(INTERVIU) VICTOR CIOBANU: SPER CĂ GUVERNAREA ESTE CONȘTIENTĂ CĂ PRIN EVENTUALA SCOATERE DIN ALEGERI A PAS ȘI/SAU PDA ÎȘI SAPĂ GROAPA

Imagine implicită

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre discuțiile avute de PAS, PDA, PL și PLDM privind viitoarele alegeri parlamentare, dacă există probabilitatea ca PAS și PPDA să fie excluse din campania electorală, despre referendumul anunțat de democrați, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Ciobanu, ce credeți despre discuțiile avute de PAS, PDA, PL și PLDM privind viitoarele alegeri parlamentare? Care ar putea fi urmarea acestora?

V.C.: Cred că tot ce se poate întâmpla se încadrează în formula deja propusă – PDA și PAS merg în bloc, iar unele persoane din PLDM și PL pot fi cooptate pe liste și/sau circumscripții. Altă formulă (mai puțin fezabilă) ar putea fi coordonarea candidaților pe circumscripții dintre PDA-PAS și PLDM, PL (dacă acestea din urmă merg separat, oricum nu au șanse pe liste).

T.: Cum vi se pare decizia PLDM care a stabilit doar că va participa la următoarele alegeri parlamentare, fără a preciza dacă va fi în bloc electoral cu PAS și PDA?

V.C.: Se pare că în bloc deja nu va fi, doar în formula de mai sus. În rest – e decizia partidului, care trebuie să și-o asume. Inclusiv din considerentul resposabilității pentru dispersarea voturilor.

T.: Având în vedere decizia din Parlament, ce ține de raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației „Open Dialog”, există probabilitatea ca PAS și PDA să fie excluse din campania electorală?

V.C.: Sper că guvernarea este conștientă că prin eventuala scoatere din alegeri a PAS și/sau PDA își sapă groapa. Nu cred că se va merge până acolo. Mai degrabă sunt posibile extrageri punctuale de candidați. Unele deja s-au efectuat. Miza e mult prea mare pentru guvernare, de aceea își asumă toate riscurile, inclusiv de nerecunoaștere a alegerilor. Nu cred că și consecințele, care vor fi implicite nerecunoașterii.

T.: Ar putea fi PLDM varianta de rezervă a dreptei europene în cazul în care PAS și PDA le va fi îngrădit accesul la următoarele alegeri parlamentare?

V.C.: Nu. Mai întâi, am zis că nu se va ajunge așa departe. Și apoi, deloc echivalente sunt aceste variante.

T:: În genere, ce urmări ar putea fi dacă PAS și PDA nu vor fi admisie la alegeri. Putem vorbi despre posibile tulburări în masă?

V.C.: Am să repet – nu se va ajunge la asta. Dacă guvernarea totuși va forța nota, alegerile cu siguranță nu vor fi recunoscute. După care zilele guvernării vor fi numărate. Putem anticipa proteste masive, dar și acțiuni de alt gen din partea partenerilor noștri.

T.: PDM a anunțat că va veni cu o inițiativă de organizare și desfășurare a unui referendum, concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Referendumul va viza reforma Parlamentului: micșorarea numărului de deputați și controlul cetățenilor asupra deputaților. Ce părere aveți despre această inițiativă?

V.C.: Nu cred că ar trebui să repetăm toate ideile aberante lansate în zilele de marți. Asta cu siguranță nu are finalitate. E o momeală, un vehicul, dacă vreți, pe care PD speră să se cațăre și să mai ia câteva procente. Anterior vroiau să facă același lucru cu integrarea europeană. Au socotit că populismul proeuropean e mai puțin popular decât populismul cu reducerea numărului deputaților. Sunt mirat de ce n-au propus referendum cu întrebarea – „Vreți ca totul să fie bine și nimic să nu fie rău?”. E o scăpare a tehnologilor. Poate mai reușesc să schimbe tema referendumului.

T.: Anterior, PDM își propunea să examineze posibilitatea de a organiza un referendum pentru integrare europeană în aceiași zi cu alegerile parlamentare. Credeți că mai este actuală această idee?

V.C.: Nu, am explicat de ce. Scopul nu este nici integrarea europeană, nici reducerea numărului deputaților. Ca să nu mai zic de reformă – ăștia habar nu au ce-i asta. Sunt trișori ordinari, cinici și mincinoși.

T.: Tot mai des e enunţată ipoteza că Premierul Filip va demisiona pentru a se implica în alegeri. În spațiul public se vehiculează numele Silviei Radu, a lui Vlad Cebotari ca şi candidaţi la interimatul funcţiei de Premier. Ce părere aveți despre această informație?

V.C.: Nu are nici o importanță cine (nu) este premier. Oricum toate deciziile se iau în altă parte. Faptul că Filip ar putea să vrea să părăsească funcția de premier e mai degrabă un semnal nu tocmai bun pentru guvernare. Cred că mai mulți deja înțeleg că barca guvernării e fisurată și ar vrea s-o părăsească, dar nu au curajul sau nu găsesc un pretext. Demisia lui Cioclea de la BNM e relevantă în acest sens.

T.: Cum credeți că va evolua situația politică în RM în continuare?

V.C.: Sigur că guvernarea va merge în continuare spre atingerea scopului cu orice mijloace. Va fi cea mai murdară campanie din toate câte au fost. Aș avea o sugestie pentru partenerii de dezvoltare – datul peste mâini nu mai are nici un efect. Acestea trebuiesc tăiate…

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

Sursa:tribuna.md