Încă o şedinţă în dosarul Domnica Manole vs CSM, amânat de CSJ. Magistrata acuză Curtea Supremă de tergiversare intenţionată a dosarului

Imagine implicită

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a amânat din nou contestaţia Domnicăi Manole împotriva deciziei Consiliului Superior al Magiostraturii (CSM) prin care a fost declarată incompatibilă cu funcţia de magistrat. Judecătoarea însă consideră că examinarea contestaţiei este tergiversată intenţionat cu scopul de a nu admite participarea sa la alegerile în CSM, care urmează să aibă loc în luna octombrie, ştiind că mulţi judecători o vor susţine. Următoarea şedinţă urmează să aibă loc la data de 21 august, cu începere de la ora 10:00.

Şedinţa a fost una închisă, preşedintele acesteia solicitând întreruperea filmărilor, iar pe toată durata acesteia, câteva zeci de persoane au scandat în faţa sediului CSJ mesaje de susţinere a Domnicăi Manole, dar şi de condamnare a acţiunilor în sistemul judecătoresc. „Jos Poalelungi”, „Jos Mafia din Justiţie”, „Jos Bandiţii”, „Vrem dreptate”, „Vrem justiţie corectă”, „Susţinem Domnica Manole” – au fost doar câteva dintre lozincile scandte de aceştia.

După amânarea acesteia, Domnica Manole a ieşit în faţa susţinătorilor săi, mulţumindu-le acestora că sunt alături de ea şi spunându-le că este „foarte indignată de ceea ce s-a întâmplat astăzi”. „În virtutea prevederilor legii, Curtea Supremă de Justiţie urma să admită excepţia de neconstituţionalitate pe care noi am invocat-o data trecută şi pentru care ei şi-au luat deja o săptămână pauză să studieze problema. Deci, chiar dacă noi ieri am mai înaintat o excepţie, în virtutea legii erau obligaţi să o remită Curţii Constituţionale şi demersul care a fost invocat de reprezentantul CSM că el vrea să studieze problema, este total ilegal.

Nu are el un aşa drept de a cere. Asta este dreptul Curţii Constituţionale şi este obligaţia Curţii Supreme de Justiţie de a remite Curţii Constituţionale.
Am impresia, vă spun cu toată sinceritatea, că oponentul meu în situaţia dată nu este Consiliul Superior al Magistraturii, dar este Curtea Supremă de Justiţie, care manifestă în situaţia dată o atitudine părtinitoare faţă de cazul meu şi cu orice scop vrea să mă îngenuncheze sau vrea să mă determine ca eu să accept situaţia de ilegalitate pe care tot ei au creat-o prin intermediul CSM”, a afrimat Manole.

Potrivit judecătoarei, este vorba despre o tergiversare intenţionată, iar ceea ce a spus ea la data de 4 iulie, când s-a pronunţat hotărârea privind eliberarea sa din funcţie, s-a adeverit. „Am anunţat atunci că este o metodă de a mă elimina din sistem cu scopul ca eu să nu particip la alegerile în CSM. Ceea ce v-am spus eu s-a adeverit în ziua de marţi, când au fost anunţate alegeri în CSM. În luna octombrie trebuie să aibă loc adunarea generală a judecătorilor, să fie aleşi noi membri în CSM. Iată acesta a fost scopul lor, ca să nu-mi permită ca eu să candidez la membru CSM, ştiind că mulţi judecători mă vor susţine.

Deci, problema cea mai mare în calea independenţei sistemului judecătoresc este Consiliul Suprem al Magistraturii şi eu în perioada de mai mult de un an de zile am vorbit despre necesitatea reformării CSM. Doar reformarea CSM, crearea unui sistem independent va duce la consolidarea judecătorilor, a mai declarat Domnica Manole, precizând că anterior a cerut suspendarea deciziei pentru a-i permite să participe la aceste alegeri, iar Curtea Supremă a respins solicitarea.

„Despre ce fel de obiectivitate, proces echitabil noi mai vorbim? Este o bătaie de joc nu numai faţă de mine, dar şi faţă de cetăţenii ţării”, a conchis magistratul.

Sursa:independent.md