(INTERVIU) Andrei Năstase: „Platforma DA va participa la alegerile viitoare pentru a prelua şi transforma puterea într-o forţă a oamenilor”
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, a vorbit despre preconizata reorganizare a Guvernului, ce şanse sunt ca sistemul electoral să fie totuşi modificat şi ce ar trebui să se întâmple ca promotorii ideii respective să renunţe la ea, dacă vor urma şi alte proteste împotriva preconizatei modificări a sistemului electoral, ce poziţie va ocupa Platforma DA faţă de referendumul de demitere a Primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, dar şi alte aspecte importante.
T.: Dle Năstase, ce părere aveţi despre preconizata reorganizare a Guvernului?
A.N.: Uneori am impresia că guvernarea nu face nimic altceva decât să se inspire din programul politic al Platformei noastre. Despre necesitatea unei reforme reale a administraţiei publice centrale am vorbit şi am scris acum doi ani, argumentând că pentru o ţară mică ca Republica Moldova nu este acceptabilă o garnitură guvernamentală excesivă ca număr. Cu toate acestea, este inacceptabil ca în procesul de reformare a administraţiei publice centrale să existe abordări superficiale, care s-ar limita la reducerea drastică a numărului de ministere şi altor autorităţi cu schimbarea funcţiilor de la o zi la alta. Orice reformă trebuie să pornească de la o analiză funcţională solidă care va arăta adevărata realitate dintre instituţii şi sector.
Trebuie să recunoaştem că în ultimii ani administraţia publică a fost profund devalorizată. Funcţionarii publici au fost trataţi printr-o lipsă de respect din partea autorităţilor. Politizarea excesivă, sisteme incorecte de promovare în carieră, salarii mici, fluctuaţia cadrelor din cauza lipsei stimulării funcţionarilor, lipsa unor reguli clare, corupţia care a înflorit în aceşti ani, i-a demotivat profund pe oamenii de stat cu adevărat responsabili. Aceste fenomene au slăbit simţitor calitatea instituţiilor noastre publice.
În acest sens, una din priorităţile viitoarei guvernări este o modernizare profundă a instituţiilor statului, în special a administraţiei publice centrale. Avem nevoie de o administraţie publică eficientă, compactă şi responsabilă. Printre acţiunile care vor fi întreprinse de către noi se numără în primul rând profesionalizarea corpului de funcţionari publici. Acest lucru se va realiza prin menţinerea celor mai buni funcţionari, eliberarea din funcţie a funcţionarilor corupţi şi incompetenţi. Este necesară desfăşurarea unui proces riguros de recrutare.
Vom crea un sistem de formare profesională continuă a funcţionarilor care va stimula performanţa în administraţia publică centrală. Vom institui un sistem de motivare în bază de meritocraţie a funcţionarilor prin creşterea treptată a salariilor în funcţiile publice. De asemenea, este necesară remunerarea acestora, în bază de performanţă. Este extrem de importantă asigurarea unei stabilităţi în funcţie a corpului de funcţionari şi eliminarea factorului politic din administraţie.
Trebuie să scăpăm de această blestemată „rotaţie a cadrelor” în care vin tineri, acumulează experienţă şi pleacă să activeze în alte domenii, sau în afara ţării din cauza salariilor mizerabile şi a atitudinii pline de dispreţ a guvernanţilor. Această realitate nu ne permite să avem un corp de funcţionari bine pregătiţi şi motivaţi să activeze în administraţie, de unde şi lipsa de eficienţă a instituţiilor noastre.
Într-un stat capturat această reformă, ca şi multe altele, nu se face reieşind din necesităţile oamenilor şi mediului de afaceri. Vă amintiţi că Prim-ministrul Filip a vorbit despre această reformă încă la 28 aprilie 2016. De ce nu s-a produs acest lucru în perioada indicată? A trecut mai mult de un an de la acea declaraţie şi Plahotniuc revine la ideea buclucaşă şi face acest lucru demonstrativ, în lipsa şefului formal al executivului. Chipurile, pentru că acum ar fi apărut oportunitatea politică.
