Pentru închirierea acestei vile pe Riviera franceză, unde familia fostului bancher și amicii acestuia au petrecut o vacanță fastuoasă în august 2014, s-au plătit 430 de mii de euro.

Așa cum obișnuiește, soția lui Ilan Șor, Sara, care cântă cu pseudonimul scenic Jasmin, a publicat pe rețelele de socializare fotografii din vacanța familiei, petrecută într-o vilă amplasată în peninsula Saint Jean Cap Ferrat – una din perlele Coastei de Azur. Fotografii și video din aceeași casă de vacanță ultra luxoasă au publicat pe internet VIP-uri din Rusia, amici de-ai familiei Șor – creatorul de modă Valentin Iudașkin, soția și fiica acestuia, soția fostului consilier prezidențial Vladimir Kojin și soția omului de afaceri Alexandr Dostman, binecunoscut în lumea showbizului rusesc.Programul de odihnă a inclus o petrecere în stil moldovenesc, dată în această vilă. În afară de decorul în culorile tricolorului și, lesne de presupus, sarmale, oaspeții au putut să se bucure de prestația unei trupe de dans popular. Proprietatea imobiliară de pe Coasta de Azur, închiriată de Șor în august 2014, constă dintr-o clădire cu o suprafață de peste 700 de metri pătrați, amplasată pe litoral. Pe lângă mai multe saloane ticsite cu obiecte de decor de lux, vila are șase dormitoare, toate cu vedere spre mare. Dispune și de două piscine. Soția fostului consilier de la Kremlin, Vladimir Kojin, a publicat și un video cu un comentariu, în care le urează prietenilor virtuali o dimineață frumoasă de duminică.

Vila are și câteva terase amenajate pentru un confort maxim. Există până și un funicular care face legătura între terase și piscine și care duce până la o porțiune de plajă privată. Proprietatea se află pe lista de oferte a mai multor agenții imobiliare specializate în vânzarea și darea în arendă a caselor de lux pe Riviera franceză.

Potrivit informațiilor oferite de unii agenți imobiliari contactați de către reporterul Jurnal TV, care s-a prezentat drept un potențial client, închirierea acestei proprietăți pentru luna august costă între 385 de mii de euro și 450 de mii. În funcție de serviciile solicitate. Ilan Șor a plătit 430 de mii, echivalentul a opt milioane și jumătate de lei la cursul de schimb actual. Acest lucru este perfect vizibil pe extrasele bancare ale uneia dintre firmele fostului bancher, implicată în „jaful secolului” – nerezidenta Hezburg LLP. Această companie a început să transfere bani pentru vila din Saint Jean Cap Ferrat pe 11 iulie 2014. Prima plată – 85 de mii de euro. Peste patru zile, încă 80 de mii. Alte 100 de mii – pe 21 iulie și încă 80 de mii – pe 25 iulie. Plus 50 de mii de euro pe 29 iulie, iar pe 1 august 2014, când a mai fost făcut un transfer de 35 de mii de euro pentru închirierea aceleiași vile, suma totală s-a ridicat la 430 de mii de euro.

Rulajele bancare ale firmei Hezburg, în care pot fi văzute fără lupă toate aceste plăți echivalente în total cu opt milioane și jumătate de lei, au fost făcute publice de către avocatul Ion Crețu, apărătorul lui Veaceslav Platon, unul dintre condamnații în dosarul furtului miliardului. Totodată, juristul i-a prezentat reporterului Jurnal TV și extrase de pe conturile altor firme implicate în frauda bancară, documente care demonstrează că banii pentru vilă au provenit de la companii ale lui Ilan Șor implicate în schema „furtului miliardului”. Unele companii care luau credite de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank și altele care spălau acești bani trecându-i prin numeroase transferuri așa încât să fie cât mai greu de le dat de urmă. Luxoasa vilă din Franța, în care s-a odihnit Ilan Șor, familia sa și amicii în august 2014 a fost plătită cu bani proveniți din creditele care, în noiembrie 2014, au provocat falimentarea băncii statului și a celorlalte două instituții financiare controlate pe atunci de actualul primar de Orhei.

