(INTERVIU) IGOR MUNTEANU: OPȚIUNEA MEA ESTE SĂ AJUT LA CONSTRUCȚIA UNEI ALTERNATIVE DEMOCRATICE DE GUVERNARE
În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, fondatorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, ex-Ambasador, a vorbit despre plecarea de la conducerea institutului, dacă va candida pentru un mandat de deputat, dacă este membru al vreo unui partid politic, despre eventualul referendum pentru integrare europeană, dar și alte aspecte importante.
T.: Dle. Munteanu, recent ați plecat de la conducerea IDIS Viitorul. Care este motivul? Are vreo legătură cu apropiatele alegeri parlamentare?
I.M.: Răspunsul scurt este – nu am plecat, ci am acceptat și promovat la funcțiile executive de conducere ale Institutului IDIS Viitorul persoane remarcabile ca ținută profesională și dedicație – Liubomir Chiriac va fi noul Director Executiv, alături de Carolina Ungureanu, Vicedirector pentru cooperare internațională. Ambii reprezintă persoane deosebite care vor continua să facă fapte mari pentru societate. Noi, la IDIS, aplicăm principiul rotației la funcțiile executive de mai mult timp, iar faptul că IDIS este unul din cele mai vechi și mai cunoscute think tankuri din RM, ne-a permis să aplicăm acest mecanism de mai multe ori.
În al doilea rând, chiar dacă mi-aș dori nu aș putea să mă retrag din IDIS pentru că sunt unul dintre fondatorii acestei instituții la care am lucrat mulți ani și am rezistat în ciuda multor restrișt și probleme impuse de-a lungul timpului de diverse guverne și președinți ai RM, despre care nu ne-ar ajunge suficient timp în acest interviu. Cu certitudine voi rămâne printre Membrii Consiliului Administrativ al IDSI, un organism care supraveghează deciziile luate de conducerea executivă, stabilind prioritățile de dezvoltare ale Institutului și convergența acțiunilor sale cu scopurile statutare, în acest fel vom marca în 2019 25 de ani de la înființarea Fundației Viitorul, astăzi cunoscut ca Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale.
T.: Sunteți printre fruntașii Mișcării „ACUM”. În context, ați decis deja, veți candida la un mandat de deputat din partea mișcării? Pe liste sau pe circumscripție?
I.M.: Am acceptat să mă implic în Comitetul mișcării de rezistență în luna iulie ca un protest personal, dacă vreți, împotriva cursului asumat de actuala guvernare PD-istă de a desființa statul de drept în RM, de a-și privatiza instituțiile statului și proprietățile publice, folosindu-se de judecători și procurori ca de niște ciobeni arvoniți cu ziua. Nu aș vrea să-i supăr pe ciobeni, dar incultura și lipsa de scrupule ridicată la rang de ”calități profesionale” într-un sistem controlat de un grup cleptocratic, au făcut mai mult rău cetățenilor RM decât ne-au putut face toți vrăjmașii acestei țări la un loc.
Când totul piftie de fals, iar guvernul și legislativul se transformă în marionetele unui grup de influență obscur, eu personal văd numai 2 opțiuni în fața mea: fie mă implic deplin în schimbarea acestui regim, fie plec cu totul din RM. Opțiunea mea este să ajut la construcția unei alternative democratice de guvernare, viabile, meritocratice, profesioniste și întemeiate pe o clară asumare a identității naționale românești. Ne așteaptă o muncă grea și asiduă înainte, și mulți dintre noi știu exact ce este de făcut pentru a opri dezastrul social și economic la care sunt supuși cetățenii RM. Consider necesar să avem o lustrație a sectorului public și din acest motiv am sprijinit scrierea și promovarea în Parlamentul RM a unui proiect de lege inspirat de Global Magnitsky Act, o legislație necesară care ne-ar putea ajuta la ”curățarea grajdurilor” din justiție și organele de drept, la restabilirea integrității în serviciul public. Și da – dacă viitorul bloc electoral va considera vital să candidez la viitoarele alegeri, nu voi ezita să-mi asum responsabilitățile campaniei, pe orice fel de liste, decise de comun acord. Eu cred că-i putem bate chiar și cu propriile arme.
T.: În genere, ați fost/sunteți membru al unui partid politic? Dacă da, care? Dacă nu, intenționați să aderați? Ce va făcut să vă implicați mai activ în viața politică a RM?
I.M.: Vă mulțumesc foarte mult pentru întrebare. Eu nu sunt membru al niciunui partid politic și nici nu am fost vreodată. În ciuda speculațiilor sterile pe care le-am notat pe la niște postaci PD, care se tot chinuie să mă lipească de vre-un partid, am susținute cauze și nu partide. Am avut mulți pețitori, unii destul de agresivi, dar s-au făcut oale și surcele, pentru că au fost slabi de înger și lipsiți de perspectivă. Viața politică din RM arată astăzi ca o casă vraiște, delapidată și pe alocuri arsă și murdărită de cei care au intrat în ea prin efracție, ca să folosim aici o metaforă. Nu este doar o datorie civică, dar și o nevoie existențială de a face ordine în această casă comună care se numește RM și asta-i motivul pentru care voi face și politică.
