(INTERVIU) VLADIMIR BOLEA: TREBUIE SĂ VENIM CU O OFERTĂ PE MĂSURA AȘTEPTĂRILOR ȘI ATUNCI REZULTATUL VA FI O MAJORITATE AUTENTIC PRO-EUROPEANĂ

Imagine implicită

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Preşedintele Organizaţiei teritoriale Chişinău a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea a vorbit despre pe cât de pregătit[ este formațiunea de alegerile parlamentare, blocul electoral anunțat împreună cu PDA, oferta electorală, eventualul referendum pentru integrare europeană, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Bolea, cu ce se ocupă PAS în prezent? Pe cât de pregătit este partidul de alegerile parlamentare stabilite pentru data de 24 februarie 2019?

V.B.: La moment PAS se pregătește foarte serios de campanie. Consolidăm partidul, identificăm persoane care vor fi implicate în lupta politica ce urmează. Un partid politic apare ca răspuns la cererea din partea alegătorilor și are drept scop preluarea puterii în stat pentru promovarea intereselor acestor alegatori. Din acest considerent partidul trebuie să fie întotdeauna pregătit de alegeri.

T.: PAS și Platforma DA au anunțat încă de anul trecut crearea unui bloc electoral. Când anunțați public înțelegerile la care ați ajuns? În genere, la ce etapă sunteți cu pregătirile de alegeri?

V.B.: Anunțul public despre crearea oficială  a acestui bloc electoral va fi făcut la începutul lunii noiembrie.

T.: Dvs., personal vă veți implica în aceste alegeri? Dacă da, ați decis în ce circumscripție sau pe listă națională?

V.B.: Eu personal am depus dosarul la Comisia de analiza a potențialilor candidați, dar ca și toți ceilalți nu cunosc rezultatul și, respectiv, nu știu dacă voi fi candidat sau nu. Cu atât mai mult pe care circumscripție.

T.: Cu ce ofertă electorală veți merge în alegerile parlamentare?

V.B.: La programul politic încă se lucrează, dar am ferma convingere că va fi unul perfect ancorat în realitățile Republicii Moldova și va răspunde așteptărilor cetățenilor țării.

T.: Ce ofertă veți avea pentru electoratul unionist?

V.B.: PAS nu divizează alegatorii în unioniști, stataliști. Noi venim cu un puternic mesaj de consolidare a tuturor forțelor politice și a alegătorilor pentru a face viața cetățenilor din Moldova mai bună.

T.: Cu cine ar fi dispus PAS să facă o coaliție de guvernare? Ați accepta o coaliție cu PDM dacă Vlad Plahotniuc s-ar retrage din politică? 

V.B.: Din toate declarațiile făcute  de PAS, reiese foarte clar că o eventuală coaliție cu PDM este imposibilă.

T.: Partidul Democrat a anunțat că examinează posibilitatea de organizare a unui referendum pentru integrare europeană în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. Cum privește această idee PAS?

V.B.: Republica Moldova a semnat Acordul de Liber Schimb cu UE, a votat la alegerile parlamentare din 2014  în proporție de 52% cu partide declarate atunci pro-europene. Care este sensul referendumului? Ce nu-i este clar dlui Candu?  În schimb toți cetățenii RM au conștientizat ca PDM nu este un partid pro-european. Nici măcar democratic nu ar trebui să se numească și prin acțiunile sale doreşte compromiterea parcursului european al Moldovei.

T.: Cum ați descrie situația actuală a PAS? Câți membri aveți, câte organizații teritoriale?

V.B.: Suntem un partid puternic, cu aproximativ 7000 de membri și cu peste 22 de organizații teritoriale. Avem oameni puternici și bine pregătiți pentru a reuși să  înfruntăm toate provocările.

T.: Cu ce credeți că se vor solda viitoarele alegeri parlamentare?

V.B.: Alegerile din 24.02.2019 vor fi foarte dificile. PDM împreună cu partenerii lor, PSRM, încearcă fără succes să creeze iluzia unei victorii clare a lor, care în final va  contura un Parlament pro-rus, anti-european, anti-român și dominat de PDM/PSRM.

Realitatea care o vedem noi, mergând în teritoriu, este că alegatorii sunt bine informați, dau dovada de multă maturitate politică, iar noi, ca partid politic, trebuie să venim cu ofertă pe măsura așteptărilor lor și atunci rezultatul va fi o majoritate parlamentară autentic pro-europeană.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine 

Sursa:tribuna.md