Cele șase transferuri care au format împreună plata de 430 de mii de euro pentru vila din Franța au parcurs un circuit complex prin conturile mai multor firme de ale lui Șor. Vom prezenta și câteva exemple. Să urmărim care a fost drumul banilor din prima tranșă – transferul de 85 de mii de euro, din 11 iulie 2014. Suma care a plecat spre agentia imobiliară a fost transferată pe contul Hezburg de la Formisold LLP. Aici, banii au venit de la Biro Media SRL, firmă recunoscută de Șor drept a sa și specificată în raportul investigatorilor internaținali de la Kroll. SRL-ul, la rândul său, a primit banii din două credite de la Banca de Economii, peste 65 de milioane de lei, convertiți în aproape trei milioane și jumătate de euro.

În ordine consecutivă lucrurile au decurs așa: Pe 7 și 8 iulie 2014, Șor scoate din Banca de Economii, sub formă de credit pentru firma sa Biro Media, 32,6 și, respectiv, 32,7 milioane de lei. Banii sunt convertiți în 3,4 milioane de euro și sunt trimiși la Formisold LLP. De aici, pe 11 iulie, 85 de mii de euro sunt expediați la Hezburg LLP, iar această firmă transferă prima tranșă pentru vila din Franța.

Probabil, cel mai grăitor exemplu, dintre toate cele 6 transferuri făcute pentru arenda vilei, care au format în sumă 430 de mii de euro, este al doilea. Chiar dacă este o tranșă mai mică și provine dintr-un împrumut bancar mai mic. Potrivit extraselor de pe conturile mai multor firme implicate în circuit, 80 de mii de euro transferate de Hezburg pentru vila din Franța pe 15 iulie 2014, au venit dintr-un credit de un milion de euro acordat de BEM, cu patru zile mai devreme, pe 11 iulie, firmei recunoscute de către Șor drept a sa, Alvaro Grup SRL. Traseul a fost următorul: Alvaro a trimis întregul milion de euro de la BEM către Hostas Level LLP în aceeași zi, în care a primit împrumutul. Peste trei zile, pe 14 iulie, din suma totală de un milion s-au scos 80 de mii și s-au trimis către Welentas LP. De aici, banii au fost trecuți în aceeași zi prin Formisold LLP, ca să poposească până la urmă pe conturile Hezburg. Pe 15 iulie, banii pleacă în formă de a doua plată pentru arenda luxoasei vile în care s-a odihnit Ilan Șor.

Vom explica de ce am considerat necesar să subliniem acest transfer, după ce vom face o precizare. În declarațiile făcute în cadrul dosarului penal pe frauda bancară, mai exact, în procesele contra lui Vladimir Filat și Chiril Lucinschi, Șor a dat numeroase exemple în care arăta cum scotea bani din bănci prin credite și cum sumele erau trecute prin mai multe firme până să ajungă la destinații finale. Unul dintre împrumuturile menționate de Șor, este tocmai creditul de un milion de euro, primit de firma sa Alvaro de la BEM pe 11 iulie, descifrat pe larg în dosarul Filat.

În mărturiile depuse în instanța de judecată bancherul neizbutit a declarat că milionul de euro primit de firma sa Alvaro de la BEM pe 11 iulie 2017, același despre care am vorbit mai sus și din care a provenit a doua tranșă de bani pentru arenda vilei de pe Coasta de Azur, a fost trimis spre Hostas Level. De acolo, 416 mii s-au dus spre Bannyster LLP. De aici, aproximativ aceeași sumă a plecat spre Norske Plant LP. De pe conturile acestei firme au fost făcute două transferuri pe contul din Unibank al cetățencei din Federația Rusă, Irina Alexandrova. 135 de mii de euro – pe 11 iulie și aproximativ 281 de mii – pe 14 iulie. În total, 416 mii de euro, despre care Șor a afirmat că rusoaica i-ar fi transmis lui Vladimir Filat. După o investigație jurnalistică, în care s-a demonstrat că Irina Alexandrova și alte persoane despre care Șor a declarat că i-ar fi transmis bani lui Filat, nu a călcat vreodată pe meleagurile moldave și că nu are habar despre tranzacțiile cu implicarea numelui său, acest cap de acuzare a fost respins de Curtea de Apel. Chiar dacă, în primă instanță, Filat fusese deja condamnat pentru asta, în baza declarațiilor lui Șor.

