În premieră: România de aur – Artiştii care au reînviat în România bijuteria de artă
Un sculpor român necunoscut în ţară, dar foarte cunoscut peste hotare. Un pictor român din Târgu Mureş care a făcut vitralii pentru George Bush şi Papa Ioan Paul al II-lea. Un meşter fierar care lucrează după o tehnică atât de veche încât doar patru oameni de pe pământ mai ştiu de ea.Un businessman cu simţ estetic şi un scop în viaţă: să scoată din anonimat artiştii români.
Ideea de a face afaceri a venit din firesc, moștenită din familie. Bunicul lui Claudiu Bologa a fost un cunoscut bijutier al orașului Târgu Mureș, pe vremea când România era unul din marii furnizori de lux ai Europei. Doamnele din Paris veneau să cumpere bijuterii de la noi din țară. Totul s-a terminat odată cu venirea comunismului. Luxul a devenit nepermis și bijuteriile au început să dispară. Așa că în 1998, Claudiu Bologa s-a hotărât să reînvie meseria bunicului său.
„ A fost greu să găsim tineri care să vrea să facă meseria aceasta”, susține Claudiu. Cu toate acestea, i-a selectat din școlile de artă sau din rândul artiștilor consacrați, care puteau oferi produselor lui unicitate și valoare.
Întâlnirea lui Vasile Sabadi cu Claudiu Bologa a venit la momentul potrivit. Sculptorul Sabadi și-a pus toată imaginația în inele, broșe și coliere, iar astăzi este unul dintre oamenii de bază în atelierul de bijuterie. E singurul care face sculptură în materiale prețioase.
Lazăr Marcovici este unul din meșterii care a creat bijuterii pentru Sophie Loren. Și-a câștigat reputația în breaslă prin combinațiile unice de diamante colorate, considerate capodopere și vândute la prețuri care ajung la 150 de mii de euro. Lazăr Marcovici avea să fie nu doar profesorul din Atelierul din Târgu Mureș, ci și primul furnizor de lux în afacerea lui Claudiu Bologa.
În atelierul său din Germania s-au școlit practic toți ucenicii de la Târgu Mureș. Așa s-a ales Saci Kingo cu meseria de țintuitor, unică în țara noastră, care în varianta ei înseamnă „și artă și precizie”. Prin mânile ei au trecut milioane de diamante pe care le montează unul câte unul cu precizie pe ceasornicar. Metoda ei e foarte veche și se face aparent cu unelte rudimentare. Dar tocmai de aceea bijuteria e specială și foarte scumpă.
Camelia este artista familiei Bologa. Modelul prinde viață pe hârtie în jurul unei pietre. Și când e sigură că așa trebuie să arate inelul sau broșa, pregătește materialul pentru topit. Aur pur din niște tăblițe sau bile ca niște bomboane prețioase.
Secret este și aurul unde merge la topit. Un aparat pe bază pe ultrasunete transformă metalul în lichid în câteva minute, după care se toarnă într-o formă ca o baghetă magică.
De aici până la inelul cu diamante e un drum lung și zeci de mâni pricepute. Se transformă bagheta într-o foiță subțire, ușor de îndoit. În alt colț de atelier, inelele se fac mai întâi din ceară. O greșeală cât de mică duce la rebuturi și pierderi mari sau mai grav, la accidente.
Succesul lor a venit în plină criză economică. Luxul se vinde cel mai bine în astfel de vremuri, mai ales dacă e și bine împachetat. Pe acest principiu au gândit primul lor magazin din București, dintr-un centru commercial, în care au expus piesele lor unicat, produse în atelierul din Târgu Mureș. Au câștigat un concurs internațional după designul magazinului și după aceea străinii i-au asaltat cu oferte.
„Am avut o propunere să deschidem un magazin în Las Vegas. Am zis de ce să reușim în Vegas și să nu reușim în România și de aici să fim cunoscuți în toată lumea. Dacă nu primești o carte de vizită acasă, n-ai cum să fii cunoscut cu bine afară”, susține omul de afaceri, Claudiu Bologa.
În atelierul lui Adrian Cozma din Târgu Mureș s-a bătut fier încins și s-au bătut tone de metal. În lume mai sunt patru artiști ca el, care fac opera de artă din fier forjat fără sudură, cuie sau lipituri. E un meșteșug vechi, despre care Adrian nu vorbește foarte mult. Ne spune doar că a trebuit să facă o scară și asta a făcut, în aproximativ opt luni de zile. Tot el a făcut și ramele pe care sunt expuse bijuterii din diamante, rubine și safire.
Asta și a fost ideea proectului. Să fie ceva inovator, suprinzător. Și au reușit. Magazinul e el însuși o bijuterie. Totul e făcut de mâna omului. De la scara spiralată fără un punct de sudură în ea și până la vitraliile spectaculoase, pictate de Fodor Sandor.
Din această combinaţie a renăscut în România bijuteria de artă care, după gloria ei interbelică, aproape că dispăruse.
Iar această mână de oameni s-a lansat în competiţie cu cele mai mari branduri din lume şi le-a întrecut. Juriul internaţional din Las Vegas a numit asta un act de curaj, iar proiectul lor i-a uimit pe toţi.
Cu modestie, ei spun însă că nu au făcut altceva decât să parieze pe talentul românesc.
sursa: antena3.ro