CEDORepublica Moldova va plăti despăgubiri de 9000 de euro, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat-o, la 13 ianuarie curent, în două cazuri.

Țara noastră a fost condamnată de CEDO pentru violarea dreptului la libertate şi siguranţă într-un caz și i-a acordat reclamantului 3000 de euro.

Conform cazului, reclamantul Valentin Rimschi a fost plasat în arest preventiv, în iulie 2009, fiind acuzat de fabricare şi punere în circulaţie a banilor falsificaţi.

Până a fi condamnat, în ianuarie 2012, la o pedeapsă cu privaţiune de libertate pe un termen de 12 ani, el s-a aflat în detenţie preventivă, mandatul de arest fiind prelungit de câteva ori din cauza că era bănuit de săvârşirea unor infracţiuni grave şi eliberarea sa ar fi putut afecta desfăşurarea anchetei.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea articolul 5 aliniatul 3 CtEDO notând că reclamantul a fost ținut în detenție pentru 30 de luni fără o explicaţie și neexistând motive relevante.

În cel de-al doilea caz, reclamantul Sergiu Silvestru, s-a plâns la CEDO invocând condițiile proaste din penitenciarul în care s-a aflat în detenţie preventivă din aprilie 2008 şi până în septembrie 2010, între timp fiind condamnat, în decembrie 2009, la privaţiune de libertate pe un termen de 12 ani pentru viol în circumstanţe agravante.

Reclamantul a susţinut în special că celula era suprapopulată şi murdară, că hrana era de calitate rea şi că nu i s-au acordat îngrijiri medicale corespunzătoare.
CEDO a stabilit încălcarea articolul 3 al Convenţiei europene a drepturilor omului şi i-a acordat reclamantului 6000 de euro pentru prejudiciul moral suportat şi costurile de judecată.

Sursa: independent.md

(98 accesari)