În pofida deciziei CC, procesul de colectare a semnăturilor pentru organizarea referendumului continuă
Procesul de colectare a semnăturilor pentru organizarea referendumului republican de revizuire a Constituţiei continuă.
Cu toate că decizia Curţii Constituţionale subliniază că următorul preşedinte al Republicii Moldova va fi ales prin votul direct al populaţiei şi nu de către Parlament, reprezentanţii grupului de iniţiativă au mers astăzi în raionul Anenii Noi.
Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale spun că cetăţenii trebuie să demonstreze până la sfârşit că sunt uniţi, iar aceste semnături vor contribui la reducerea numărului de deputaţi, dar şi limitarea imunităţii parlamentarilor.
Prima destinaţie de azi a reprezentanţilor grupului de iniţiativă a fost în localitatea Şerpeni din raionul Anenii Noi. Colectorii au mers pe la casele oamenilor şi i-au îndemnat pe cetăţeni să nu se lase manipulaţi şi să continue să semneze pentru referendum.
Localnicii spun că au semnat pentru că vor o schimbare, întrucât au ajuns în pragul sărăciei, din cauza corupţiei şi a fărădelegilor din sistem.
Membrii grupului de iniţiativă au fost şi în satul Speia. Cu toate că unii oameni ştiau despre decizia Curţii Constituţionale, aceştia au semnat pentru organizarea plebiscitului.
Amintim că ieri, Curtea Constituţională a emis o decizie prin care următorul preşedinte al Republicii Moldova va fi ales prin votul direct al cetăţenilor şi nu de către Parlament. Această hotărâre este definitivă şi nu poate fi atacată. Totuşi, reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale vor continua colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului. Organizatorii spun că, pentru validarea procesului, sunt necesare câte 20 de mii de semnături din 18 raioane.
Pragul de 20 de mii nu a fost atins deocamdată în toate raioanele. În aceste condiţii, membrii grupului de iniţiativă îi îndeamnă pe toţi oamenii să contribuie la acest proces.
Precizăm că, la protestul din 6 septembrie 2015, organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct, reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi limitarea imunităţii parlamantare. Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare dintre cele patru chestiuni ale plebiscitului.
Sursa:jurnal.md