6818747_afp___mediafax_foto_alexey_kravtsov_55222000Ordinul de încetare a focului, proclamat unilateral vineri de Kiev, nu va fi respectat de către „forțele de autoapărare” din estul Ucrainei, care declară că retragerea trupelor ucrainene este condiția sine qua non pentru stabilizarea situației, a declarat luni „guvernatorul popular” al Donbasului, Pavel Gubarev, citat de Ria Novosti.

„Încetarea unilaterală a focului anunțată de militari ucraineni fără consultarea cu noi nu este recunoscută de către forțele de autoapărare. Am luptat și vom continua să luptăm”, a indicat Gubarev.

Acesta a anunțat că dispune de propriul plan de „stabilizare” — retragerea trupelor ucrainene din estul țării și recunoașterea de către Kiev a autoproclamatelor „republici populare” Donețk și Lugansk, conform Ria Novosti.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a ordonat vineri seara tuturor unităților militare implicate în operațiunea specială în partea de est a țării să înceteze focul pentru o săptămână până la 27 iunie. El și-a prezentat, de asemenea, planul de soluționare a situației din zonele de conflict. Acest document, în 15 puncte, oferă garanții de securitate tuturor participanților la negocieri. Este vorba în primul rând de o amnistie pentru cei care acceptă să depună armele și care nu au comis crime grave, precum și eliberarea ostaticilor; crearea unui coridor pentru ca mercenari ruși și ucraineni să poată părăsi teritoriul ucrainean.

Cu toate acestea, milițiile separatiste nu cred în promisiunile președintelui Petro Poroșenko și se pregătesc de noi lupte, afirmând că armistițiul oferă doar un răgaz armatei regulate ucrainene pentru a se regrupa și a-și întări pozițiile.

Consilierul prezidențial Iuri Luțenko, fost ministru de interne în guvernul Iuliei Timoșenko, a invocat de mai multe ori în ultimele două zile un așa-numit „plan B” pentru cazul în care rebelii ar respinge armistițiul, care prevede continuarea operațiunii speciale în estul Ucrainei, relevă agenția de presă menționată.

„Cei care vor încălca armistițiul, vor primi un răspuns armat. Și nu există nicio îndoială că lucrurile vor sta așa. Dacă Donbasul nu va strânge mâna întinsă de autoritățile ucrainene, vom răspunde în limbajul pe care vor să-l audă” — cel al armelor — a afirmat Luțenko, citat luni de agenția ucraineană Ukrinform.

„Planul B”, potrivit acestuia, prevede de asemenea măsuri de reconstrucție a zonei miniere Donbas, care include regiunile Donețk și Lugansk — teatrul violențelor dintre armata regulată și rebeli.

„Europa este gata să ne ajute. Cu bani mulți, noi dorim să creăm noi locuri de muncă, să deschidem noi întreprinderi competitive’, a afirmat Luțenko, făcând apel către populația din sud-estul țării: ‘Haideți să facem acest lucru împreună pentru că nicio pușcă-automat nu va rezolva nimic!”

Într-o discuție telefonică, duminică, cu cancelarul german Angela Merkel, președintele ucrainean Petro Poroșenko a abordat subiectul realizării unor proiecte comune cu Germania privind reconstrucția infrastructurii distruse în timpul violențelor în regiunile Donețk și Lugansk între armata ucraineană și insurgenți proruși înarmați.

sursa: realitatea.net

(125 accesari)