400179_533595080005774_1014787460_nPuțini sunt cei care au curajul să facă ceea ce le place și nu ceea ce le impune societatea sau părinții. Rada Baltag este un exemplu de curaj prin alegerea pe care a făcut-o. A absolvit Facultatea de Jurnalism, dar de câțiva ani deja face carieră în calitate de instructoare de shaping. A început la Chișinău, iar acum este la Iași. Rada spune că este fericită pentru că face ceea ce îi place.

Ce te-a determinat să te faci instructor de shaping? 

R.B. Primul meu instructor de shaping, Stela Croitor, a fost cea care m-a inspirat. Am cunoscut shaping-ul prin felul ei de a fi: feminină, echilibrată, plină de viață și desigur cu forme de invidiat. Pe atunci aveam doar 16 ani și nu știam cum vor evolua lucrurile, dar am simțit că într-o zi voi ajunge să spun și eu: „Bună seara, fetelor, începem cu mers pe loc”

Un instructor de shaping trebuie neapărat să știe să comunice cu clienții. Tu ai făcut Facultatea de Jurnalism. Cât de mult te-a ajutat?

R.B. Un instructor de shaping iți este în primul rând un prieten, iar cu prietenii te simți cel mai bine. Facultatea de Jurnalism m-a ajutat să perfecționez anume aspecte ale comunicării, în special comunicarea în scris, cum ar fi exprimarea clară, construirea argumentelor logice etc. Abilitatea de comunicare și înțelegere a oamenilor vine din experiență și autoeducare.

La un moment dat, ai reușit să îmbini shaping-ul cu jurnalismul, fiind implicată în proiectele revistei companiei la care ai lucrat. Cum a fost această experiență?

DSC_2512-2R.B. Politica companiei în care am lucrat este de a promova modul sănătos de viață. Aceasta și m-a determinat să fiu coordonatorul unui proiect de slăbire în care împreună cu echipa de instructori am reușit să demonstrăm tuturor că a fi adeptul unui mod sănătos de viață este o necesitate pentru a te simți și arăta bine.

Cum s-a „modelat” viața ta de cînd lucrezi în domeniul sportului, avînd în vedere relația cu clienții, oboseala fizică, timp liber mai puțin?

R.B. Confucius spunea: “Alege-ți o slujbă pe care o iubești și nu vei munci o zi din viața ta! ”, iar eu i-am urmat sfatul. Am reușit să-mi transform visul în realitate. Cursul vieții este o alegere ce ne aparține. Zi de zi întâlnesc oameni noi cu povești frumoase, văd ochi ce zâmbesc, simt vibrația fiecărei femei cu care vorbesc, iar zâmbetele și reușitele lor sunt o realizare a mea.

Mai nou, te-ai mutat la Iași, tot în calitate de instructor de shaping. Povestește-ne cum ai ajuns acolo.

R.B. Într-o zi de vară mi s-a oferit șansa să evoluez profesional. Această alegere a fost și este o provocare pentru mine. Frumosul acestei decizii este că în fiecare zi învăț ceva nou, iar una dintre cele mai plăcute experiențe pe care am trăit-o a fost o lună petrecută în orașul palatelor. Plecarea acolo a fost necesară pentru realizarea acestui proiect, căci locul de naștere a shaping-ului este orașul Sankt-Petersburg, sediul Federația Internațională de Shaping. Am reușit să-mi iau licența de instructor de shaping și să deschid un nou capitol în viața mea.

Fără excepție, toate antrenoarele de shaping ne spun că trebuie să avem un mod de viață sănătos. Ce presupune aceasta în viziunea ta?

425246_587359257962689_207115747_nR.B. În viziunea mea, echilibrul este cheia modului sănătos de viață. Aceasta implică sănătatea fizică, emoțională și spirituală. Sănătatea fizică ține de respectarea unor principii cunoscute tuturor: un regim alimentar rațional și practicarea sportului, sănătatea emoțională este cea care îți asigură fericirea, iar sănătatea spirituală ține de pacea lăuntrică care îți oferă sentimentul de beatitudine.

Care este reacţia clientelor tale din România atunci cînd află că vii din Republica Moldova?

R.B. Zâmbesc cu drag. Oamenii pe care am ajuns să-i cunosc sunt prietenoși și cu privire caldă. Să știi că moldovencele care activează în industria frumuseții, sport etc. sunt foarte apreciate aici, iar faptul că sunt din Republica Moldova m-a ajutat în unele cazuri să câștig încrederea femeilor ce ne-au pășit pragul sălii.

Cum motivezi femeile să facă mişcare?

R.B. Corpul nostru este rezultatul alegerilor făcute pe parcursul vieții.

Mulțumesc.

 

(1629 accesari)