Scopul său primordial este distragerea atenţiei de la tentativa de modificare a sistemului electoral, cu care a dat în bară şi, în mare parte, a pierdut sprijinul europenilor. Acum coordonatorul regimului are nevoie să arate partenerilor externi că revine la altă reformă solicitată de ei şi, totodată, încearcă să-şi ridice ratingul, care se află la pământ, cu asumarea personală a procesului de reducere a ministerelor şi agenţiilor. Totodată, procesul respectiv coincide cu înţelegerea aproape făţişă cu Dodon privind guvernarea comună în condiţiile în care ultimul acceptă statutul de frate mai mic. Aşadar, se produce izgonirea de la treuca puterii a lui Ghimpu şi reformatarea executivului cu participarea aşa-zişilor tehnocraţi apartinici, loiali personal lui Plahotniuc şi Dodon. Pe coordonatorul mafiei nici nu-l deranjează faptul că, de regulă, reforma Guvernului se face imediat după alegeri de o putere credibilă, care are mandat proaspăt şi legitim de la popor. Pe el nu-l interesează că, tradiţional, în procesul unei astfel de reforme complexe multe instituţii ale statului, care şi aşa sunt puţin eficiente, funcţionează la turaţii minime. Plahotniuc e conştient de faptul că toate deciziile importante vor fi luate la Nobil şi nu la Guvern. Pentru dânsul important e să nu existe probleme organizaţionale la Ministerul Afacerilor Interne şi Procuratură, instituţii captive care asigură securitatea regimului şi sunt principalele unelte de represiuni şi intimidări a opoziţiei.
Recapitulând, ţin să menţionez că nu există nicio brumă de reformă, ci un PR politic şi concentrare plenară în mâinile mafiei a tuturor structurilor aparent statale cu reorientarea unor fluxuri financiare şi a zonelor economice profitabile de la liberali spre socialişti. Adevărata reformă a administraţiei centrale este posibilă doar în condiţiile unui stat liber şi urmează a fi realizată în paralel cu descătuşarea economiei prin detenebrizarea, debirocratizarea, demonopolizarea şi deoffshorizarea acesteia, concomitent cu descentralizarea profundă a ţării. Platforma DA ştie cum trebuie de organizat lucrurile şi îşi asumă implementarea acestei reforme în interesul cetăţeanului, după demontarea regimului Plahotniuc.
T.: Ce şanse sunt ca sistemul electoral să fie totuşi modificat şi ce ar trebui să se întâmple ca promotorii ideii respective să renunţe la ea?
A.N.: Spuneam anterior că schimbarea sistemului electoral este o cauză pierdută pentru democraţia Moldovei. Ce ar însemna asta? În primul rând ca regimul actual să se menţină la putere printr-o corupere fără precedent nu doar a electoratului, ci şi a candidaţilor, indiferent dacă e vorba de independenţi sau de membri de partid.
De aceea trebuie să ne opunem cu toată forţa, să informăm în continuare instituţiile internaţionale, să interacţionăm cu societatea civilă, să colaborăm cu presa liberă şi independentă pentru a aduce la cunoştinţa cetăţenilor, în special a celor de la ţară, cu acces limitat la fluxul informaţional, adevărata intenţie a regimului, aceea de a se menţine la putere în pofida voinţei populare. Să fim în permanenţă în dialog cu oamenii.
Totodată, să nu uităm să aducem în permanenţă exemplul Găgăuziei, unde oamenii au ales „deputaţii lor” pe mai multe circumscripţii, iar la momentul actual majoritatea au ajuns a fi aleşii lui Plahotniuc. Chiar alaltăieri a parvenit informaţia că un grup de deputaţi ai Adunării Populare, aleşi ca independenţi sau cu sprijinul altor partide, au aderat la mişcarea „Новая Гагаузия”, controlată de Partidul Democrat. Acest lucru ne aşteaptă la nivelul întregii ţări, dacă nu stopăm acest proces de amplificare a corupţiei politice.
T.: Vor urma şi alte proteste împotriva preconizatei modificări a sistemului electoral?
A.N.: Dacă actuala grupare nu se va conforma presiunilor interne şi externe, atunci cu siguranţă vom continua acţiunile de protest. Duminică a fost un început. La 11.30, la monumentul lui Ştefan cel Mare au venit reprezentanţii Platformei DA din toate organizaţiile teritoriale. Nu au reuşit să vină mulţi simpatizanţi din Călăraşi şi Străşeni, unde a fost blocat orice transport public. Lângă Gara Auto din Străşeni s-au adunat peste o mie de oameni. Oricum, prezenţa Platformei a fost una solidă şi remarcată de societate, şi poate fi şi mai numeroasă. Noi am demonstrat din nou că avem cele mai serioase intenţii de a face schimbări în Moldova. Avem sprijinul maselor, o echipă de oameni cumsecade, putem organiza un partid la cererea expresă a cetăţenilor – ceea ce ne face să credem că vom reuşi să conducem şi ţara. Dar pentru următorul protest anunţat este imperios necesar ca toate partidele anti-oligarhice, care au semnat Declaraţia pentru menţinerea sistemului electoral actual, să-şi mobilizeze propriii activişti şi simpatizanţi. Este foarte bine că iniţiativa protestului aparţine celei mai sănătoase părţi a societăţii civile. Deja vedem atacuri murdare din partea regimului în adresa activiştilor civici, care protestează şi încercări de a contrapune acestora altă „societate civilă” de buzunar. În aceste condiţii foarte mult depinde de partidele de opoziţie reală care, conform normelor politologice, la fel sunt parte a societăţii civile.
