Pentru a vedea la ce prețuri își vând oamenii miezul de nucă, Jurnal TV a mers la Piața Centrală din Chișinău. Cei mai mulți negustori au refuzat să discute pe marginea acestui subiect, iar unii chiar au devenit nervoşi.
Problema preţurilor la miezul de nucă are o explicaţie – monopolul pe piaţă instituit de o firmă sau de un grup restrâns. Despre asta a vorbit deschis președintele PAS, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni TV, în care a declarat că „familia prim-ministrului a monopolizat exportul de nuci şi, respectiv, dictează preţurile pe piață”. A urmat replica lui Pavel Filip, care a spus că nu este adevărat și că, de fapt, cuscrul său are o companie care se ocupă de uscarea fructelor, inclusiv nuci, dar cota pe piață nu depășește 20 la sută.
Ziarul de Gardă a publicat încă în luna ianuarie trecut un articol din care vedem că la scurt timp după ce a fost învestit în funcţia de prim-ministru, Pavel Filip şi-a însurat fiul, Iulian, cu Nicoleta, fiica Carminei Vicol şi a lui Dumitru Vicol, fondatorul firmelor „Monicol” SRL şi „Monistar” SRL. Familia gestionează afaceri de milioane, iar „Monicol” SRL pare a fi cel mai important agent economic de pe piaţa nucilor şi a fructelor uscate din Republica Moldova. Mai mult, Carmina Vicol pare a fi în relaţii foarte bune cu ministrul Educației, Monica Babuc, dar şi cu cel al Sănătății, Silvia Radu. Din pozele publicate pe reţelele de socializare, vedem că cele trei au participat împreună la mai multe evenimente.
Pentru a verifica dacă există sau nu un monopol, Jurnal TV a mers la piaţa din oraşul Teleneşti. Acolo a aflat că toţi colectorii din oraş ar fi controlați de o singură firmă. Microbuzele cu miez de nucă ajung apoi la Orhei, la una dintre cele mai mari companii din Republica Moldova.
Întrebați de ce nu îndeplinesc acte de achiziţie şi unde ajunge până la urmă miezul de nucă, toţi colectorii au vorbit despre aceeaşi companie, din Orhei.
Jurnal TV a mers la firma din Orhei să-l întrebe pe directorul acesteia, Rahmo Tarek, sau pe mâna dreaptă al lui Tarek, un oarecare Mohamed, de ce angajaţii companiei nu întocmesc acte de achiziţie, dar şi dacă firma face parte din grupul celor trei, care dictează regulile pe piaţă.
Cum n-au reuşit să obţină vreo informaţie de la firma din Orhei, jurnaliștii au revenit la Teleneşti, unde oamenii vorbeau că o firmă străină, care activa de mai mulţi ani pe piaţa nucilor, are bariere la exportul mărfii și că a fost nevoită să apeleze la una din cele trei firme protejate de autorităţi. Ar fi vorba de firma lui Dumitru Vicol, cuscrul premierului Pavel Filip. În situaţia în care compania franceză s-a pomenit cu 47 de tone de miez de nucă sechestrat, iar camioanele încărcate cu marfă nu mai puteau să iasă din ţară, aceasta ar fi apelat la firma lui Dumitru Vicol pentru a face reexport, desigur la un preţ mult mai mic. În mod straniu, întreprinderea lui Vicol ar fi reuşit să exporte aceeaşi marfă, în baza aceloraşi acte de achiziţie, fără probleme. Iulia Teleucă a refuzat să răspundă la întrebările legate de Dumitru Vicol. Echipa Jurnal TV a sunat de cel puţin patru ori la întreprinderea lui Vicol, dar deşi jurnaliștilor li s-a spus să revenim mai târziu, acesta n-a fost disponibil să discute cu Jurnal TV.
Urmăriți investigația începând cu minutul -52:30.