În Ucraina s-au relansat protestele

Imagine postare

image-2013-12-25-16283204-46-protestatarii-ucraineni-tin-fotografiile-jurnalistei-batuteO jurnalistă din Ucraina a fost bătută crunt, pentru că a scris despre averea ministrului de Interne, Vitali Zaharcenko. Din acest motiv, sute de protestatari s-au adunat în centrul Kievului și au cerut ieri demisia ministrului. 

Manifestanții au ieșit în stradă cu fotografia jurnalistei bătute, Tetiana Ceornovol, în vârstă de 34 de ani. Aceștia au scandat în fața Ministerului Afacerilor Intene.

Se știe că jurnalista, activistă a opoziţiei, a fost agresată la Kiev, miercuri dimineaţă. Tetiana Ceornovol, ziaristă la publicaţia Ukrainska Pravda, s-a prezentat la poliţie şi a spus că a fost blocată în trafic, la periferia Kievului, de indivizi necunoscuţi. A fost bătută şi lăsată pe marginea drumului. S-a întîmplat după ce în presă a apărut un material semnat de ea despre averea ministrului ucrainean de Interne, Vitali Zaharcenko. Ea investighează averile mai multor membri ai regimului ucrainean.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat agresiunea, catalogând violenţele drept „inacceptabile”.

„Violenţele sunt inacceptabile. Condamnăm toate agresiunile şi solicităm o anchetă imediată”, a reacţionat ambasada americană de la Kiev.

„Actele de intimidare şi violenţele împotriva activiştilor proeuropeni trebuie să înceteze imediat”, a declarat Linas Linkevicius, ministrul de Externe din Lituania, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, transmite gândul.info.

Incidentul intervine în contextul crizei politice izbucnite în Ucraina după refuzul Administraţiei Viktor Ianukovici de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Poliţia a identificat şi arestat doi suspecţi în acest caz. Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a cerut ministrului de Interne, Vitali Zaharcenko, şi procurorului general, Viktor Pchonka, să ancheteze acest caz.