(INTERVIU) Aliona Mandati: Agricultorii nicidecum nu își pot reveni după furtul miliardului
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Aliona Mandati, vicepreşedinta Platformei Demnitate şi Adevăr (PDA), a vorbit despre situaţia actuală din agricultură, despre schimbările ce au intervenit după ce a intrat în politică, despre colaborarea PDA cu PAS etc.
T: Doamna Mandati, sunteți din domeniul agricol. Cum puteți caracteriza succint starea actuală a sectorului agrar ?
A.M.: Agricultura continuă să fie într-o criză profundă. Competitivitatea producătorilor agricoli este una net inferioară comparativ nu doar cu omologii din țările dezvoltate din UE, dar și cu fermierii din țările vecine. Acces foarte limitat la resursele financiare, irigare insuficientă, monopolizarea piețelor de comercializare a producției agricole și impozitarea inechitabilă sunt cele mai mari probleme ale sectorului.
Subvențiile în Uniunea Europeană constituie în medie 500 euro la hectar. Chiar și în România sprijinul statului a ajuns deja la peste 200 euro per hectar. La noi suportul bugetar, recalculat la toata suprafață agricolă, este mai mic de 25 euro pentru un hectar. Totodată, Regulamentul de subvenționare devine în fiecare an tot mai birocratic.
Agricultorii moderni nicidecum nu își pot reveni după furtul miliardului și după devalorizarea monedei naționale.
La diferența de curs, fermierii, care au avut credite valutare, au fost nevoiți să achite sute de milioane de lei suplimentar. Doar întreprinderea mea a plătit din cauza acțiunii mîrșave a unui grup îngust de escroci, protejați la cel mai înalt nivel, diferența de curs în suma de peste 4,5 mln. lei.
Prețurile de achiziționare a producției agricole pentru mai multe culturi agricole dictează un mic cartel în frunte cu compania „Trans-Oil”, controlată de Plahotniuc. Aceasta, de regulă, stabilește prețurile de procurare a cerealelor și culturilor tehnice la nivel semnificativ mai mic decît cotațiile bursiere. Consiliul Concurenței este la noi practic nefuncțional, dar politica de intervenție din partea statului lipsește, deși există o lege specială în acest sens. În Moldova nu există un fond de intervenții, care să procure anumite cantități de producție agricolă de la fermieri, atunci cînd pe piață este saturată de produse. Astfel, agricultorii, chiar atunci când obțin recolte bune, sunt nevoiți să achite datoriile, să-și vîndă producția în primele luni după recoltare la prețuri mizere, care deseori nici nu acoperă prețul de cost.
În prezent, nici 5% din terenurile agricole nu sunt irigate. Pentru că nu s-a rezolvat problema accesului la apele din fîntînile arteziene, cu toate că modificarea legislativă a fost operată în 2014. Deși agricultorii au solicitat insistent, nu a fost introdus impozitul consolidat, care acumulează mai multe impozite și taxe și se calculează pe la suprafața terenului agricol, nu a fost votată multașteptata lege a zilierilor, care simplifică considerabil angajarea lucrătorilor sezonieri. Nu e de mirare că ramuri întregi ale agriculturii s-au scufundat în zona economiei cenușii.
T: Dar guvernarea cunoaște aceste probleme? Există o platformă de dialog între autoritățile statale și agricultorii ?
A.M.: Primul ministru s-a întîlnit cu reprezentanții asociațiilor de fermieri prima și ultima dată în aprilie 2016. A fost creat un grup de lucru, care urma să discute cele mai importante probleme din domeniul agricol. Dar, la modul practic, în continuare nu s-a întîmplat nimic. Grupul de lucru a fost convocat de două ori fără rezultate palpabile pentru agricultori. Pe urmă, consilierul Prim-ministrului pe agricultură a plecat din serviciu și actualmente, după cîte știu, șeful Guvernului nu dispune de consilier pe problemele sectorului agroindustrial. Ministrul Agriculturii, după cum știți, a fost arestat. Mai apoi s-a început reforma Guvernului. Acum merge procesul comasării mai multor ministere. Producătorii agricoli din nou au rămas singuri cu problemele lor.
