Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: „Mă îngrijorează cazurile de urmărire penală și hărțuire a avocaților, apărătorilor drepturilor omului și jurnaliștilor din Republica Moldova”

Imagine implicită

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, califică drept îngrijorătoare cazurile de urmărire penală și hărțuire a avocaților care reprezintă exponenţi ai opoziției, a apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor din Republica Moldova. Reprezentantul ONU consideră alarmant şi controlul pe care guvernarea de la Chișinău își dorește să-l exercite asupra organizațiilor neguvernamentale. Declarațiile au fost făcute la cea de-a 36-a sesiune a Consiliului Drepturilor Omului al Organizației Națiunilor Unite.

„În Republica Moldova, mă îngrijorează cazurile de urmărire penală și hărțuire a avocaților care apără reprezentanți ai opoziției, a apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor. Represaliile împotriva ONG-urilor, înlăturarea unui judecător și cazurile de arestări ale funcționarilor publici bazate pe acuzații presupus fabricate ridică, de asemenea, îngrijorări. Unele dintre amendamentele propuse la legea ONG-urilor ar împiedica în mod semnificativ activitățile grupurilor societății civile care primesc fonduri din străinătate”, a subliniat Zeid Ra’ad Al Hussein în discursul său.

Totodată, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului a solicitat Guvernului de la Chișinău „să respecte pe deplin drepturile la libertate de opinie, de exprimare, de întrunire și de asociere în cadrul oricăror astfel de reforme și să consolideze urgent mecanismele țării în domeniul drepturilor omului”. „Orice modificare legislativă ar trebui să vizeze extinderea spațiului pentru o societate civilă puternică, liberă și independentă și ar trebui să fie precedată de consultări transparente și incluzive cu organizațiile societății civile”, a accentuat reprezentantul ONU.

Zeid Ra’ad Al Hussein a trecut în revistă cele mai grave încălcări ale drepturilor omului care au avut loc, în ultimii ani, în 40 de țări.

„În primii trei ani ai mandatului meu actual, lumea a devenit mai întunecată și mai periculoasă. Viziunea mea în ceea ce privește activitatea Oficiului pe care îl conduc a devenit mai hotărâtă, atrăgând o tot mai mare atenție asupra lecțiilor pe care le-am luat de la strămoșii noștri: principiile drepturilor omului sunt singura modalitate de a evita războiul global, mizeria profundă și sărăcia”, a concluzionat oficialul.

Sursa:anticoruptie.md