T.: Cum calificaţi intenţia de a sista ajutorul de 100 mil. euro al UE pentru Moldova, dat fiind intenţia guvernării de a modifica sistemul electoral?
A.N.: Nu pot să spun că voi fi foarte bucuros, ştiind că aceşti bani sunt destinaţi pentru reformele şi modernizarea ţării, de care urmează să beneficieze cetăţenii noştri. Îmi pare rău că poporul Republicii Moldova are de suferit din cauza obsesiei unui mafiot, care cu toate tentaculele încearcă să se ţină de putere, fără a face ceva bun pentru oameni. Însă nimeni nu le reproşează ţărilor civilizate că nu finanţează Coreea de Nord, de exemplu. Or, noi mergem cu paşi rapizi spre dictatură şi Europa ne dă un semnal clar că deja înţelege acest lucru. Mai ales că regimul oligarhic speculează în permanenţă faptul că finanţarea din partea UE este un fel de recunoaştere de către comunitatea europeană a inexistentelor reforme de la Chişinău. Uniunea Europeană ne-a ajutat enorm! Şi ne ajută mereu. Dar acest ajutor trebuie condiţionat şi gestionat corect.
Dacă Guvernul – oricare ar fi el – fură, minte, împovărează cetăţenii, atunci finanţarea externă trebuie suspendată până se va reveni la normalitate sau, cel puţin, să fie condiţionată foarte dur cu rezultatele reale ale reformelor, care sunt palpabile şi pentru cetăţeni. Pe de altă parte, aceste finanţări nu pot dura la nesfârşit şi puse pe umerii oamenilor. În urma reformelor sistemice, Moldova trebuie să se autogestioneze, să ofere locuri de muncă cetăţenilor săi, să fie atractivă pentru investitorii străini. Uniunea Europeană trebuie să ne înveţe să prindem peştele, nu să ne dea bani pentru a-l cumpăra de la magazin, mai ales că o bună parte din bani nici nu ajung până acolo!
T.: Puterea a sugerat că inclusiv Dvs. aţi avut un rol anume în ceea ce ţine de sistarea ajutorului acordat de UE ţării noastre. Cum comentaţi?
A.N.: Rolul meu şi al colegilor mei din opoziţia anti-oligarhică şi societatea civilă a fost de informare corectă şi exhaustivă a demnitarilor şi înalţilor funcţionari de la Bruxelles şi din alte capitale ale lumii despre crimele politice, economice, sociale ale regimului Plahotniuc. Dacă spusul lucrurilor pe nume conduce la suspendarea finanţării din partea UE, înseamnă că lucrurile în Republica Moldova merg foarte prost, oamenii au de suferit, iar integrarea europeană devine un mit.
T.: Credeţi că UE ar putea lua şi alte decizii privind Moldova dacă promotorii ideii de modificare a sistemului electoral nu vor renunţa la aceasta?
A.N.: Toată lumea observă că lucrurile pe plan extern se schimbă, în ultimul timp, vertiginos. Europa vede altfel situaţia social-politică, pune accente serioase pe faptele de corupţie şi derapajele puterii, avertizează direct pe cel care stă în spatele puterii, oligarhul Plahotniuc. Şi aveţi dreptate, europenii pot să nu se oprească aici, la amânarea finanţării. Mai mulţi parlamentari din capitala UE au declarat că există şi alte măsuri pentru a determina regimul de la Chişinău să renunţe la a ţine Moldova în captivitate, să respecte angajamentele internaţionale, în primul rând Acordul de asociere şi cel de Liber schimb.
T.: Există opinia că, dacă UE nu va mai da bani Moldovei, guvernarea ar putea renunţa la cursul pro-european. Pe cât de posibil vi se pare acest lucru?
A.N.: Actuala guvernare nu este nici proeuropeană, nici democratică. Declarativ, da, realmente, nu! Actualul regim poate renunţa formal la cursul pro-european în orice clipă, indiferent de existenţa finanţării din partea UE. Mafia nu are orientare geopolitică şi se ghidează în activitatea sa exclusiv de interesele financiare. Altfel cum putem explica atacurile raider, spălătoria rusească de 30 de miliarde de dolari, furturile de sute de milioane de lei, pe care le-am deconspirat încă în perioada 2011-2014, peste 150 mln. reuşind să le salvez. Dacă la o anumită etapă pentru Plahotniuc va fi convenabil să renunţe la vectorul european pentru a-şi salva puterea, banii şi libertatea, el va face acest lucru fără nicio ezitare. Mai ales că are şi o înţelegere cu Dodon, iar oamenii şi ţara pentru ei nu contează.
