă de care Guvernul îşi retrăsese calitatea de fondator încă din 2005, fusese lichidată în proporţie de peste 90%, iar asta din cauza unui proces cu un fost angajat şi care s-a finalizat tot în 2010.
Ofensiva judiciară a fantomei ÎS „Moldova Suverană”
Pe data de 8 Aprilie 2010, aşa-zisa ÎS „Moldova Suverană”, adică Guvernul şi Cancelaria de Stat, ne-a acţionat în judecată, solicitînd să ne fie interzisă utilizarea mărcii „Moldova Suverană”. Curtea de Apel Chişinău şi Curtea Supremă de Justiţie, la unison, au admis solicitările abuzive ale aşa-zisei ÎS „Moldova Suverană”. Spunem „aşa-zisei” deoarece reprezentarea acestei publicaţii inexistente în instanţele de judecată a adus un şir întreg de dezinformări, falsuri şi uzuri de fals – ştampilă contrafăcută, falsa delegare a administratorului de către un colectiv inexistent, administrarea la dosar a unor însemne grafice ale noastre ca fiind ale ÎS „Moldova Suverană”, angajarea temporară de administratori de formă de către Cancelaria de Stat doar pentru a fi prezenţi la şedinţele de judecată, adresă fictivă la Casa Presei etc.
Pe data de 25 Mai 2011, Curtea Supremă de Justiţie a admis Cererea noastră de revizuire, casînd Hotărîrile anterioare şi retrimiţînd cauza spre rejudecare în prima instanţă. Pe data de 02 August 2013, Curtea de Apel a respins pretenţiile ÎS „Moldova Suverană”, adică Guvernul şi Cancelaria de Stat, a decăzut-o din drepturi şi a admis parţial Acţiunea noastră reconvenţională cu privire la recuperarea prejudiciilor.
În timpul şedinţelor de judecată de la Curtea de Apel, s-a ajuns pînă acolo încît, la un moment dat, să se dea termene amînate de judecată deoarece ÎS „Moldova Suverană” nu avea administrator sau vreun angajat ca să se prezinte în instanţă. A trebuit să aşteptăm să angajeze unul. Cu toate acestea Cancelaria de Stat şi ÎS „Moldova Suverană” au afirmat în instanţă că noi, „Moldova Suverană Serie Nouă” SRL, producem confuzie în rîndul cititorilor prin folosirea acestei mărci şi editarea a două ziare cu aceeaşi denumire. Confuzie faţă de ce, căci Guvernul nu a editat nici un ziar cu denumirea „Moldova Suverană”?
Secretarul general al Guvernului, ca parte în proces
În luna Septembrie a anului 2013, Cancelaria de Stat, ÎS „Moldova Suverană” şi Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală au depus recurs la CSJ. În aparenţă, pare să fie o normalitate juridică, numai că prin aceste demersuri am înţeles că există un ordin clar ca „Moldova Suverană” SRL trebuie să piardă.
Atenţie! Recursul înaintat de Cancelaria de Stat este semnat de către Victor Bodiu, secretarul general al Guvernului! Cînd, în R. Moldova, un demnitar de stat semnează personal un astfel de demers juridic, atunci acesta se numeşte ORDIN!
Prin urmare, aşa cum notam mai sus, CSJ ne-a interzis să folosim marca „Moldova Suverană” în favoarea ÎS „Moldova Suverană”, care nu are o adresă juridică identificabilă, nu are un colectiv redacţional, nu a editat nici o publicaţie cu aceeaşi denumire.
Avem multe indicii că s-a ştiut din timp că CSJ va lua o hotărîre împotriva noastră. Sunt multe, dar nu vom invoca decît unul. În mod normal, înainte de Anul Nou, trebuia să ne parvină Contractul de Închiriere a spaţiului redacţional de la Casa Presei, care este subordonată Cancelariei de Stat. Nici pînă la ora actuală acesta nu ne-a fost oferit. Fireşte că se urmăreşte pînă şi alungarea din Casa Presei a celui mai vechi cotidian din Moldova, singurul martor ocular a ceea ce se mai poate numi o Casă a Presei. Potrivit unor surse, „responsabilitatea” privatizării Casei Presei revine lui Victor Bodiu.
Fără să mai invocăm detalii juridice ce ţin de ingerinţa statului în libertatea de exprimare, presiuni politice, justiţie selectivă etc., v-am oferit şi acest caz ca fiind încă „o realizare a Guvernului Leancă”, „un pas european” în vederea semnării Tratatului de Asociere cu UE. Suntem deja siguri că acelaşi Guvern va continua cu „paşi pro-europeni” cu mult mai pro-estici, iar asta pentru că, de fapt, aceasta este şi esenţa „reformelor” Guvernului Leancă!
În încheiere, vă oferim şi numele judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie care vor face „istorie juridică europeană” la CEDO: Preşedintele şedinţei a fost doamna judecător Iulia Sîrcu, iar ceilalţi patru judecători au fost Valentina Clevadî, Iuliana Oprea, Ion Druţă şi Tamara Chişca-Doneva. O sursă juridică foarte informată, ne-a spus că dl judecător Ion Druţă este „coada lui Mihai Poalelungi”, preşedintele CSJ.
Şi, tot aşa, judecătorii moldoveni şcoliţi în URSS „integrează” R. Moldova în UE!
sursa: Moldova Suverană