Invenţia lui Remi Rădulescu ar putea salva zeci de vieţi anual: Poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Imagine postare

P1020354-1024x768În România mor anual 70 de oameni şi alte câteva mii ajung în spitale din cauza monoxidului de carbon, ucigaşul tăcut care apare acolo unde există o ardere de combustibili fosili. Invenţia lui Remi Rădulescu, “Sistem portabil detector exhaustor pentru gaze” care a fost medaliată cu aur la Târgul de Inovaţii – Innova de la Bruxelles in 2013, poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru cei care se încălzesc folosind astfel de combustibili.

Aceasta nu este singura inventie a lui Remi Rădulescu, el are in palmares 8 inventii, iar cu 4 dintre acestea a fost inscris pentru a participa la competitia PR3MIAZA INOVATIA de anul acesta.

Dintre toate inventiile sale, Remi Radulescu este cel mai atasat de „Sistemul portabil detector exhaustor pentru gaze”, inventia ce ar putea sa salveze zeci de vieti anual. Pentru aceasta a fost inceputa o productie de serie de ceva timp. In plus, inventia este facuta in mai multe variante, pentru gaze nocive explozibile si gaze nocive neexplozive (monoxid de carbon, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat si dioxid de sulf).

De asemenea, pentru Distilatorul solar cu recuperator de caldura Remi Radulescu a avut mai multe solicitari pentru a-l promova in Africa si America de Sud, acolo unde problema apei va fi una deosebita in viitorul apropiat, dar folosind acest dispozitiv ar putea sa fi obtinuta gratis de la radiatiile solare. Cu toate acestea Remi Radulescu ar vrea ca inventiile sale sa fie folosite si in Romania, “mie mi-ar place aici in tara sa putem sa facem ceva, sa hranim cativa romani cu ele, sa le gasim pe rafturi si sa le producem in serie.”

Remi Radulescu ne-a marturisit ca pretuieste foarte mult si jocul Rembal, care a fost promovat in 2012 la Timisoara in premiera mondiala. Panourile necesare pentru acest joc au fost vandute ca unicat, iar daca s-ar ajunge la realizarea lor ca productie de serie “impactul social si economic ar fi semnificativ daca jocul ar fi promovat si daca panourile necesare acestui sport ar fi introduse ca material didactic in cluburile sportive”.

“Promovarea este costisitoare, dar dupa ce promovezi o inventie esti singurul de pe piata.”

“Inventica este profitabila peste tot in afara, dar nu si in Romania. Marii inventatori ai omenirii nu au fost oameni saraci, dar cei care se imbogatesc dintr-o inventie nu sunt inventatorii”, spune Remi Radulescu. Desi pentru el inventica e o pasiune, Remi Radulescu considera ca nu ar putea fara astfel de proiecte inovative. “Cred ca suntem inventivi la nivel paricular, dar marii inventatori ai Romaniei si-au dezvoltat proiectele in afara, Gogu Constantinescu, Petrache Poenaru, Traian Vuia, Henri Coanda. Se pare ca proiectele de inventica nu sunt apreciate la adevarata lor valoare si de vina este lipsa de dinamica a antreprenorilor. Daca acestia ar merge la un salon de inventie sa ia de acolo 10% din cele 800-900 de inventii, ar obtine performate financiare deosebite, dar din pacate nu fac acest lucru. Daca 10% din aceste idei ar fi preluate, am fi cineva si asta ar contribui destul de serios la redresarea economiei romanesti. Antreprenorii romani trebuie sa inteleaga ca promovarea este costisitoare, dar dupa ce promovezi o inventie esti singurul de pe piata.”

“La toate saloanele de inventica la care am fost (de 4 ori la Geneva, de 2 ori la Nurengerg, la Innova la Bruxeless) am vazut cum pun strainii problema acestor proiecte noi. Proiectele de inventica trebuie sa fie motorul unei economii moderne”, este de parere Remi Radulescu.

“Eu ii incurajez pe tineri si daca au o idee am spus ca ii ajut cu demersurile de la OSIM”

Remi Radulescu se mandreste cu multe inventii premiate care ii dau o satisfactie deosebita, dar un al doilea obiectiv al sau este acela de a-i promova si a-i incuraja pe tinerii care au vocatia de a dezvolta idei noi. “Ii sfatuiesc ca aiba curaj si incredere, daca ai o idee terebuie sa o promovezi, dar un inventator trebuie sa fie stabil din punct de vedere material pentru ca nu te ajuta nimeni cu bani, mai ales cand este vorba de o idee noua. Eu nu am cerut niciodata nimic de la nimeni pentru ca am investit 10% din profitul firmei mele in aceste proiecte.” Remi Radulescu promite sa ii ajute pe tinerii care au idei, sa le arate care sunt demersurile la OSIM, dar si din punct de vedere material pentru ca inscrierea unei inventii la OSIM costa foarte mult, iar realizarea prototipului si participarea la saloane de inventica este de asemenea costisitoare.

sursa: premiileinovatiei.ro