Incendiul din clubul Colectiv | Bilanț agravat: 30 de morți, 90 de răniți grav. Anchetă: 29 dintre răniţi sunt greu de identificat
Criminaliştii şi procurorii s-au întors astăzi, pentru a doua zi la rând, la clubul Colectiv, ca să adune cât mai multe probe. Anchetatorii încearcă să desluşească ce a dus la moartea a 30 de oameni şi la rănirea altor aproape 150.
Încă trei persoane au murit astăzi, iar numărul răniţilor în stare gravă ajunge la 80 – 90. Autorităţile au avertizat că numărul victimelor ar putea să crească în mod considerabil. Totodată, alţi 29 de răniţi sunt greu de identificat.
Un comunicat al Ministerului Public anunță că dintre persoanele internate în cele 12 unități sanitare ale Capitalei, s-a stabilit cu certitudine identitatea a 38 de persoane, fiind continuate activitățile specifice pentru stabilirea identității unui număr de 29 persoane.
De asemenea, toate cele 26 de persoane decedate de la Institutul Mina Minovici au fost identificate și au fost efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror.
În ceea ce privește ancheta, au fost ridicate noi mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc incendiul de vineri seara.
De asemenea, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București ridică de la sediile mai multor instituții publice şi private documentele apreciate ca fiind utile soluționării cauzei.
La sediul Poliției Capitalei, continuă audierile de martori. În continuare se verifică starea de sănătate a persoanelor internate în unitățile spitalicești, pentru a se stabili care dintre acestea pot fi audiate, precizează comunicatul.
Declarațiile medicilor de la Bagdasar-Arseni:
Am deschis noi săli de operație. Avem tot ce ne trebuie.
Mobilizare exemplară. Avem gărzi duble. Întregul nostru personal s-a mobilizat. Acest spital are experiența unor intervenții. Din punct de vedere organizatoric, am fost pregătiți pentru astfel de situații.
Funcționăm la capacitate completă. Putem asigura îngrijirea acestor pacienți la standarde înalte.
Situația pacienților, în număr de 7, este dramatică. Suprafața arsă a corpului este de minimum 30%, ceea ce face îngrijirea lor o problemă delicată. Marele risc pentru acești pacienți este contaminarea externă.
Persoana care a decedat în această dimineață avea 90% suprafață corporală arsă, șansele de supraviețuire sunt sub 1% în astfel de cazuri.
Nu există niciun pacient în afara oricărui pericol, de aceea acești pacienți sunt monitorizați.
Beneficiem de o solidaritate exemplară de la firme care s-au oferit cu tratamente și medicamente pentru acești pacienți. Beneficiem de un sprijin psihologic din partea unor voluntari pentru familiile victimelor.
Evoluția celor șapte pacienți depinde de suprafața afectată de arsură, de localizarea arsurilor la nivelul corpului, de potențialul biologic, și un factor important, abnegația, talentul și priceperea personalului medical.
Evoluția este total imprevizibilă pentru o arsură. Oricât ne-am dori noi să ne luptăm, se poate întâmpla ca starea unui pacient ars să se schimbe de la o oră la alta.
Noi avem ajutorul și susținerea conducerii spitalului, a ministerului, a medicilor din Israel care au venit benevol să ne ajute și cu sfaturi și anumite tipuri de tratament foarte bune. Pot chiar să preia pacienți ca să-i trateze în Israel, dacă starea lor permite acest lucru.
Sursa:digi24.ro