TapiolaAutoritățile de la Chișinău trebuie să-și direcționeze în prezent eforturile în deosebi la capitolul reforma justiției și lupta împotriva corupției. Declarația a fost făcută de către ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, într-un interviu acordat Centrului de Informare al Vecinătăţii Europene.

„Este extrem de important pentru Moldova să lucreze în domenii precum independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Acestea sunt probleme de mare interes nu doar pentru UE, dar şi pentru cetăţenii din Moldova”, a declarat Pirkka Tapiola.
Oficialul UE susține că asistența care urmează a fi furnizată în perioada de programe 2014-2020 este sincronizată cu prioritățile şi obiectivele stabilite în noile Acorduri.

„Prin urmare, trei domenii prioritare principale de cooperare, se concentrează pe reforma poliției, reforma administrației publice, agricultură şi dezvoltare rurală. Aceste priorități ar trebui să permită Moldovei să continue eforturile de modernizare și reformă inițiate, contribuind astfel la apropierea de UE”, a adăugat Pirkka Tapiola.

Totodată, acesta susține că scopul cooperării cu UE nu este doar de a ajuta Moldova să-şi îmbunătățească situația actuală, dar şi să-şi construiască un viitor.

„Multe reforme sunt “lucrări în desfășurare” şi rodul fructului lor nu ajunge la maturitate peste noapte. Au fost deja întreprinse măsuri pentru a asigura independența sistemului judiciar. Intoleranța faţă de fenomenul corupției este consolidată. Mai rămân multe de realizat, dar eu cred că deja suntem pe calea cea dreaptă”, a adăugat Pirkka Tapiola.

Sursa: jurnal.md

(197 accesari)