Vă mai aduc un exemplu, care denotă elocvent atitudinea guvernării față de agricultori. În aprilie 2016 pomicultorii din nordul țării au pierdut în urma înghețurilor de primăvară peste 400 mln. lei. Probabil, ați auzit multe promisiuni că statul le va sări în ajutor. A trecut un an și jumătate, dar nici pînă în prezent fermierii, care au suferit primăvara trecută nu au primit despăgubiri în suma totală de 13 mln. lei. Asta după ce lista beneficiarilor a fost castrată prin excluderea sutelor de pomicultori sub diferite pretexte.
T: Sunteți unul din puținii oameni de afaceri, care a îndrăznit deschis să se implice în politica, aderînd la un partid de opoziție. Ați simțit presiunea guvernării după acest pas?
A.M.: Pînă când am început să susţin deschis un partid de opoziție, nimeni din mass-media nu a vorbit negativ de activitatea mea economică. Mai mult decît atît, dacă veți ridica arhivele video la unele posturi de televiziuni ale lui Plahotniuc, veți găsi acolo reportajele despre cum fructele crescute de întreprinderea mea, în premieră au fost exportate în UE, imediat după semnarea Acordului de Asociere. Tot acolo sunt niște cifre statistice ce țin de sumele investițiilor, efectuate de compania mea în modernizarea afacerii, precum și cîte locuri de muncă au fost create în ultimii 5 ani în satul Domulgeni, raionul Florești, unde activează firma mea.
Doar că aceste informații absolut corecte imediat au fost uitate de holdingul oligarhului după ce eu am spus tranșant că lucrurile merg rău în țara, iar partidul lui Plahotniuc, denumit nu știu de ce „democrat”, are mai multă nevoie de personaje „тупые и послушные”. Îndată am devenit unul din principalii dușmani ai regimului, mai ales după ce am aderat la Platforma DA, un partid care are o poziție intransengentă în ce privește lupta pentru eliberarea statului capturat de mafie. Ziariștii, plătiți din banii furați, au început să estimeze valoarea automobilului meu, procurat în leasing. Au apărut niște inepții precum că eu chipurile folosesc ilegal apă în casa mea. La mine în oficiu au venit mai mulți mesageri cu reputație dubioasă, care tot mă avertizau că mâine-poimâîne vor veni la mine cei de la CNA și o să mă închidă. Unul din foștii mei parteneri de afaceri a fost presat ca să iasă public în conferință de presă și să vorbească despre datoriile mele inexistente față de dînsul. Foarte mult au suferit apropiații mei, ascultînd acest linșaj mediatic.
Este greu de luptat impotriva acestei campanii mîrșave de denigrare în situația în care spațiul mediatic cu acoperire națională este controlat plenar de un singur om. De exemplu, a doua zi după ce a apărut știrea despre apă, am prezentat public toate documentele ce confirmă că eu folosesc absolut legal apă pentru casa mea. Dar cei care au dat cu noroi în mine, nu au arătat aceasta informație. În ciuda acestei campanii mizerabile, eu simt o mare susținere din partea oamenilor cu care zilnic mă întîlnesc alături de colegii mei din Platforma DA. Poporul tot mai mult învață să separe grîul de neghină și nu mai vrea să fie prostit de cei care 8 ani au fost la guvernare și au distrus țara noastră.
T: Cum vedeți activitatea Platformei DA în contextul următoarelor alegeri parlamentare, după modificarea sistemului electoral?
A.M.: În primul rând, lupta pentru anularea votului mixt nu s-a terminat. Din discuțiile noastre cu oamenii ne-am convins, că acest „fruct” al colaborării lui Plahotniuc cu Dodon nu are susținerea populației. Guvernarea a mințit atunci când a vorbit despre faptul că există consens național în această problemă. În realitate, poporul vrea o altă clasă politică, iar modificările operate de tandemul democraților și socialiștilor vor împiedica această schimbare, vor face mai dificilă sancționarea politică și penală a politicenilor, care au furat țara.
Totodată, modificarea sistemului electoral a deteriorat substanțial relațiile noastre cu Uniunea Europeană, acestea atingând cel mai critic nivel din 2003 încoace. Țara riscă să fie izolată de Occident și aruncată într-o zonă de turbulență cu consecințe imprevizibile și poate ireversibile. Iată de ce Platforma DA a propus ca în această chestiune de importanță majoră (modalitatea de alegere a deputaților) să se apeleze în mod constituțional la popor, în cadrul unui referendum.
T: Aveți sprijinul altor forțe civice, politice în acest sens?
