INTERVIU // Oazu Nantoi: „Nu dau aprecieri despre comportamente. Îl avem pe Marchel”
Rezultatele primului tur al alegerilor locale în municipiul Chișinău au infirmat rezultatele sondajelor de opinie.
Cum ar trebui să tratăm rezultatele acestor studii? Ce reprezintă rezultatul electoral acumulat de către candidatul PPDA, Andrei Năstase, și ce impact va avea campania sa electorală asupra ratingului său. Acestea sunt subiectele unui interviu realizat cu Oazu Nantoi, director de program la Institutul de Politici Publice.
– Stimate Domnule Nantoi, unii comentatori menționează faptul că Andrei Năstase nu ar fi acumulat un număr impresionant de voturi și acest fapt denotă că cele două partide PPDA și PAS ar intra într-un recul. Vă rog să apreciați aceste estimări.
Înainte de a comenta asemenea apreciere, aș fi vrut să văd sursele de finanțare ale acestor observatori politici.
– Un alt subiect despre care se discută sunt declarațiile lui Constantin Cheianu, angajat al JURNAL TV, despre contracandidații lui Andrei Năstase. Acestuia i se mai reproșează că ar avea un comportament impropriu unui om politic. Ce opinie aveți față de aceste aprecieri?
Dacă aveți în vedere intențiile lui Andrei Năstase de a da în arendă orașul arabilor, desigur că condamn această intenție. Eu nu sunt sigur că aceste zoi electorale demonstrează că în Republica Moldova concurența electorală este transparentă, civilizată, bazată pe argumente, și nu pe acuzații reciproce. Din păcate, nu dl Năstase determină tonalitatea campaniilor electorale în Republica Moldova. De la început până în prezent, se votează împotriva cuiva, deci, se ridică niște bariere artificiale, de exemplu, comuniști versus anticomuniști.
Apropo, cine își mai amintește de promisiunile grave de a-l băga pe Voronin la pușcărie în 2009? Ha…, tovarășul Voronin se simte bine-mersi. Și-a vândut deputații dlui Plahotniuc și acum avem o majoritate parlamentară contrar opțiunilor alegătorilor din 30 noiembrie 2014.
Nu sunt cel care trebuie să dea aprecieri despre comportamente. Îl avem pe Marchel, el dă aprecieri moraliste. Acolo trebuie să vă adresați.
– Rezultatele primului tur al alegerilor locale infirmă rezultatele sondajelor efectuate înaintea alegerilor. Cum ar trebui să trateze aceste studii cetățenii Republicii Moldova?
În Republica Moldova, când sunt făcute publice rezultatele studiilor sociologice, posturile TV se concentrează mai întâi pe intențiile de vot: dacă duminica următoare ar avea loc alegeri, pentru cine sau pentru ce partid ar vota alegătorii? De aici se trag pripit toate concluziile, ignorând lucruri elementare în ce privește interpretarea sondajelor sociologice.
Atunci când sondajele sociologice, cel puțin cu zece zile înainte de alegeri, demonstrează o stare de spirit din societate nu înseamnă 1) că spiritele nu se schimbă în această perioadă și 2) că oamenii care răspund la întrebarea pentru cine intenționează să voteze sunt mobilizați sută la sută să participe la scrutin.
Sociologii profesioniști, anunțând rezultatele sondajelor, atrag atenția că rezultatele vor depinde de rata de participare la alegeri. Noi am constatat de această dată că rata de participare este foarte scăzută.
În consecință, la urnele de vot în municipiul Chișinău s-au prezentat disciplinat susținătorii lui Ion Ceban. Când ne aducem aminte de referendumul eșuat din 17 noiembrie 2017, organizat de PSRM pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă, comparând numărul de voturi obținut de Ion Ceban, observăm o corelare foarte strânsă. Prin urmare, alegătorul disciplinat al PSRM s-a prezentat la vot și a asigurat lui Ion Ceban procentele candidatului socialist.
Doamna Silvia Radu a avut o imagine creată grijuliu de un set de canale de televiziune. Această imagine însă nu a avut un impact suficient de mobilizator pentru cei care o simpatizau. Astfel, Silvia Radu s-a pomenit pe locul trei. În situația când Andrei Năstase, fiind bombardat din toate tunurile cu mizerie electorală moldovenească, a reușit să promoveze ideea că aceste alegeri în municipiul Chișinău sunt de fapt o fază inițială a luptelor electorale în perspectiva alegerilor legislative. Susținând o conferință de presă cu acest prilej, am lansat un apel că cei care au ieșit în piață și au protestat în 2015 trebuie să iasă acum la votare și să îl voteze pe dl Andrei Năstase.
Primul tur al alegerilor locale în mun. Chișinău a avut un tablou confuz, tipic pentru politica moldovenească în care s-au încurcat mai multe lucruri: încercările dlui Plahotniuc de a promova tandemul Ion Ceban–Silvia Radu, eliminându-l pe Andrei Năstase, precum și încercările opoziției de a demonstra că e vorba de luptă electorală în perspectiva alegerilor parlamentare.
Astfel, avem rezultatul pe care îl avem, ceea ce nu contravine deloc sondajelor profesioniste, cu condiția că aceste sondaje au fost interpretate de profesioniști, și nu de cei care văd doar intențiile de vot.
– Odată ce am constatat prezența slabă a alegătorilor la urnele de vot, ar trebui să înfierăm alegătorii, în special tinerii pentru această atitudine?
Nu trebuie să înfierăm pe nimeni. Din momentul în care ne-a căzut în cap libertatea nemeritată, tot demonstrăm că nu suntem capabili să ne conducem, utilizând instrumentele democrației și ale statului de drept. În cazul dat, problema nu este în tineri, ci în atmosferă generală din societate.
– Să admitem cu optimism că Andrei Năstase va învinge în turul doi. Cum va fi anul acesta pentru el și pentru municipiul Chișinău?
Până la desemnarea ostentativă a Silviei Radu la 6 noiembrie 2017 în calitate de primar general interimar, s-a observat un consens și o idilă totală. În Consiliul municipal se votau unanim deciziile, inclusiv bugetul pentru 2018 etc., etc. Și un oarecare Ion Ceban se comporta foarte cumincior, de parcă ar fi primit indicații de la dl Plahotniuc, evident, prin intermediul lui Igor Dodon.
Haideți să lăsăm întrebarea dacă va rămânea dl Năstase primar general sau nu. Eu consider că acest subiect are două componente. Victoria dlui Andrei Năstase este importantă pentru încurajarea opoziției în perspectiva alegerilor parlamentare. Nu se va întâmpla nimic tragic dacă nu va învinge dl Năstase. Dar, din punct de vedere psihologic, deoarece noi stăm bine cu Miorița, această victorie ar fi importantă.
În ce privește treburile orașului, eu sunt dispus să îl ajut pe dl Năstase, în calitate de candidat la funcția de primar, ca fost consilier, să stabilească relații responsabile și coerente cu aparatul primăriei, cu profesioniștii care sunt acolo, pentru ca treburile orașului să meargă bine, în pofida faptului că în Consiliul municipal vom vedea o perpetuare a mizeriei cu Ion Ceban.
Interviu realizat de Ilie Gulca
Sursa:jurnal.md