În pofida declaraţiilor dure din partea UE, Plahotniuc se face că plouă; Susţine că a primit „aprecieri” la Bruxelles şi că nimeni nu a condiţionat renunţarea la votul mixt cu finanţările europene
În timp ce înalţii oficiali europeni avertizează direct guvernarea de la Chişinău că votul mixt este un pericol pentru democraţie şi îi cere să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, oligarhul Vladimir Plahotniuc trăieşte în lumea sa.
Acesta afirmă că, în cadrul vizitei sale la Bruxelles, împreună cu Filip şi Candu, a primit doar „aprecieri”. Mai mult, Plahotniuc este sigur că Republica Moldova va primi şi în continuare finanţare din partea UE, chiar dacă va merge mai departe cu schimbarea sistemului electoral, ignorând recomandările Comisiei de la Veneţia.
De la cine anume a primit „aprecieri” Plahotniuc rămâne însă o enigmă, întrucât acesta nu a acceptat întrebări din partea jurnaliştilor pentru a face precizări.
„Au apărut tot felul de speculaţii că, dacă se votează schimbarea sistemului electoral, ar putea fi blocată finanţarea din partea UE pentru RM. În discuţiile avute la Bruxelles, nimeni nu ne-a condiţionat în acest fel. Discuţiile s-au axat pe respectarea acelor recomandări ale Comisiei de la Veneţia, dar nu pe condiţionalităţi sau alte tipuri de presiuni”, a declarat astăzi Plahotniuc în cadrul unui briefing.
Aşa sau altfel, dar după vizita lui Plahotniuc la Bruxelles, 25 de europarlamentari din cinci grupuri politice, au semnat o declaraţie adresată PD şi PSRM, cărora li se cere să renunţe la controversatul proiect. Iniţiatorul acestei scrisori, europarlamentarul Cristian Preda, îl contrazice pe Plahotniuc şi spune că la întâlnirea avută la Bruxelles s-a cerut retragerea proiectului de lege care modifică sistemul de vot din Moldova.
Totodată, Partidul Popular European – cel mai mare şi mai influent partid politic de centru-dreapta la nivel european, a emis o declaraţie prin care au criticat dur PD şi PSRM pentru faptul că vor să se menţină la guvernare cu orice preţ şi a atenţionat cele două partide că dacă vor continua să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia, PPE va depune toate eforturile pentru a se asigura că fondurile UE sunt amânate până când autorităţile vor retrage legea.
Acum două săptămâni, Comisia de la Veneţia a avizat negativ proiectul iniţiat de PD şi PSRM privind trecerea la sistemul mixt de vot. Experţii internaţionali au constatat că nu există un consens larg pe marginea acestei iniţiative. În plus, există riscuri pentru influenţarea viitorilor deputaţi de către oameni de afaceri. Astfel, constituţionaliştii străini au spus că nu este recomandabilă modificarea sistemului de vot.
Imediat după emiterea avizului negativ, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, comisarul pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, liderul PPE, Joseph Daul, au cerut Chişinăului să respecte propunerile Comisiei de la Veneţia.
Sursa:jurnal.md