T.: PAS, Platforma DA, PLDM și PL au început discuțiile privind consolidarea forțelor în contextul alegerilor parlamentare. În opiniai dvs., vor avea un rezultat pozitiv aceste discuții? Ar putea ajunge la un numitor comun?
I.M.: Orice negocieri produc niște rezultate. Uneori, ele doar confirmă pozițiile părților participante la discuții. Câteva observații. În primul rând – exclud că viitorul bloc electoral ar putea merge pe baze algoritmice, care-a pus ”pe butuci” câteva alianțe pro-europene între 2009-2015 și ar putea exploda eventual în mâinile celui care le-ar prelua în viitor. Doi, formarea unui bloc electoral nu-i același lucru cu ideea de ”free lunch”, există criterii și obligații de care trebuie să se țină cont cu respect și sensibilitate pentru orice parteneri potențiali. Cine crede că politicienii irascibili și frustrați pot negocia bine pentru partidele lor se înșeală amarnic, indiferent de lunga lor contopire cu politicul.
Trei, nici un om valoros nu poate fi uitat ori trecut cu vederea, dat fiind necesitatea de unitate și solidaritate de care este nevoie pentru a demonta guvernarea grupurilor oligarhice, care au fost direct vinovate de delapidarea băncilor, de falimentarea intenționată a economiei naționale și de tot dezastrul politic care se leagă astăzi de numele Guvernului condus de PM P.Filip. Numai uitați-vă cum s-au așezat în careul pre-electoral cele 2 partide oligarhice înrudite, PSRM și PD, sub aceiași doctrină ”pro-Moldova”, care-și trage origiile de la binomul PDAM-Unitate Edinstvo din anii 1994-198. Exact din acest motiv ambele partide oligarhice, PSRM și PD, trebuie să fie scoase de pe carosabil pentru următorul ciclu politic. Parafrazându-l pe regretatul Senator McCain, am putea spune că ”este un grup infracțional camuflat sub un partid politic”, tot așa cum Rusia este ”o stație de benzină camuflată sub numele de stat”.
Sarcina #1 pentru scrutinul din februarie 24, 2019, este monumentală, dar realistă.
T.: Democrații au anunțat că examinează posibilitatea de organizare a unui referendum pentru integrare europeană. Ce credeți despre această idee? Va fi pusă în practică?
I.M.: După eșecul de a vota amendamentul la Constituție propus de PD prin includerea unei prevederi noi privind ”cursul de integrare europeană” și anunțarea ”celei de-a 4 căi”, putem spune fără rezerve că interesul său este strict electoral. Americanii spun, ”Do what you preach” (fă ceea ce predici!), iar lista lucrurilor pe care PD ar trebui să nu le facă este destul de lungă: nu înjura opoziția, nu fura, nu blasfemi, nu minți, și multe alte interdicții de a face lucruri incompatibile cu normele și standardele democratice, și cu perceptele biblice, aș adăuga aici, însă din păcate eu personal nu prea văd credință adevărată în ochii lor. Panică da, fariseism și spirit gregar – cât duce trenul, dar aceste calităținu pot înlocui credința adevărată și normele democratice la care face apel și Uniunea Europeană când vorbește despre parcursul european al țării noastre și atingerea unor obiective precise de care au nevoie toți cetățenii RM. Mă tem că dacă PD va pune subiectul privind integrarea europeană pe balanța unui referendum conjugat viitoarelor alegeri, ar putea să obțină rezultatul obținut de PSD în România la referendumul recent privind familia, iar consecințele le vom plăti iarăși noi, cu Dvs, și cei care ne lăsăm înșelați de televiziunile lor propagandistice, de pomenile lor electorale, de toată falsitatea cu care ei, acești ipocriți, vor să ne adoarmă vigilența.
Eu le spun să lase referendumul pentru altă dată, atunci când RM nu va fi criticată pentru nerespectarea instituților fundamentale ale democrației reprezentative, instituția alegerilor libere, și atunci când bunăstarea și justiția independentă, vor fi sinonime cu o guvernare onestă, loială ineresului public. Noi vom chema la un referendum al consensului național atunci când nici UE și nici cetățenii RM nu-și vor pune întrebări care ar răsuna altfel decât cer unui stat democratic criteriile de la Copenhaga, și la care fiecare stat care-și dorește să adere la UE trebuie să se conformeze fără discuții.
T.: Ce partide și cel fel de coaliție vedeți în Parlament după viitoarele alegeri?
I.M.: Vom vedea. Probabil că sunt tot atâtea versiuni cu privire la viitorul legislativ câți comentatori sunt invitați să se dea cu părerea. Noi facem lucruri, nu comentăm.
T.: Vă mulțumim.
Andriana Cheptine
Sursa:tribuna.md