Interpretul de operă şi muzică populară Ion Paulencu: „Să renaştem tradiţiile şi obiceiurile”

Imagine implicită

Cu trecerea anilor, frumoasele tradiţii şi obiceiuri de iarnă încep să-şi piardă farmecul sau sunt date uitării. O spune interpretul de operă şi muzică populară Ion Paulencu.

Artistul îşi aminteşte că pe vremuri era promovat folclorul autentic, precum colindele, urăturile şi alte genuri populare. Ion Paulencu este cuprins de tristeţe pentru că filmele sale, adevărate monografii ale tradiţiilor de iarnă, rămân în umbră, pentru că în Republica Moldova nimeni nu vrea să le difuzeze.

Născut într-un sat bucovinean, în regiunea Cernăuţi, folcloristul Ion Paulencu povesteşte că în localitatea sa de baştină tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie şi sunt valorificate din ce în ce mai mult.

În Basarabia, însă, farmecul tradiţiilor s-a pierdut. Nu mai sunt acele piese de teatru popular despre naşterea lui Hristos, iar creaţia sa, cele patru filme despre sărbătorile de iarnă, ar aduce lumea mai aproape de acele obiceiuri frumoase, mai spune artistul.

Doar că în Republica Moldova interesul pentru frumos nu este atât de mare. Drept dovadă este refuzul difuzării filmelor sale, susţine interpretul.

Sursa:jurnal.md