Dacă suprapunem drumul banilor descris de Șor, care, potrivit lui, ar fi ajuns la Filat prin intermediul rusoaicei Alexandrova, cu cel al transferului numărul doi, pentru arenda vilei din Franța, observăm cum s-au bifurcat sursele din același credit. Ramificația este însă mult mai complexă, pentru că numai din acest împrumut de un milion mai rămân peste 500 de mii de euro, destinația cărora ar trebui să fie stabilită de procurorii care afirmă că sunt în căutarea banilor furați și a persoanelor beneficiare. Dacă suprapunem cele două transferuri, vedem că a doua plată pentru vila din Franța a fost făcută din același credit, din care a declarat fostul bancher că i-ar fi plătit mită lui Vladimir Filat.

Vacanța lui Șor din august 2014 a presupus și alte cheltuieli pe lângă cele 430 de mii de euro pentru închirierea vilei. Din fotografiile publicate pe internet rezultă că familia s-a plimbat cu iahtul, a sărbătorit ziua de naștere a fiului soției lui Șor (dintr-o altă căsătorie) într-un hotel de lux din Saint Jean Cap Ferrat și a petrecut timp, inclusiv, în MonacO, în orașul Monte Carlo, situat la aproximativ 15 kilometri de vila închiriată. Iar în extrasele bancare ale firmei Hezburg, figurează și alte plăți, care pot fi legate de aceeași vacanță. Aproximativ 115 mii de euro, în două tranșe, pentru iaht. 31 de mii de euro – pentru închirierea unor mașini de lux.

Încă 52 de mii au fost transferate pentru închirierea unei alte vile, pe Coasta de Azur, iar peste 31 de mii au fost plătite unei agenții de turism din Paris. Astfel, la costul vacanței din august 2014, pe lângă cele 430 de mii de euro pentru închirierea vilei, se adaugă încă aproximativ 230 de mii de euro, cheltuite prin intermediul firmei Hezburg LLP. Și acești bani au provenit de la SRL-urile condamnatului în primă instanță, Ilan Șor, companii care au scos bani din cele trei bănci fraudate până le-au golit de tot în noiembrie 2014. De exemplu, urma banilor plătiți pentru iaht duce până la un credit, de un milion 200 de mii de euro, luat din Banca de Economii prin firma din grupul Șor Dracard SRL. Companie care, până la urmă, i-a rămas datoare Băncii de Economii cu aproape trei miliarde de lei. Transferurile pentru agenția de turism duc până la un împrumut de aproximativ 2,4 milioane de lei acordat de Unibank SRL-ului controlat de Șor, Contrade. Iar banii pentru mașinile de lux au provenit din conturile de la Banca Socială ale firmei Davema Com.

Toate aceste trei SRL-uri au participat la ultima etapă din frauda bancară când pe 25 și 26 noiembrie 2014 portofoliul de credite în valoare de 13 miliarde de lei a fost mutat de la BEM la Banca Socială, ca ulterior să fie cesionat către offshorul Fortuna United, despre care am arătat anterior că a fost creat de fiduciari de-ai oligarhului Vladimir Plahotniuc. Denumirea firmelor a fost dezvăluită în rapoartele Kroll.

În total, 660 de mii de euro, cât însumează plățile enumerate până acum, făcute prin intermediul firmei Hezburg, înseamnă echivalentul a aproape 13 milioane de lei. Singura afacere declarată de Ilan Șor pe parcursul anilor este o firmă moldovenească a cărei valoare de cumpărare nu urcă nici la 200 de mii de lei, potrivit declarațiilor de avere depuse de primarul de Orhei. Întreaga afacere declarată de Șor, care pretinde că este un businessman de succes, valorează de 64 de ori mai puțin decât cheltuielile pentru acea vacanță din august 2014. Numai pentru închirierea vilei, Șor ar fi trebuit să aibă 42 de asemenea afaceri și să le vândă pe toate. Valoarea bunurilor lui Șor puse sub sechestru în dosarul fraudei bancare se cifrează la aproximativ 60 de milioane. Rezultă că omul și-a permis să cheltuiască într-o vacanță peste 20 la sută din valoarea bunurilor, pe care statul ar putea să le recupereze de la el în cazul unei condamnări definitive în dosarul fraudei bancare.

