În jurul metroului bucureştean au apărut, de-a lungul timpului, multe ipoteze care mai de care mai ciudate

Imagine postare

630x468_13999730611f394bb3Dar câţi mai ştiu de ce au primit anumite denumiri staţiile de metrou sau că transportul subteran din București se întinde pe aproape 70 de kilometri?!

Primul tronson al Magistralei 1 a fost inaugurat în 1979, având șase stații și o lungime de 8,1 kilometri. Metroul pleca de la stația Semănătoarea și ajungea până la Timpuri Noi. Cele șase stații erau Semănătoarea, Grozăvești, Eroilor, Izvor, Piața Unirii și Timpuri Noi. Denumirile celor de la capăt de linie au fost date după fabricile care funcționau în zonă. Celelalte, respectiv Grozăvești, Eroilor, Izvor și Piața Unirii, au primit numele piețelor și cartierelor din apropiere.

În 2009, mai multe staţii şi-au schimbat denumirile: Semănătoarea a devenit Petrache Poenaru, Armata Poporului în Lujerului, Industriilor în Preciziei, Depoul I.M.G.B. – Berceni, Policolor -Nicolae Teclu, iar Linia de Centura – Anghel Saligny.

Pentru stația Semănătoarea a fost ales numele Petrache Poenaru, pentru că în zonă funcționează cel mai important campus universitar din țară, respectiv Politehnica și Complexul Regie. Poenaru a fost organizatorul învățământului românesc, inginer, matematician, fondator al Colegiilor Naționale din București și Craiova, inventatorul tocului rezervor (stiloul de mai târziu) și creator al steagului României moderne.

Armata Poporului a devenit Lujerului, pentru că se află în apropierea străzii și a pasajului cu același nume. Stația primise numele inițial după Bulevardul Armata Poporului, care în prezent se numește Iuliu Maniu. Industriilor s-a transformat în Preciziei, după Bulevardul cu aceeași denumire.

Policolor s-a transformat în Nicolae Teclu, academician și chimist român cu renume mondial. Acesta este inventatorul „becului Teclu”. Inițial, stația purta numele fabricii Policolor, un brand important pe piața lacurilor și vopselelor.

Piața Victoriei, Ștefan cel Mare, Obor, Piața Iancului, Piața Muncii și Dristor 2 au primit numele piațelor și zonelor în care se află. Actuala stație Pantelimon s-a numit în trecut Antilopa, după fabrica de încălțăminte din apropiere.

sursa: observator.tv