Apropo, să ne întrebăm, însă, dacă în realitate, de facto regimul nu a renunţat deja la cursul european, după ce în mod fariseic şi cinic a susţinut din toate punctele de vedere candidatura Moscovei la funcţia de Preşedinte, după ce a fraudat alegerile în favoarea lui Dodon. Important este ca în momentul cotiturii geopolitice în Moldova să existe o opoziţie puternică pro-europeană şi anti-oligarhică, capabilă să nu admită o asemenea manevră. Iată de ce mai este vital să nu admitem instaurarea în ţara noastră a unui regim autoritar, care va strangula orice opoziţie reală.
T.: Ce poziţie va ocupa Platforma DA faţă de referendumul de demitere a Primarului capitalei, Dorin Chirtoacă?
A.N.: Pe de o parte, iniţiativa de a-l demite pe Chirtoacă vine de la cuplul Plahotniuc-Dodon, care au împărţit zonele de influenţă, pe de alta, actualul primar, aflat în cel de-al treilea mandat este o catastrofă pentru capitala ţării. Demiterea lui ar fi o sancţiune prea blândă.
Ţinem bine minte că acum câteva luni un grup de iniţiativă din cadrul societăţii civile a iniţiat procedura de colectare a semnăturilor pentru organizarea unui referendum de demitere a edilului. Atunci justiţia lui Plahotniuc a respins iniţiativa, având o înţelegere cu Mihai Ghimpu. Vorbesc zilnic cu zeci de oameni din Chişinău care sunt revoltaţi de modul de administrare a capitalei. Prin urmare, consider că oamenii, chişinăuienii sunt cei mai îndreptăţiţi să decidă cum e mai bine. Dacă la referendum se va vota pentru revocare, rezultă că asta este voinţa alegătorilor. Pentru acel moment avem o strategie clară, responsabilă prin care cârma capitalei noastre să ajungă pe mâinile unui manager integru, capabil să restabilească ordinea şi buna funcţionare a municipalităţii, să stârpească corupţia mare şi mică. Şi da, va trebui să facem tot posibilul ca în locul unui primar ineficient să nu ajungă candidatura docilă a lui Dodon şi Plahotniuc.
T.: Domnule Năstase, alegerile parlamentare vor avea loc cel mai probabil în termen, anul viitor. În acest context aş vrea să aflu cum se va poziţiona Platforma DA, ce strategii va aplica pentru a prelua puterea?
A.N.: La ora actuală Platforma Demnitate şi Adevăr este pregătită şi aptă pentru a prelua şi gestiona puterea în Republica Moldova în interesul oamenilor. Avem un program ambiţios, dar real. Suntem o echipă de oameni cumsecade, buni profesionişti în diferite domenii, care nu au făcut parte niciodată din sistem şi structurile guvernamentale, dar care sunt capabili să combată corupţia, să facă reforme generatoare de locuri de muncă bine plătite, pensii decente, servicii medicale eficiente şi accesibile, educaţie şi siguranţă. Acest lucru poate fi posibil, evident, în condiţiile în care scrutinul parlamentar se va desfăşura nu doar în conformitate cu prevederile actualului Cod, ci şi în urma depolitizării CEC-ului, CCA şi altor instituţii de drept şi de reglementare. Nu este suficient să păstrăm actualul sistem electoral, este imperios necesar să-l scoatem din captivitatea banilor furaţi de Plahotniuc de la popor.
Starea de spirit a Platformei, a liderilor locali, membrilor si simpatizanţilor noştri este una exemplară, în ciuda intimidărilor, hărţuirii continue la care sunt supuşi. Activiştii Platformei din teritoriu, dar şi fruntaşii acesteia sunt persecutaţi ca nimeni alţii de maşinăria coercitivă a statului captiv. Plahotniuc are o frică animalică anume de Platforma Demnitate şi Adevăr, de aceea şi-a pus toate tunurile pe noi, manifestând clemenţă faţă de alţii.
Din aceste motive, împreună cu colegii mei întreprindem un şir de acţiuni, inclusiv sesizarea instituţiilor internaţionale, menite să-i apere pe toţi cei care au avut sau au de suferit din cauza regimului. De asemenea, vom întreprinde acţiuni hotărâte de contracarare a linşajului mediatic practicat de holdingul propagandistic al oligarhului. Vom merge până la capăt şi vreau să-i asigur pe cetăţenii ţării: Platforma DA va participa la alegerile viitoare pentru a prelua şi transforma puterea într-o forţă a oamenilor. Cu atâta putere un om politic şi-ar face ţara şi oamenii ei fericiţi. Plahotniuc, însă, se joacă după bunul plac cu justiţia controlată şi regulile pentru a se salva de răspundere politică şi penală.
Dacă Plahotniuc ar juca după reguli, demult îl terminam politic.
Îşi amână sfârşitul, nimic mai mult!
Sursa:jurnal.md