După zile bune de căutări, am reușit să îl întâlnim pe Ilan Șor, pentru a-i solicita reacția. Ca de obicei, acesta a trecut fulger pe lângă reporterul nostru, iar în loc să răspundă, a bolborosit ceva cu privire la sursele de finanțare ale Jurnal TV.

După decizia autorităților de a pune furtul pe umerii cetățenilor, moldovenii au de plătit 25 de miliarde de lei în următoarele două decenii. Această cifră conține și factura dublă pentru vacanța petrecută de Ilan Șor, familia sa și amicii pe Riviera franceză în august 2014. Sunt buni de plată inclusiv acei moldoveni pentru care supraviețuirea depinde chiar și de economia de un leu făcută în magazinele sociale deschise de condamnat în scopuri electorale. Inclusiv cei, care se înghesuie la evenimentele lui Ilan Șor pentru un polonic de hrișcă, cu sau fără carne. Inclusiv cei moldoveni împinși, ca de foame, să răscolească până la ultima bucată de pâine în cutiile golite mai repede decât s-ar fi așteptat organizatorii.

În următoarele ediții ale Jurnalului Săptămânii vom prezenta informații și despre alte vacanțe petrecute de Ilan Șor, familia sa și amicii, pentru care nota de plată le-a fost întinsă moldovenilor.

Precizăm că potrivit investigațiilor efectuate de agenția internațională Kroll, angajată de Banca Națională să cerceteze frauda bancară și posibilitățile de recuperare a banilor furați, Ilan Șor a jucat un rol major în realizarea schemei frauduloase. Partea sa a constat în preluarea controlului asupra a trei bănci, dintre care una a statului, și devalizarea ulterioară a acestora prin intermediul creditelor neperformante. Procuratura Anticorupție care gestionează dosarul fraudei bancare nu a prezentat în instanță probe suficiente să demonstreze că Ilan Șor a beneficiat personal de o parte din banii sustrași, chiar dacă acest lucru se vede clar pe extrasele din conturile firmelor sale, documente pe care anchetatorii le au la dispoziție și le folosesc în alte dosare. Iar pentru că acuzatorii nu au prezentat probe, care să-l contrazică pe Șor, instanța ar fi crezut declarațiilor făcute de inculpat precum că el nu a beneficiat personal de niciun leu sustras din BEM.

În consecință, în loc să fie condamnat pentru escrocherie, așa cum a fost învinuirea, Șor a fost condamnat pentru cauzare de daune. Această recalificare de învinuire înseamnă foarte mult. Pe de o parte – o pedeapsă mult mai blândă, iar pe de alta – posibilitatea unei eventuale amnistii, care ar fi fost imposibilă în cazul unei condamnări pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Am trimis anterior o solicitare de informații Procuraturii Anticorupție, în care am întrebat de ce procurorii nu au folosit dovezile concrete din rulajele firmei Hezburg, pentru a-și argumenta învinuirea de escrocherie. Într-un răspuns, șeful instituției, Viorel Morari informează că aceste probe constituie obiectul învinuirii pe cauza penală pe numele lui Șor aflată pe rol la Curtea de Apel. Nu este clar dacă procurorul se referă la faptul că aceste probe le-ar fi scăpat subalternilor săi în perioada examinării în prima instanță, sau că ele au fost utilizate și atunci, dar fără efect asupra judecătorilor.

Sunt multe întrebări, care rămân fără răspuns din partea procurorilor. Ne interesează, de pildă, de ce nu l-au tras la răspundere penală pentru denunț fals, după ce s-a constatat că declarațiile lui Șor cu privire la mituirea lui Filat prin intermediul rusoaicelor nu corespund adevărului? Sau poate au de gând să o facă în următorii doi ani? Pentru că anume atât a mai rămas până la expirarea termenului de prescripție pentru această infracțiune. O altă întrebare ar fi ce motive au procurorii să considere veridice celelalte declarații făcute de Șor în episoadele dosarului „frauda bancară”, având în vedere că anume pe declarațiile lui Șor se bazează majoritatea condamnărilor de până în prezent. Am expediat aceste întrebări prin intermediul Serviciului de presă al Procuraturii Anticorupție și, dacă ne va fi oferit un răspuns, îl vom prezenta în următoarele ediții.

Sursa:jurnal.md