A.M.: Deocamdată, societatea civilă, oamenii cu care intrăm zilnic în contact în cadrul Campaniei naționale „O strângere de mână din inimă” constituie unicul suport al nostru. De fapt, e la fel ca și în cazul colectării celor peste 400 000 de semnături pentru referendum sau în cel al inițiativei noastre de îmbunătățire a actualului sistem proporțional de vot cu deschiderea listelor, cu votul prin corespondență, cu facilitarea implicării diasporei, a tinerilor, a femeilor.
T: Sistemul proporțional preferențial propus de Platforma DA a fost ignorat de guvernare și următoarele alegeri se vor desfășura după sistemul mixt. Cum veţi proceda?
A.M.: În aceste condiții dificile determinate și de 8 ani de profanare a valorilor europene, este foarte important să dăm un semnal pozitiv alegătorilor în privința unității forțelor antioligarhice și realmente proeuropene. Anume pentru a atinge acest scop, am făcut colegilor de la PAS o ofertă politică, privind semnarea unui Acord strategic de lungă durată (valabil pentru parlamentare, locale și prezidențiale).
T: Dar la concret, ce presupune colaborarea la următoarele alegeri parlamentare?
A.M.: Colaborarea presupune un bloc comun, creat pe principiul de paritate și unitate atât pe liste, cât și în circumscripții.
T: Și care a fost răspunsul?
A.M.: Din păcate, la fel ca și la prezidențiale, răspunsul întârzie. O asemenea experiență am cunoscut deja. În toamna lui 2016, noi am avut rezultatele reale ale unor sondaje de opinie interne ale PD, privind șansele candidaților Andrei Năstase și Maia Sandu. Vă amintiți că anume acest instrument a fost unicul criteriu de identificare a candidatului unic acceptat de dna Sandu, mersul în teritoriu, conferințele comune etc., nefiind acceptate.
Din datele furnizate din anturajul PD, am aflat că Vlad Plahotniuc a intervenit de mai multe ori în studiile sociologice la nivelul colectorilor, chiar și în cele comandate de străini. Cunosc că inițial, în câteva sondaje, Andrei Năstase a avut un scor mult mai bun, era foarte aproape de procentajul lui Igor Dodon. Însă, după intervenţia GBC, rezultatele finale au fost modificate în defavoarea liderului Platformei DA. Andrei Năstase a știut acest lucru. Despre asta i-am comunicat și dnei Sandu la ședința Consiliului Politic National din 14 octombrie 2016.
Dar, în condițiile în care candidatul PAS a insistat să candideze, de dragul intereselor țării și a speranței oamenilor într-o schimbare, Andrei Năstase s-a retras din cursa prezidenţială și, împreună cu echipa, a continuat campania electorală în favoarea candidatului comun.
În prezent, arma sondajelor din nou este aplicată împotriva noastră, dat fiind faptul că Plahotniuc dorește lichidarea cu orice preț a unei forțe politice redutabile. El știe foarte bine, că noi niciodată nu vom face coaliție cu PD. Speranța sa se îndreaptă către alte partide de opoziție pe care fie le controlează încă de pe acum, fie le va îmblînzi să colaboreze cu el de dragul salvării parcursului european, o sintagmă care în ultimii ani a fost cea care a nenorocit acest popor şi a pustiit țara. Or, integrarea europeană și Plahotniuc sunt antonime, lucruri total opuse. Iată de ce în curând vom avea zeci de sondaje, tipărite la GBC, care ne vor poziționa cât se poate de jos, fie chiar sub zero procente. Iar analiștii vor analiza rezultatele în studiouri de televiziune controlate, publice și private, influențînd opinia publica națională și internatională.
Într-un stat ca R. Moldova, deciziile majore ale noii clase politice nu se pot baza doar pe sondaje. Ele trebuie luate cu responsabilitate și asumate politic. Pentru noi, cele mai palpabile studii sociologice sunt întîlnirile cu oamenii, în sate și orașe, în Diaspora uitată de politicieni și sociologi.
În acest context, nu ne rămâne decât să facem apel la rațiune și la înțelegerea faptului că doar o opoziție unită antioligarhică are șanse bune să acumuleze mai multe voturi la alegeri și să facă schimbarea, așteptată de oameni.
Ceea ce trebuie să se înțeleagă, e că nu vom mai accepta niciodată stabilirea unor reguli de joc după criteriile controlate de Plahotniuc, în special nu ne vom ghida de măsurările lui a căldurii și receptivității oamenilor față de Platforma Da și Andrei Năstase.
T: Vă mulţumim!
Andriana Cheptine